"Про відставку Тимошенко дізналася з Інтерфаксу…"

П'ятниця, 19 січня 2001, 18:05
Як не дивно, в штабі "Батьківщини" у п'ятницю ввечері спостерігалася спокійна робоча атмосфера, ніякої суєти, на відчай немає й натяку, а деякі у передчуття повернення шефа навіть усміхаються. Партія будує плани на майбутнє і фактично йде в опозицію до Кучми.

"Про своє звільнення Тимошенко дізналася з повідомлення Інтерфакс-Україна, і в цей непростий момент вона знаходилася на допиті в генпрокуратурі", - розказав керівник парламентської фракції "Батьківщина" Турчинов у п'ятницю, на не першій за день зустрічі з журналістами. Він також повідомив, що екс-віце-прем'єра не змусять поїхати з України. Але принаймні до понеділка Тимошенко на людях з'являтися не збирається, а в п'ятницю після звільнення поїхала додому.

Виходить, що поки, до початку наступного тижня, Турчинов буде спікером партії взагалі і Юлії Володимирівни зокрема. Але тільки на кілька днів, бо вже у найближчому майбутньому Тимошенко поруч з Турчиновим в офісі на бульварі Лесі Українки почне перейматися партійною роботою.

Для керівника фракції звільнення Тимошенко не стало особливою несподіванкою. "Штатна ситуація", - пояснив журналістам Турчинов. Тепер, на його думку, Кучма відверто показав, на чий бік він став, і цей вибір "не на користь закону і демократії". Головні партнери "гаранта" в інтерпретації "Батькивщини" – Волков, Суркіс, Медведчук, Пінчук, Бакай… Цей список вони готові продовжувати. "Якби справа дійшла до суду, то було б зрозуміло, що обвинувачення проти Тимошенко фіктивні. Ті, хто розбирається в газі, розуміють, що його контрабанда неможлива. Але у нас жодна справа проти політиків у суді не розглядалася".

Турчинов також упевнений, що Ющенко не робив подання на звільнення Тимошенко: "Ще добу тому я говорив з прем'єром, і він переконував мене, що відставки не буде. Кучма в цей час вже знаходився за кордоном, і фізично таке представлення від Ющенка він не міг отримати, а указ датований п'ятницею, 19 січня". Взагалі ж з Турчиновим прем'єр мав намір зустрітися в суботу зранку.

А поки "Батьківщина" буде підтримувати уряд. Правда, доти, доки він буде продовжувати працювати в руслі політики, яку проводила Тимошенко. Тому фракція залишиться в більшості, що, як вважає Турчинов, створювалася під уряд, і "Батьківщина" була серед ініціаторів її народження.

Нині ж більшість, на думку лідера фракції "Батьківщина", розділилася на дві частини: ті, хто за тоталітаризм – з їх боку набралося 163 голоси "за" імплементацію; і ті, які проти антиконституційної політики.

Однак, залишаючись в проурядовій більшості, "Батьківщина" вже зараз підтримує антикучмівські пікети в регіонах. Рішення про те, чи підтримає партія акцію "Україна без Кучми" в столиці, буде прийнято в понеділок. Інша міжпартійна ініціатива - "Українська правиця" – поки, зі слів Турчинова, знаходиться тільки на стадії становлення, однак "Батькивщина" буде брати участь в об'єднавчому форумі правих партій у неділю.

Турчинов також упевнений, що указ про звільнення Тімошенко з'явився в п'ятницю не випадково. Тому як мінімум два пояснення. По-перше, Кучма чекав голосування з імплементації, яке було провалено більшістю в четвер. І, по-друге, в п'ятницю закінчилася сесія Верховної Ради, і пристрасті за більшістю відкладені до наступного загальнодепутатського побачення. Але і тоді фракція може й далі бойкотувати голосування доти, доки не буде призначена дата звіту Потебенька, за підсумками якого генпрокурор ризикує стати безробітним. Для реалізації саме такого сценарія "Батьківщина" звернулася до радіо "Свобода" за додатковими даними, які підтверджують замовницький характер справи проти Тимошенко. Як повідомив Турчинов, радіокомпанія вже вступила в контакт з Мельніченком, і зараз для партії "підбираються матеріали".

