Україна потрапила до списку найбідніших країн світу. Шукайте позитив у всьому

П'ятниця, 13 квітня 2001, 13:30
Україна і Пакистан потрапили до категорії найбідніших країн світу в останній доповіді Світового банку. У цій же категорії знаходяться інші країни пострадянського простору - Молдова, Грузія, Азербайджан.

Однак Україна увійшла до підкатегорії найбідніших країн світу з невисоким рівнем зовнішньої заборгованості після того, як річний прибуток на душу населення в країні вперше опустився нижче відмітки у $750. Роком раніше до цієї категорію попала Індонезія.

Пакистан приєднався до таких країн, як Руанда і Нікарагуа, які накопичили при надто низьких прибутках населення сотні мільйонів доларів зовнішнього боргу, який, однак, може бути списано в межах міжнародної ініціативи зі списання боргів найбіднішим боржникам світу. Киргизія і Бенін також увійшли до цієї категорії через зростання зовнішньої заборгованості на тлі низького рівня експорту.

Разом з тим Китай вийшов зі списку країн з найнижчими прибутками завдяки економічному зростанню, яке в останні 20 років складало в середньому 10% на рік. Це викликало стурбованість китайського уряду, оскільки перехід до нової категорії може ускладнити отримання нових кредитів СБ.

Естонія, Екваторіальна Гвінея і Македонія були переведені до категорії країн з середнім рівнем прибутків. Росія - нижній середній.

Україна отримала новий статус за рік після заяви Світового Банку про те, що вона більше не може отримувати кредити банку за заниженими відсотковими ставками.

Наслідки нового статусу України, на прохання УП, прокоментував провідний експерт Українського центру економічних і політичних досліджень Володимир Сіденко.

На думку експерта, тепер Україна може претендувати на цілу низку пільг, як країна з низьким рівнем прибутку. "Ми можемо претендувати на більш пільгові кредити, на зменшення рівня митних зборів на ринках різних країн", - зазначив Володимир Сіденко.

Зараз Україна користується кредитами ЄБРР, нагадав експерт. "Однак у них є організація - Міжнародна асоціація розвитку. Ми до останнього часу не потрапляли до групи країн, які могли користуватися більш дешевими кредитами цієї організації. Це якоюсь мірою може бути аргументом на користь нового статусу України".

Відповідаючи на питання УП про те, чи вплине це рішення СБ на політику Міжнародного валютного фонду щодо України, Володимир Сіденко відповів, що "МВФ не кредитує за ознакою бідності". "Фонд підходить до можливості кредитування з точки зору пакету реформ в конкретній країні. У нас, до речі, із зобов'язаннями перед МВФ не гаразд, зокрема, не зменшено мито на насіння соняшника", - нагадав експерт.

"Однак в структурі самого МВФ також іде реформа. Ця реформа передбачає, що буде виділятися кредитування саме для бідних країн. Ця реформа проводиться за наполяганням США, оскільки раніше багато небідних країн отримувало кредити Фонду. Типовий приклад - Росія. Сьогодні політика МВФ спрямована на те, щоб більшою мірою виділяти кредити для дійсно бідних країн. А ми тепер не потрапимо під фільтрування багатих країн.

Але, не варто забувати, що є багато інших аргументів, крім нашої бідності. Це, передусім, політика і програма реформ, яка схвалена МВФ. На тлі останніх політичних подій і можливої відставки Ющенка, ситуація залишається не визначеною. А позиція МВФ автоматично ретранслюється на позицію Світового Банку. Так що новий статус України ще не означає, що нас заллє дощ дешевих кредитів", - упевнений експерт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...