У радіо "Континент" відібрали ліцензію на мовлення

П'ятниця, 13 квітня 2001, 14:59
На засіданні Національної ради з питань телебачення і радіомовлення у п'ятницю ухвалено рішення визнати переможцем на конкурсі на частоту 100,9 FM харківську радіостанцію "Онікс". На цій частоті вела мовлення у Києві радіостанція "Континент", що ретранслює новини і аналітичні програми радіостанцій BBC, "Голос Америки", "Німецька хвиля".

Як стало відомо УП, радіостанції "Онікс" як такої не існує вже два роки. Власних програм та новин станція не виробляє. Загалом у Харкові не працює жодної радіостанції з власним продуктом. На частоті "Оніксу" у Харкові виходить мережева радіостанція "Хіт-FM" та московська радіостанція "Монте-Карло", а, як відомо, радіостанція "Хіт-FM" вже існує у Києві. Постає питання: навіщо одній радіостанції дві частоти у столиці?

Зв'язатися з директором колишнього "Оніксу" за телефонами у Харкові нам не вдалося, оскільки, за словами секретарки, він знаходиться у Києві. Стурбована увагою столичних ЗМІ секретарка відмовилась відповідати на будь-які питання, окрім одного: чи виробляються на станції власні новини. "Звичайно ж виробляються", - запевнила вона. За іншим телефоном радіостанції нам відповіли, що це рекламне агентство. Коли ми зацікавились виробництвом власних новин на колишній радіостанції "Онікс" (журналіст УП навіть не встиг представитись) відбувся такий діалог:

-Ви хочете розмістити якусь новину?
-А як це можна зробити, якщо у вас немає своїх новин?
-Ну і що? Які проблеми – давайте новину і у нас вийдуть власні новини!

Коментарі

"Ми ухвалили рішення, яке може викликати неадекватну реакцію у пресі", - зізнався агентству Інтерфакс-Україна заступник голови Нацради Микита Потураєв, коментуючи рішення про відмову "Континенту" в ліцензії.

Причиною відмови, за його словами, стало те, що під час розгляду справи і заявочних документів з'ясувалося, що радіостанція "Континент" не повернула державі кредит, взятий 1996-го року в Державному інноваційному фонді. Кредит в розмірі 400 тис. грн. (за курсом 1996 року - це близько $300 тис.), мав бути повернений 1999-го року. Інноваційний фонд виграв суд проти цієї компанії, зазначив Микита Потураєв.

За його словами, Нацрада шукала можливості підтримати радіостанцію, оскільки у неї "оригінальна джазова концепція і там знаходяться зарубіжні новини". Крім того, за його словами, неадекватні дії у відношенні до Радіо "Континент" могли б викликати обвинувачення на адресу Нацради і України в "утисках" міжнародної інформації.

Разом з тим, сказав Потураєв, з'ясувалося, що компанія "фактично пов'язує видачу нашої ліцензії з можливістю розрахуватися з боргами". Ліцензія, зазначив він, не є документом, який покриває боргові зобов'язання.

На частоту 100,9 FM, сказав Потураєв, було ще 9 претендентів. "Це компанії, які працювали всі ці роки легально. Це компанії, у яких немає боргів. Вони чесно 3 місяці йшли через конкурси, здали всі документи і пройшли аудити", - заявив він.

Оскільки інші заявники, крім Радіо "Континент" "жорстко поставили умови" про завершення конкурсу 13 квітня, Нацрада провела голосування, за підсумками якого переможцем визнана харківська мережева радіостанція "Онікс", яка, крім Харкова, працює в Донецьку "в форматі "постсрадянського ностальжі".

Директор "Континента" Сергій Шолох заявив в інтерв'ю УП, що "вважає це рішення політичним". "Це підтверджується тим, що перше питання, яке мені поставили на засідання Нацради було розповісти про своє бачення процесу ліцензування. Я ще раз підтвердив, що не вважаю цей процес легітимним", - сказав Шолох.

На його думку для того, щоб відмовити у подовженні ліцензії була знайдена "формальна причина – неповернення кредиту Державній інноваційній компанії, який ми фізичне не могли сплатити через відсутність позитивного рішення самої Нацради щодо ліцензії". "Згідно закону, - сказав Щолох, - це рішення має бути нам вручено у письмовій формі, а потім ми маємо три місяці для оскарження рішення Нацради у суді".

Заява Всесвітньої служби радіо ВВС з приводу відмови Нацради у переліцензуванні радіо "Континент"

"Всесвітня службі Бі-Бі-Сі глибоко шкодує з приводу рішення, ухваленого Українською Національною Радою з Телебачення і Радіомовлення про відкликання ліцензії виданої "Радіо Континент". Слухачі "Радіо Континент" у Києві втратять важливе джерело незалежних програм. Закриття Радіо Континент є ударом по всіх незалежних засобах інформації у країні, репутація якої у галузі забезпечення свободи слова істотно постраждала протягом останніх місяців.

25 січня Всесвітня служба Бі-Бі-Сі зробила заяву про загрозу "Радіо Континент". Ми зауважили, що точний, неупереджений і правдивий журналізм може існувати лише у по-справжньому незалежному засобі інформації, а ці засобі, своєю чергою, можуть бути по-справжньому незалежними там, де система регулювання є відкритою, прозорою і вільною від свавільного політичного тиску. Ми закликаєму українські власті забезпечити справедливе і прозоре розв'язання справи "Радіо Континент".

Як не прикро, Національна Рада з Телебачення і Радіомовлення постановила відкликати ліцензію в "Радіо Континент" попри одностайні рекомендації її власної експертної ради. Довід, що "Радіо Континент" не має належної фінансової бази виник лише в останню хвилину і про нього не знали навіть деякі члени Національної Ради , котрі тепер самі це визнають.

Важко не зробити висновок про те, що власті України не змогли забезпечити справедливий і прозорий розгляд справи "Радіо Континент". Бі-Бі-Сі закликає уряд України і Президента переглянути цю справу. Бі-Бі-Сі користуватиметься з кожної нагоди для того, щоб порушити це питання у відповідних міжнародних організаціях і європейських установах".

"Репортери без кордонів" у листі на ім'я прем'єр-міністра Віктора Ющенка висловили протест проти позбавлення ліцензії Радіо "Континент", незалежної радіостанції, де працював вбитий журналіст Георгій Гонгадзе і яка ретранслює деякі програми BBC.

"В черговий раз влада, прикриваючись законодавчими та фінансовими поясненнями, розправляється з незалежним та критично-налаштованим виданням, застосовуючи проти нього надмірні санкції"- заявив Робер Менар, генеральний секретар Репортерів без кордонів.

"Саме тоді, коли Україна опинилась під загрозою бути виключеною з Ради Європи через репресивні методи по відношенню до ЗМІ, ми просимо Вас зробити все, що від Вас залежить задля того, щоб одна така надмірна санкція була переглянута" - додав Робер Менар.

Президент України Леонід Кучма запропонував Національній раді з питань телебачення і радіомовлення призупинити рішення про позбавлення ліцензії радіо "Контітнент" і повернутися до цього питання для більш детального вивчення ситуації.

Прес-служба президента повідомляє, що у своєму листі до Нацради президент, як гарант Конституції, вказав на необхідність неухильного дотримання норм Основного закону, зокрема, такий, як право громадян країни на свободу отримання інформації і звернув увагу на важливість подальшого розвитку свободи слова в Україні. Кучма закликав членів Нацради здійснювати процес ліцензування відкрито і прозоро, виключно на конкурсній основі.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування