На "шабаші" Ющенку поставили "двійку"
Дата голосування за відставку - 26 квітня

Четвер, 19 квітня 2001, 11:26
Близько пів на першу дня парламент проголосував 283 голосами "за" в цілому за постанову про визнання роботи уряду незадовільною. 65 депутатів - проти.

Одноголосно "за" - комуністи, соціалісти і "Яблуко". "Трудова Україна" – всі "за", крім двох "проти" - депутатів Гнатюка і Свириди. СДПУ(о) - всі "за", крім депутата Жовтіса. НДП - всі вважають роботу уряду незадовільною, крім представника Кучми у Верховній Раді Безсмертного. "Демократичний союз" - всі "за", один утримався (екс-губернатор Запорізької області Кучеренко), "Регіони України" - всі "за", один утримався (депутат Борзих). "Зелені" віддали вісім з 17 своїх голосів за визнання роботи уряду незадовільною, "Солідарність" - 2 з 21 (Альохін, Семиноженко). Жодного голосу за цю постанову не віддали обидва Рухи, "Батьківщина" та "Реформи-конгрес". Незадовільною вважає роботу уряду перший віце-спікер Медведчук. Плющ і Гавриш не голосували.

Народний депутат від фракції Українського народного руху Федорин дав таку оцінку тому, що відбувалося у залі: "В єдиному оргазмі злилися олігархи і комуністи".

"Ганебна постанова", - так прем'єр Ющенко охарактеризував прийняту за основу постанову про визнання роботи уряду в 2000 році незадовільною.

"Я хотів би підкреслити, що уряд від цього шабашу відмежовується. Це оцінка роботи президента в 2000 році", - так з парламентської ложі прокоментував Ющенко прийняття цієї постанови після голосування, скориставшись правом на репліку.

При цьому Ющенко повним драматизму голосом звернувся до "правої частини" депутатів (пропрезидентських фракцій): "Сьогодні ви робите вибір, про який будуть жалкувати ваші діти і онуки, у кого вони є". Пропрем'єрські Рухи заопладували.

Наталя Вітренко істеричним голосом закликала депутатів вже сьогодні голосувати за відставку, бо за тиждень рішучість депутатів може зменшитись. Вона назвала вчинок Григорович, яка намагалися підпалити себе на підтримку Ющенка, "проявом екстремізму".

Ще перед голосування постанови про визнання роботи уряду незадовільною, після прийняття за основу, прем'єр попросив постанову "зняти відповідно до Конституції, бо ця процедура не опрацьована".

Після репліки Ющенка в роботі Верховної Ради була оголошена перерва на 30 хвилин на вимогу фракцій Українського народного руху та "Батьківщини".

У четвер зранку парламент ухвалив за основу проект про визнання роботи уряду Ющенка незадовільною. Голосування проходить дуже емоційно. Один з виступаючих абсолютно обгрунтовано назвав засідання "колгоспом".

За те, щоб визнати работу уряду незадовільною проголосували 290 депутатів, серед них - представники фракції КПУ, соціалісти, НДП ( проти - Роман Безсмертний, представник Кучми у парламенті), СДПУ(о), "Трудова Україна" (за одного "проти" - Дмитра Гнатюка), "Регіони", Демсоюз, "Яблуко". За проголосували також внефракційні Віктор Медведчук, Наталія Вітренко, Володимир Марченко. Степан Гавріш і Іван Плющ не голосували. Зелені поділилися половина на половину. Проти голосували обидва Рухи, фракція "Реформи і Конгрес", більша частина фракції "Солідарність", а також внефракційні Сергій Головатий, Віктор Шишкин.

Проект, прийнятий за основу, а потім в цілому, був запропонований головою парламентського комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності і інвестицій Олексієм Костусєвим (група "Трудова Україна"), а також членами комітету Станіславом Гуренком і Володимиром Матвеєвим (фракція Компартії). Законопроект пропонує визнати діяльність Кабінету міністрів за минулий рік незадовільним. А депутатам пропонується до 26 квітня розглянути питання про відповідальність уряду в порядку, передбаченому регламентом. В проекті постанови була пристуня і мотиваційна частина такого рішення, яку потім депутати виключили.

Визнати діяльність незадовільною пропонує також група внефракційних депутатів - членів Прогресивної соцпартии на чолі з її лідером Натальей Вітренко. У проекті постанови, внесеному депутатами, також пропонується у відповідності зі статтею 115 Конституції розглянути до 26 квітня резолюцію про недовіру уряду. За невідомих причин Вітренко зняла свій проект з голосування вже в процесі обговорення.

Інші проекти не пройшли.

Це, наприклад, проект, внесений членами фракцій "Реформи-Конгрес", Українського Народного Руху, "Батьківщини" і Народного Руху України, який пропонує взяти звіт уряду до уваги, а Кабінетові міністрів - врахувати зауваження і пропозиції народних депутатів під час виконання програми його діяльності.

Члени фракції "Батькивщина", а також УНР пропонували взять звіт уряду до відома і схвалити загалом програму діяльності Кабінету міністрів.

У проекті постанови, який був внесений лідером НРУ Геннадієм Удовенком і членами фракції НРУ, пропонувалося схвалити діяльність уряду з виконання програми його діяльності.

Про те, як Ющенко звітував читайте

Ющенко дійшов до чистилища

"Я провожу проукраїнську політику і цим горджуся"

Ющенку залишилося трохи більше тижня…

Результат голосування за основу проекту постанови Верховної Ради, в якій робота уряду визнана незадовільною: за 290, проти 84, утрималися - 4, не голосували - 34, всього депутатів - 411


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування