Україна попросить США видати Мельниченка
Тепер американців не допустять до проведення експертизи тіла

Четвер, 19 квітня 2001, 18:00
Заступник генерального прокурора України Олексій Баганець заявив, що Генпрокуратура підготувала звернення до міністерства юстиції США про екстрадицію Миколи Мельниченка.

Однак це тільки перший крок. Після того, як Мельниченку було надано політичний притулок у США, Генеральна прокуратура буде виступати проти проведення додаткової експертизи "таращанського тіла" американськими спеціалістами. "На сьогоднішній день особиста позиція слідчого зводиться до того, що останні події, останні дії американської сторони у нас викликають сумнів щодо їхньої об'єктивності. Чи можуть вони, на сьогоднішній день, брати участь у цій справі, яка тісно пов'язана зі справою по якій вони надали обвинувачуваному політичний притулок?", - сказав Баганець.

Баганець зберається висловити свою особисту позицію генеральному прокурору, щоб направити листа до головного бюро судово-медичних експертиз про те, що Генпрокуратура виступає проти залучення американських спеціалістів для проведення експертизи. "Ми не проти, якщо до експертизи захочуть залучити спеціалістів з Європи. Але проти участі американців", - твердо сказав Баганець.

Коментуючи факт надання політичного притулку Мельниченку він сказав: "Це звичайно для мене була новина, але сказати, що вона була для мене цілком несподіваною, я не можу". Пояснюючи свої слова, він нагадав, що офіційні представники США "неодноразово на різних рівнях заявляли про свій намір всіляко сприяти розслідуванню цих обох кримінальних справ" ("плівки Мельниченка" та справа Гонгадзе – УП).

"Були такі факти коли дехто з офіційних американських представників дозволяв собі, - сказав Баганець, – необгрунотовані, неетичні закиди в сторону керівництва Генеральної прокуратури з приводу того, що Генпрокуратура начебто не вживає дій необхідних для пришвидшення обох цих кримінальних справ". "Події останніх днів показали, на мою думку, якими були справжні мотиви таких звинувачень Генпрокуратури і приховані наміри тих, від кого вони виходили", - передає з прес-конференції слова Баганця кореспондент УП.

"На мою думку, мета цього одна – таким чином хоче дехто з офіційних представників американської сторони перешкодити у встановленні істини у цій справі. Правильно вже сьогодні прозвучало у ЗМІ, що це зроблено навмисно для того, щоб ніколи працівники правоохоронних органів України не дізнались, якою була істина мета так званої касетної справи", - вважає Баганець, який курує справу Мельниченка і вбивства Гонгадзе.

Заступник Потебенька впевнений, що є якась послідовність у наданні політичного притулку Миколі Мельниченку і невидачі Лазаренка, і у нього викликають сумнів проголошені США гасла про боротьбу зі злочинністю.

Коментуючи на прохання наполегливих журналістів інформацію про ніби наявність рахунків Мельниченка у Швейцарії, куди перевели мільйон доларів, Баганець сказав: "Ми зреагували на це повідомлення і дали Службі безпеки України доручення оперативним шляхом перевірити. Якщо підтвердиться - ми звернемось офіційно до Швейцарської сторони".

Про факт надання притулку Мирославі Гонгадзе Олексій Баганець говорив більш стримано. "Я офіційно не знаю про притулок Мирославі. Якщо і це підтвердиться – то я, друзі, вже не знаю", - розвів руками заступник генерального прокурора. За його словами, до моменту, коли Генпрокуратура почала вимагати надання крові дітей та самої Мирослави для проведення додаткової експертизи, стосунки прокуратури та потерпілої сторони були на нормальному рівні. Якщо дійсно США надали їй притулок, це зашкодить проведенню додаткової генотипоскопичної експертизи, вважає Баганець.

Після всіх коментарів щодо надання притулку він повідомив чергову сенсацію. За словами заступника генпрокурора, вчора, у середу(18 квітня) ще один свідок дав показання, що бачив Георгія Гонгадзе після його зникнення. За словами цього свідка, він бачив Гонгадзе у лютому 2001 року у Чехії.

А пошуки Мельниченка попри всі останні події тривають. Його, за словами Баганця, "шукають всі хто має на це право в Україні"...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування