Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Звичайні східноєвропейці готуються до вторгнення Росії (преса)

Оксана Цісик _ Вівторок, 07 квітня 2015, 10:47
Версія для друку Коментарі 0
Чоловік тримає прапорець США біля американської броньованої машини Stryker з конвою військ НАТО під час зупинки для зустрічі з місцевими жителями в Білостоку, Польща. 24 березня 2015 р.

Пересічні східноєвропейці, пише Associated Press, проходять військові навчання через загрозу російської агресії. Хоча НАТО та США намагаються запевнити мешканців східноєвропейських країн у готовності захистити їх від нападу Москви, надсилаючи свої військові літаки та танки, проте звичайні громадяни теж не сидять склавши руки.

Лікарі, власники крамниць, юристи та інші в Польщі відгукуються на заклик отримувати військову підготовку на випадок вторгнення. Сусідня Литва відновлює загальний призов і навчає громадян, як діяти в разі війни, а Латвія наступного року планує військові навчання для студентів вишів.

"Навчання пересічних людей користуватися зброєю та ховатися від бомбардувань відображає загострення тривоги серед людей, які живуть у регіоні, де спогади про московську окупацію, що закінчилася лише в 1990-х роках, залишаються свіжими. Люди бояться, що їхня безпека та виборена тяжкою ціною незалежність під загрозою", – пише видання.

Стабільний заморожений конфлікт на Донбасі стає дедалі імовірнішим, пише Едвард Вокер у Eurasian Geopolitics. Серед причин, які схиляють його до такої думки, він називає послаблення інтенсивності бойових дій; більш послідовну та обороноздатну лінію зіткнень; нездатність жодної зі сторін захопити суттєву за розміром додаткову територію (якщо тільки Москва не збільшить різко масштаб і природу своєї військової участі).

Крім того, пише автор, Кремль, вочевидь, слушно вирішив, що загострення війни не вирішить найбільшого, на думку, виклику безпеці Росії – збільшення присутності НАТО біля кордонів Росії.

"Навпаки, це майже напевно ще більше погіршить цю проблему. Я також підозрюю, що Кремль вирішив, знову ж таки слушно, що суттєве посилення бойових дій призведе до надання Заходом більшої військової допомоги, зокрема надання смертоносної зброї, Україні, а це, своєю чергою, загрожуватиме повномасштабною війною між Росією та Україною і навіть прямим військовим зіткненням з НАТО", – пише Вокер.

І, нарешті, встановлення стабільного замороженого конфлікту можливе не завдяки якимось міжнародним домовленостям, пише експерт, а внаслідок того, що обидві сторони зміцнять свої позиції вздовж лінії зіткнення і таким чином встановлять фактичний кордон.

Голос Америки

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте