Інтерв'ю у "Дзеркалі тижня" спричинило міжнародний скандал

Вівторок, 18 липня 2000, 19:00
Російські власті знову намагаються чинити тиск на Україну. Їм знову не подобається, що офіційний Київ крізь пальці спостерігає за діяльністю чеченських центрів в Україні. Більш того Москва має намір диктувати нашим засобам масової інформації, що і як їм писати про події в Чечні.

Приводом для останнього гнівного листа російського МЗС стало інтерв'ю з міністром закордонних справ Чечні Ільясом Ахмадовим, опубліковане в останньому номері "Дзеркала тижня".

Працівники зовнішньополітичного відомства навіть місцями використовували незвичний для офіційних документів стиль. Судіть самі. Дипломати пишуть, що газета "не полінилася знайти у Лондоні "чеченського представника" для того, щоб представити у брехливому світлі зусилля російської влади із завершення військових дій у Чечні і переходу до нормального мирного життя на всій території республіки".

У МЗС РФ дивуються, що "сторінки впливової української газети були надані І.Ахмадову для публічних образ на адресу муфтія Чечні, глави республіки Ахмада Кадирова і загалом для підбурювання до здійснення терактів на території РФ". Тут російські дипломати, м'яко кажучи, перебільшують - нічого схожого в тексті інтерв'ю не зустрінеш.

При цьому росіяни звинувачують газету у " найгрубішому порушенні Декларації про заходи із ліквідації міжнародного тероризму, прийнятої у 1994 році Генасамблеєю ООН за активної участі України".

Після констатуючої частини МЗС Росії прямо перейшов до погроз. "Примушує замислитися "висока оцінка" І.Ахмадовим діяльності чеченських інформаційних центрів в Україні, кожний з яких, за його словами, "означає більше, ніж екіпаж бронемашини… чи не пора Києву вжити належних заходів стосовно вказаних центрів з тим, щоб перестати ходити в "передовиках" за чисельністю їх філіалів? Потурання посібникам терористів ще нікого до добра не доводило", - йдеться у повідомленні МЗС РФ, переданому агентством Інтерфакс-Україна.

Звичайно від таких папірців зовнішньополітичне відомство України або води у рот набирає, або вмить намагається відзвітувати перед своїми старшими колегами. Залишається тільки дочекатися відповіді українського МЗС на гнівну реакцію офіційної Москви і робити припущення з приводу його можливої реакції.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування