Георгій Гонгадзе став лауреатом премії ОБСЄ

Субота, 21 квітня 2001, 16:47
Георгій Гонгадзе став лауреатом премії ОБСЄ за журналістську діяльність і демократію за 2001 рік. Парламентська асамблея розділила премію між засновником "Української правди" і іспанським журналістом Хосе Луїсом Лопесом де Лакалль.

 Хосе Луїс Лопес де Лакалль
 
"Кандидати були видатними журналістами, що намагаються втілити ідеї ОБСЄ шляхом втручання своїми публікаціями в конфлікти і скритність, які оточують політичне середовище. Присуджуючи дану премію, ми посилаємо сигнал проти зростаючої, на жаль, міжнародної тенденції до розвитку цензури шляхом залякування і вбивств", - заявив в Копенгагені, де проходить в ці дні засідання бюро парламентської асамблеї ОБСЄ, Герт Вайськирхен, голова генерального комітету ОБСЄ з демократії, прав людини і гуманітарних питань. Другий лауреат премії Лопес де Лакалль був убитий в травні 2000 року членом сепаратистського угрупування ЕТА в Північній Іспанії за свої публікації проти застосування насильства для досягнення політичних цілей.

Як повідомляє радник з преси ПА ОБСЄ, Парламентська асамблея ухвалила рішення розділити премію в розмірі 20 тисяч американських доларів між двома журналістами. Ця премія присуджується щорічно ПА ОБСЄ журналістам, які своєю діяльністю підтримували принципи ОБСЄ щодо прав людини, демократії і вільного поширення інформації.

Премія буде вручена в день відкриття 10-ої щорічної сесії Парламентської Асамблеї ОБСЄ в Парижі, яка пройде 6-10 липня 2001 року.

Премія парламентської асамблеї ОБСЄ за журналістську діяльність і демократію була встановлена в 1996 році з ініціативи Фраймута Дуве, в минулому члена Бундестага, який нині є представником ОБСЄ з питань свободи ЗМІ. Раніше її лауреатами були Адам Мінчик (1996), організація "Репортери без кордонів" (1997), Тімоті Гартон Еш (1998), Крістіна Аманпур (1999) і Андрій Бабицький (2000).

Донорами вшановування журналістів є компанії Bertelsmann AG (Німеччина); Bonnier Group (Швеція); Den Berlingske Fond (Данія); George and Thelma Paraskevaides Foundation (Кіпр); Southam Inc. (Канада) і Shipsted ASA (Норвегія).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування