Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Причини погибелі Росії - пояснює професор GMU Марк Кац

Олексій Кузьменко _ Середа, 22 квітня 2015, 14:59
Версія для друку Коментарі 1
Український конфлікт, загострення на Північному Кавказі, спричинене перетягуванням силовиків з цього регіону до Донбасу та проникнення екстремістів з Афганістану до Центральної Азії, вкупі із заворушеннями у самій Росії - ці чинники можуть привести до дестабілізації і можливого розвалу Росії. Про це Українській службі "Голосу Америки" розповів професор університету Джорджа Мейсона Марк Н. Кац.

Професор Марк Н. Кац займається дослідженням Росії протягом усієї наукової кар'єри все життя. Головний інтерес: зміни влади у Росії, закордонна політика Москви та міжнародний тероризм. У 1980-х, в останні роки першої Холодної війни, Кац встиг попрацювати у Держдепі спеціалістом з СРСР. На його рахунку безліч статей, книг і доповідей. В останній час увага професора зосереджена на спробах Росії вибудувати противагу США та ЄС на міжнародній арені.
 
Кац переконаний, що Путін не здатен буде завершити конфлікт в Україні на вигідних для себе умовах і це, у свою чергу, призведе до дестабілізації в інших проблемних точках Росії.
 
Покладаючись на чеченців для ведення українського конфлікту, Путін зрештою ослаблює силовиків у самій республіці, а саме на них і тримається лояльність Чечні

"У 2008-му у Грузії Путін був здатен завершити конфлікт перемогою. Те саме можна сказати і про Крим. Натомість на Донбасі ні про яке завершення не йдеться, а саме воно і потрібне Путіну, якщо він, звісно, не планує і далі витрачати гроші. Шляхів завершити конфлікт лише два: або виводити війська (чого він не хоче робити), або треба заглиблюватись в Україну ще більше, що може потягнути ще більші витрати".

"Мені здається, що українці показали, що вони будуть воювати. Може перемогти вони і не зможуть, але можуть примусити Путіна вести війну. А ми вже побачили, що він дуже чутливий до втрат серед росіян. Він не хоче, щоб про це навіть і говорили. Саме тому він і відправляє в Україну чеченців, таджиків. Росіянам байдужі ці люди, адже самі росіяни не стають каліками і не помирають".

Професор висловив переконання, що покладаючись на чеченців для ведення українського конфлікту, Путін зрештою ослаблює силовиків у самій республіці, а саме на них і тримається лояльність Чечні.
 
"Але ось у чому річ. Путін не може покладатись на цих людей. Ну скільки чеченців воюватимуть за Путіна в Україні? Я думаю, що тут є межа. Більш того сам Північний Кавказ та Чечня не те, щоб цілком спокійні. Якщо багато путінських силовиків з регіону відправляються до України, то для когось на Північному Кавказі це нагода. Справді, якщо увага Путіна зосереджена на Україні, він стягнув туди війська, то чому би не спробувати - може собі хтось подумати", - розмірковує дослідник.
 
Розчленування України затіяне Путіним, можуть використати проти нього на Північному Кавказі та Татарстані - додає дослідник.

"Я б на місці Путіна дуже нервував. Знаєте я був у Москві і бачив, що люди там все більше бачать Північний Кавказ, як окрему країну, і вважають, що самі мешканці Кавказу вважають себе окремою країною. Я думаю, що перед Росією постане питання, а чи може вона сама лишитись єдиною? Здається Путін не розуміє, що якщо він зміг підняти питання про відхід від України Донбасу та Криму, то чомби Північний Кавказ не міг вийти зі складу Росії? Чому цього не може зробити Татарстан? Ймовірно з точки зору російських націоналістів зі складу Росії нікому виходити не можна, а Україна це зовсім інше питання. Але я не думаю, що чеченці, інгуші, татари бачать ту "різницю" між прецедентом в Україні та Росією, яку бачать росіяни. Думаю, що вони вважають, що якщо Росія може підтримувати вихід регіонів зі складу інших країн, то і вони можуть".
 
"Думаю, що Путін створив собі проблему, бо він чванькувато подумав, що може розчленувати Україну, але з Росією такого ніхто не зробить. На мою думку, це не так. Зрештою перед Росією постане ця проблема, і різниця з Україною буде у тому, що Росії ніхто не допоможе", - вважає Кац.

Іншим фактором, який створює передумови до нестабільності на Північному Кавказі, на думку Каца, може стати, виведення військ Коаліції із Афганістану.

"Найбільше від цього постраждає Росія. Бо Талібан поверне собі силу і вплив, і після цього вони не заспокояться - вони будуть підтримувати своїх "друзів" у  Центральній Азії, де правлячі режими лояльні до Москви. Росії доведеться вирішувати цю проблему, бо ніхто інший це за неї не зробить. Через усе це Путін перебуває на порозі трьох конфліктів, які можуть розгортатись одночасно - в Україні, на Північному Кавказі, у Афганістані, Центральній Азії".

Якщо події розвиватимуться за таким сценарієм, це неодмінно позначиться і на внутрішньополітичній ситуації у Росії.

"Чим складнішою ставатиме ситуація, тим дужче хитатиметься режим Путіна у Москві. Ми вже бачили, що у Росії є люди, які чекають свого часу. Вони справді хочуть демократизації - і це багато людей".
 
З точки зору внутрішньоросійської політики Путіну буде дуже важко піти на вихід з Донбасу
Політичну ситуацію всередині Росії можуть дестабілізувати і російські націоналісти, якщо Путін наважиться вивести війська з України - додає Кац.

"З точки зору внутрішньоросійської політики Путіну буде дуже важко піти на вихід з Донбасу. Російські націоналісти не подякували б йому за таке. Я думаю, що Путін дуже собі нашкодив. У нього просто не лишилось хороших варіантів. Продовжувати кампанію проти України - дорого. Вивести війська - теж дорого, але у сенсі наслідків на внутрішньополітичній арені. У нього ж не було потреби влазити у все це, але він на це пішов. Що тут скажеш? Ми ж його не примушували до цього. Це було його власне рішення", - говорить експерт.
 
Ключовим фактором того, що події у Росії можуть піти саме таким шляхом, на думку Каца, є впертий спротив українців, на яких Путін банально не розраховував.
Цей конфлікт стане причиною погибелі Росії

"При цьому я вважаю, що Путін зіткнувся із одним непередбаченим наслідком своїх дій в Україні - саме він розпалив український націоналізм, якого до кризи не було. Раніше українці раді були позиції між Росією та Європою. Натомість зараз, на мою думку, українці зіткнулись із жорстким вибором. Очевидно, що позитивного майбутнього годі чекати, якщо Україна потрапить у залежність від Росії. Думаю, що українці будуть битись навіть, якщо Європа нічого не зробить, щоб їм допомогти. Росія ж загрузне в Україні у нескінченному конфлікті, у якому не може перемогти, який не може завершити. Цей конфлікт стане причиною погибелі Росії", - міркує Марк Кац.

При цьому дослідник відзначає, що у конфлікті з Росією Україна може розраховувати лише на обмежену підтримку Європи, де чимало сил прагнуть якнайшвидше відновити відносини із Росією, які постраждали унаслідок санкцій.
"Найсумніше полягає у тому, що чимало європейських країн ставляться до України байдуже. Вони мають економічні відносини із Росією і хочуть їх зберегти. Ще один фактор, який впливає на багатьох європейців - це несприйняття США. Тож, якщо США опікуються Україною, вони - не хочуть звертати на неї уваги. В результаті усього цього Україна страждає", - розповів "Голосу Америки" Марк Кац.
 
Втім, на думку Каца, дії Путіна все ж призвели до незворотніх змін у ставленні до Росії з боку Заходу. Навіть, якщо підтримка України з боку Заходу і матиме обмежений характер ані Європа, ані США ніколи не закриють очі на дії Росії проти Києва.
 
Нерозуміння росіянами власних інтересів і нездатність добиватись їх адекватними методами
"Я думаю, що Росія не зможе ані Україну затягнути до себе, ані отримати мовчазну згоду Заходу на свої дії щодо України", - прогнозує Кац.
На думку дослідника, головною причиною дій Путіна, які очевидно грають проти неї самої, є нерозуміння росіянами власних інтересів і нездатність добиватись їх адекватними методами.
 
"Секрет міжнародної політики у тому, щоб вести себе обережно і уникати конфліктів, а Путін навпаки стрімголов влазить у конфлікти і веде себе необережно. А з історії ми знаємо, що така поведінка не приносить позитивних результатів. Агресія лякає людей, породжує спротив. Росія рухається до ще більшої ізоляції, бідності, участі у непотрібних конфліктах. Немає значення наскільки правими вважають себе самі росіяни. Найбільша проблема російської закордонної політики у тому, що вони не розуміють, що в інтересах самої Росії подобатись своїм сусідам, а не викликати у них страх. Росія ж прагне поваги, але за її визначенням повага це синонім страху. Найрозумнішою зовнішньою політикою для Росії, якщо вони хочуть послабити вплив НАТО, було би добре ставлення до країн-сусідів. Їм би варто переконувати сусідів, що Росія не несе загрози. Але я думаю, що росіянам таке і на думку не спаде. Тому вони і ведуть себе хамськи там, де це не потрібно, бо такі вже вони є", - каже дослідник.
 
Марк Кац також відзначив, що не бачить заради чого Путін пішов на конфлікт з Україною.

"Я думаю, що велика проблема полягає у тому, що росіяни не усвідомлюють у чому полягають їх власні інтереси. А правда полягає у тому, що вони більше не є наддержавою, і досі не осягнули цього. А доки це не відбудеться, будуть і далі робити помилки та роздавати погрози, викликаючи у когось страх, а у когось - сміх. Але ж усе це не у інтересах самих росіян", - вважає Кац.

"Я думаю, що так, чи інакше, Україна стане причиною падіння Володимира Путіна", - зауважив професор університету Джорджа Мейсона.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
IP: 195.78.246.---
Вадим Настасюк _ 11.05.2015 10:18
Жодного аналізу в Каца. "Може там, можливо тут..." - кухонні балачки

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте