Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

ЄС хоче миру з Москвою, а "Східне партнерство" принесуть у жертву - ЗМІ про самміт у Ризі

Олексій Кузьменко _ Четвер, 28 травня 2015, 11:54
Версія для друку Коментарі 0
Президент України обміймається із президентом Європейської комісії Юнкером
Європейські прагнення України, Грузії та Молдови зазнали поразки на саміті ЄС у Ризі, а лідери ЄС готові залишити Київ, Тбілісі та Кишинів у зоні впливу Росії. Про це в огляді наслідків Ризького саміту пишуть Reuters та американське видання The American Interest.

"Офіційна декларація саміту містить багато політичного жаргону про економічну співпрацю та демократію, але по суті стала розчаруванням для тих, хто прагнув отримати обіцянку членства у ЄС", - резюмує Reuters.

Агенція новин констатує, що західні європейці побоюються входження до ЄС 45-мільйонної України, а лідери ЄС прагнуть перед усім послабити напругу у відносинах з Росією, яка завдає відчутних збитків економіці Європи.

Пріоритети "старої" Європи все озвучив президент Франції Франсуа Олланд, слова якого наводить Reuters.

"Не треба перетворювати це "Східне партнерство" на ще один конфлікт з Росією. Я переконаний, що ЄС та Росія... можуть вести діалог про майбутнє", - відзначив Олланд.

Незручна правда про саміт у Ризі навряд чи сподобалась би українцям, відтак президент України Петро Порошенко наголошує на солідарності Європи з приводу української кризи та нових позичках для України. Між тим ніщо із цих позитивних факторів не перекреслює того факту, що у Європі готові відмовитись від "Східного партнерства".

Ця політика замислювалась виключно як скромний проект, покликаний покращити відносини із сусідами, у сучасній геополітичний ситуації став складовою нової "холодної війни" та, спровокувавши агресивну реакцію Росії, кинув регіон у кровопролиття.

"Ніхто не говорить вголос, що цей проект треба кінчати. Але він заважає ЄС. Росія вже показала і словом і ділом, що вона вважає "Східне партнерство" геополітичним проектом спрямованим проти неї, а ЄС не займаєтья геополітикою", - цитує Reuters європейського дипломата, який займався організацією саміту.
 
У виданні The American Interest із висновками Reuters згодні. Кажуть: "Східне потнерство" приречене.

"На цьому етапі головна ціль Європи - заморозити конфлікт в Україні. З огляду на це Європа відмовляється від будь-яких заходів, які могли би оживити "Східне партнерство", аби лише не ускладнити ситуацію в Україні", - пише на сторінках видання дослідник Центру стратегічних та міжнародних досліджень Ендрю Мічта.

"ЄС не бажає пропонувати будь-які реальні перспективи партнерства своїм 6-ом східним партнерам (хоча лише Україна, Грузія та Молдова справді на це претендують). А без такого стимулу, Європейське партнерство незабаром перетвориться на бюрократичний ритуал", - пише Мічта.
 
Сигналом про поступки ЄС Росії вважає результати самміту у Ризі і Ульріх Шпек, дослідник Carnegie Europe у Брюсселі.
"Треба визнати: Хоча ЄС і засуджує порушення Росією міжнародних норм, там не вважають, що стратегічно доцільною відповіддю на дії Росії може стати стабілізація державності у Східній Європі. Саме це і стало зрозуміло на самміті у Ризі", - відзначив Шпек на своїй сторінці у Facebook.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте