Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Конституційний Суд зняв із себе відповідальність

Вівторок, 4 липня 2000, 20:57
Конституційний Суд припинив конституційне впровадження у справі про визнання неконституційними рішень, "прийнятих на засіданні частини народних депутатів України в приміщенні "Українського дому". КС заявив, що тлумачення постанов парламенту не в його компетенції.

Таке рішення прийняте у відповідь на звернення двох груп депутатів від лівої меншості і тих, що не приєдналися до більшості депутатів. Ці законодавці логічно вважають, що "група народних депутатів проголосила себе більшістю і, підмінивши чинний парламент, поза межами приміщення Верховної Ради України, в "Українському домі", прийняла низку "так званих правових актів", змінивши регламент парламенту. Нагадаємо, що разом з цим більшість повністю замінила голів комітетів парламенту і його керівництво, залишивши з колишнього складу тільки Віктора Медведчука.

Депутати стверджують, що ці дії виконано з порушенням низки статей Конституції і парламентського регламенту, і "є ні чим іншим, як антиконституційними діями, державним переворотом, узурпацією влади, тяжким державним злочином, за який передбачено карну відповідальність".

Однак Конституційний Суд не погодився з таким формулюванням питання, і вважає, що події у Верховній Раді в січні-лютому "не привели до порушення принципів Конституції України, які є основою конституційного ладу держави".

"Всі органи влади, у тому числі законодавчої, здійснюють свої повноваження у встановлених Конституцією України межах. Не сталося змін і в структурі Верховної Ради України, яка працює сесійно. Збережені публічність і принцип більшості у прийнятті рішень. Верховна Рада України, її депутатський корпус продовжують залишатися об'єктивним і важливим чинником державного розвитку. Парламент здійснює законодавчу діяльність і повноваження щодо парламентського контролю, бере участь у формуванні органів виконавчої та судової влади, підтримує міжнародні зв'язки.

Щодо тверджень представників суб'єктів конституційних подань про здійснення деякими народними депутатами України злочинів, то оцінювати їх мають правоохоронні органи, а ухвалювати суттєві рішення у разі підтвердження - тільки суди загальної юрисдикції.

Порушені в конституційних поданнях і на відкритій частині пленарного засідання питання легітимності Верховної Ради України внаслідок розділення депутатів на дві групи не можуть бути розглянуті Конституційним Судом України, оскільки це не є в його компетенції", - цитує повідомлення КС для преси "Інтерфакс-Україна".

До того ж судді вважають, що зміна регламенту "не може бути самодостатньою для того, щоб змінювати конституційний статус парламенту".

КС не став визначати статус депутатської більшості, оскільки це питання "знаходиться поза сферою повноважень Конституційного суду України". "Проблему створення працюючої парламентської коаліції, здатної ефективно втілювати у життя сформовані політичні програми, повинна вирішувати Верховна Рада України політичними і регламентними заходами", - стверджує Суд.

"Проведене КС дослідження показало, що предмет оскарження виник з факту партійно-фракційного розподілу в парламенті, має регламентне, процедурне, політико-моральне значення, а рішення, прийняті в "Українському домі", є, за суттю, елементом політичного процесу. До повноважень Конституційного суду України не входить оцінка адекватності цих рішень суспільно-політичним реаліям і груповим та особистим інтересам народних депутатів України", - говориться у рішенні КС.

У зв'язку з цим Суд прийшов до висновку, що "як єдиний орган конституційної юрисдикції, не наділений повноваженнями вирішувати цю справу за суттю, оскільки не має права втручатися в політичні і внутрішньоорганізаційні питання діяльності Верховної Ради України, удосконалювати чинні нормативні акти, заповнюючи присутні в них прогалини".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:59
Прикордонники дали бій російській ДРГ на Сумщині
09:58
"Я не повторю помилки Луцького". Інтерв’ю з Ксенією Семеновою про те, що чекає на НАУ
09:36
У Держдепі пояснили, чому США не оголошували про постачання ATACMS Україні
09:32
Ціни на нафту зросли на тлі побоювань ескалації конфлікту на Близькому Сході
09:30
Європарламент вважає, що Угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури, є постраждалі
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
Усі новини...