Міліція і особи в штатському склали компанію акції "Три місяці без Правди"

П'ятниця, 15 грудня 2000, 12:44
На акцію протесту з нагоди 3 місяців з дня зникнення Георгія Гонгадзе зібралися близько 100 чоловік. Участники мітингу спеціально встали навпроти палацу Україна, де в цей час проходять торжества з нагоди закриття Чорнобильської АЕС, і намагаються звернути увагу громадськості на долю Георгія Гонгадзе.

Учасники маніфестації, які зав'язли собі в знак протесту роти синьо-жовтими хустками, тримають плакати "Нібито Кучма… Нібито свобода", "Буш, не жми руку Кучмі!, "Захід, чому мовчиш?".

Всім бажаючим хлоп'ята роздають розшифровку "плівок Морозу", на якій Леонід Кучма говорить про усунення Гонгадзе. Це не дуже подобається якимось людям у штатському, які намагаються відібрати в учасників маніфестації плакати і свистки. Міліція на це ніяк не реагує і втручається тільки тоді, коду пікетники починають свистіти. Офіційна причина - близькість житлових будинків.

Серед присутніх – дружина журналіста Мирослава, учасник студентської голодовки 1990 року Олесь Доній. Акція організована коаліцією громадських організацій "Свобода вибору", повідомляє Інтерфакс-Україна.

У другій половині дня учасники пікетування перебралися до Майдана Незалежності, де 10 років тому голодували студенти і добилися відставки прем'ера Масола. Там зібралося вже близько п'ятисот чоловік. Пікетники протестують проти дій влади у розслідуванні Гонгадзе, вимагають відставки президента Кучми і керівників силових відомств.

На майдані розбито наметове містечко з 5 наметів. Між наметами натягнуті транспаранти з лозунгами "Злочинця Кучму – до в'язниці", "Президент Кучма - вбивця", "Геть Кучму і його кривавих жандармів", а також плакат з темним силуетом журналіста, з написом "Георгій - ти з нами". Учасники мають намір продовжувати акцію до виконання їх вимоги про відставку.

Акція організована колишніми студентами, що проводили 10 років тому голодовку на цьому ж місці. До них приєдналися і молоді студенти, які не виключають санкцій з боку керівництва їх вузів. Щоб їх не взнали, вони пов'язали на обличчя чорні пов'язки, що закривають обличчя.

Мітинг відкрив лідер Української республіканської партії Левко Лукьяненко, який заявив, що Україна "стоїть на роздоріжжі". "Якщо ми нічого не будемо робити, то в країні почнеться терор - спочатку Олександра Мороза посадять, потім всю Україну заженуть на нари", - заявив він.

Координатор акції, головний редактор газети "Грані" Юрій Луценко, який був одним з учасників студентської голодовки 1990 року, заявив, що учасники мітингу будуть знаходитися на площі, і, якщо це буде потрібно, голодувати, доти, поки "Кучма і криваві жандарми" не підуть у відставку. "Наш лозунг - Україна без Кучми", - заявив він.

Ще один учасник подій 1990 року Михайло Свістович заявив, що ініціатори акції - друзі Георгія. За його словами, учасники голодовки 1990 року вийшли цього дня на площу, щоб "рятувати якщо не демократію, то хоча б честь України". "Нашого президента звинувачують у вбивстві, а народ мовчить".

Народний депутат Дмитро Чобіт заявив, що президент Кучма називає провокацією все, що відбувається в останні дні, однак жодного разу не сказав, що нічого подібного, записаного на плівку, він ніколи не казав. "До чого прийшли за 10 років незалежності? Невже ми завойовували незалежність, щоб в країні встановилася диктатура", - заявив депутат.

Голова виконкому УНА-УНСО Юрій Тима заявив, що 10 років тому акцію починали близько 50 чоловік, сьогодні їх більше, і кількість протестуючих буде збільшуватися кожного дня.

До УП надходить велика кількість відгуків від читачів, які жалкують, що не можуть приєднатися до акції. Дякуємо за підтримку!

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
Усі новини...