Українські труби – в трубу

Середа, 11 квітня 2001, 18:04
Ющенку таки вдалося переконати російського прем'єр-міністра Михайла Касьянова в тому, що українські труби – найкращі труби в світі. Прем'єрам вдалося домовитися і узгодити квоту про постачання в 2001 році труб у 620 тисяч тон – для цього вони встановили рекорд переговорів між стратегічними партнерами у 10 годин.

620 тисяч тон були вирахувані як середній обсяг постачань українських труб до Росії протягом останніх 3 років. Перед тим, як і годиться, обидва прем'єра провели політичні наради - Ющенко з Кучмою, а Касьянов, відповідно, з Путіним.

За словами самого Ющенка, в цю квоту були включені труби широкого діаметра, хоча за попередніми повідомленнями, саме труби широкого діаметра планувалося вивести з квотування. З 1 травня 2001 року ця квота складатиме 90 тисяч тон и визначена з розрахунку 135 тон річного обсягу. До квоти постачання не входять труби, які будуть транспортуватися до третіх країн, в яких за результатами міжнародних конкурсів, перемогла як російська, так і українська сторона. Таким чином, за словами Ющенка, за такою процедурою до Росії буде експортовано 50-70 тисяч тон труб.

Також до квоти не входять труби, які планується використовувати в сфері машинобудування науково-дослідними та експериментальними підприємствами. Це складатиме близько 10-20 тисяч тон труб.

За інформацією, яка надійшла з департаменту урядової інформації, обмеження постачання труб з 1 травня 2001 року складе 323 тисячі тон. Саме така квота визначена на 8 місяців – з розрахунку загального річного обсягу за даною номенклатурою 485 тисяч тон. А от за оцінками фахівців Мінекономрозвитку, таке обмеження еквівалентне введенню 40-процентного імпортного мита на труби, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Сам Кучма в цілому позитивно оцінив підсумки переговорів Ющенка в Москві, бо було "знайдено розуміння". "Може, не отримали те, що хотіли, але поїздка нормальна".

Читайте також:

Труби. Труби? Труби!
Чому Ющенко так активно, але з-під палки, займається лобіюванням інтересів українських трубників, для політичних еліт двох країн не є таємницею. "Трубний бізнес в Україні контролює пан Пінчук, який за сумісництвом є громадянським чоловіком дочки Кучми".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News