Взагалі ж "Батькивщина" готова до будь-якого варіанту розвитку подій. І арешт Тимошенко, і розпуск парламенту, який не впорався з імплементацією, хоч і будуть незаконними, проте тільки зайвий раз підтвердять агонію влади.

P.S. Єдиним коментарем самої Тимошенко щодо її відставки можна вважати заяву "Батьківщини", очолюваної екс-віце-прем'єром. Голова партії за ідєю підписує всі політичні документи партії.

З заяви слідує, що партія офіційно стала в опозицію до діючої влади. "Президент, звільнивши Тимошенко, підтримав прагнення і побажання кримінально-олігархічних кіл щодо відновлення тіньових схем в енергетиці, зруйнованих Урядом", - йдеться у заяві партії "Батьківщина", текст якої було передано до редакції УП.

В заяві, зокрема, сказано: "Президент фактично виступив проти реформ і проти власного Уряду – першого в історії Україні, який спромігся назвати речі своїми іменами…Україною віднині відверто і безсоромно правлять кримінальні авторитети. Президент України показав, що не тільки не може проводити реформи, але не здатен навіть не заважати їх проведенню".

"Єдиним шляхом, який би заблокував реформи і повернув криміналу надприбутки в сфері ПЕК, була відставка Тимошенко. Саме її домагалися потебеньки, азарови, медведчуки, суркіси, бакаї та інші. Саме ці люди, які роками грабували і нівечили Україну, святкують сьогодні "перемогу" – тіньові схеми повертаються… Глибоко символічно і те, що указ про відставку підписано тоді, коли фракція "Батьківщина", яка послідовно підтримує Уряд, відмовилася підтримувати антидемократичні і безглузді законопроекти щодо імплементації рішень так званого референдуму", - йдеться у заяві.

"Формальний привід до звільнення Юлії Тимошенко з посади, за ганебно сфальсифікованою справою, у всіх порядних людей викликає хіба що іронічну посмішку. Президент не спромігся звільнити міністрів-силовиків, що підозрюються у скоєнні страшного злочину, але повірив блазню Потебеньку, який за останні дні не сказав ні слова правди.

В цій ситуації партія "Батьківщина" закликає всі демократичні сили, всіх небайдужих до майбутнього України людей згуртуватися і дати відсіч кримінально-олігархічній реакції. Період парламентської балаканини та пошуку безплідних консенсусів минув. В нас більше немає спільних інтересів з режимом, якому невідомі жодні чесноти, притаманні цивілізованим формам правління. Сьогодні треба рятувати вже не Тимошенко, не Уряд Ющенко і навіть не реформи та демократію. Треба рятувати Україну від збанкрутілого, бандитського режиму", - впевнені члени партії "Батьківщина".

Про те, що казала Тимошенко про тяжкі роздуми Кучми читайте

Чи піде Кучма на зустріч "тіньовим колам"?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:56
оновлюється від 00:04Групи ворожих "Шахедів" атакують Україну – Повітряні сили
02:38
Росіяни атакували Сумщину КАБами, скидали міни
01:42
Канада надасть Україні додатковий пакет підтримки – посол
01:00
футболЛунін видав суперматч і допоміг "Реалу" пройти в серії пенальті "МанСіті" в Лізі Чемпіонів
00:48
Нам треба переграти Путіна в рішучості – Зеленський на засіданні Євроради
00:24
У Чорногорії – третій за останні дні гучний арешт топпосадовців
00:14
футболНімецька "Баварія" обіграла "Арсенал" Зінченка і вийшла в півфінал Ліги Чемпіонів
23:55
Новини економіки 17 квітня: прогноз по урожаю-2024, споживання електроенергії росте через похолодання
23:53
"Україна – не Сирія": Юсов відреагував на слова Терехова, що Харків може стати новим Алеппо
23:32
Закупівельника Міноборони Волошенкова планують звільнити на тлі згадок про його участь в "Антимайдані"
Усі новини...