Відставку відкладено
Хроніка "державного заколоту"

Вівторок, 24 квітня 2001, 00:00
316 депутатов підтримали рішення узгоджувальної ради парламенту про продовження розгляду питання щодо відповідальності уряду у вівторок, а голосування з цього питання - у четвер. У вівторок вирішено надати можливість виступити всім представникам і фракцій і груп.

Після цього оголошується перерву до 26 квітня. Цього дня Ющенку або уповноваженому від уряду буде надано час для виступу і відповіді на питання (по 15 хвилин).

На 26 квітня призначено і голосування з питання про відповідальність Кабінета міністрів. В середу депутати будуть працювати в комітетах і пленарного засідання цього дня не буде.

З першого разу ця пропозиція не пройшла - проголосувало 220 депутатів, не підтримали цю пропозицію комуністи.

Після перерви депутата Ратушного з Українського народного Руху відсторонили від участі в п'яти засіданнях Верховної Ради. Таке рішення було ухвалене "у зв'язку з порушенням дисципліни у залі засідань" 253 голосами "за". Удень Ратушний у мегафон перекричав Симоненка і блокував роботу засідання, на якому планувалося голосування про відставку Ющенка.

Ратушний, не дочекавшись результатів голосування про заборону брати участь в п'яти засіданнях, залишив залу Верховної Ради. Його виступ перед цим з трибуни супроводжувався синхронним тупотом комуністів і представників "Трудової України".

Але спочатку, вранці у вівторок Верховна Рада України приступила до питання про відповідальність Кабінету міністрів, і збиралася голосувати саме цього ж дня. За це проголосувало 268 депутатів, проти - 26, з 407 депутатів, що зареєструвалися в залі. Не голосували фракції "Батьківщина", Українського Народного Руху, "Реформи-Конгрес", "Солідарність".

Пропозиція Рухів та ПРП про перенесення дати голосування на 15 травня не пройшла. За це висловилися лише 112 депутатів. В урядовій ложі нікого немає.

Після першої перерви праві оголосили, що Медведчук незаконно веде засідання і назвали те, що відбувається "державним переворотом". Вони зажадали від нього письмового доручення від Івана Плюща вести сесію. До розв'язання цього питання вони відмовляються брати участь в роботі сесії. Фракція "Реформи-конгрес" відмовилася брати участь в засіданні в зв'язку з відсутностю в країні прем'єра і президента.


Праві щільно заблокували трибуну, стояли над його головою, а в цей час Медведчук надав слово Петру Симоненко з місця, оскільки він не зміг пробратися до трибуни.

Під час цієї події у Медведчука, як передає кореспондент УП, був такий вираз обличчя, така злобна гримаса, яку ще не доводилося бачити.

Той розповів про "подальше обідніння країни, розпродаж землі, рекомендаціях зарубіжних добродійників, зростанні цін, зниження прибутків". Йому намагалися перешкодити праві, голосно викрикуючи "Ганьба!". Біля трибуни завжди стояв Ратушний і намагався перекричати Симоненка та Медведчука через мегафон.

Після цього на сесії було оголошено другу перерву на засідання узгоджувальної ради голов фракцій та груп, яка тривала більше години.

Третя перерва була до 16 години. За цей час парламентарії спробували ще раз зв'язатися з урядом і ще раз викликати першого віце-прем'єра Юрія Єханурова, який мав би представляти Кабінет міністрів на сесії.

Сам Єхануров, як повідомляють джерела в Кабінеті міністрів закрився у своєму кабінеті, на зв'язок не виходить, з пресою не спілкується.

Як відомо, напередодні категорично проти розгляду питання про відповідальність уряду у відсутність керівництва країни виступив президент Кучма.

 Фото УНІАН
На площі біля парламенту
 
А в цей час перед стінами парламенту під прапорами партії "Реформи і порядок", УНР, Народного Руху України зібралися близько 1,5 тисячі мітингуючих з 14 регіонів країни на підтримку прем'єр-міністра Віктора Ющенка і уряду. Основні лозунги - "Ганьба принизливій змові олігархів і комуністів", "Комуно-олігархам - в'язниці! Народу - правда, Ющенку - народну підтримку", "Геть брудні руки червоно-олігархічної мафії від уряду Ющенка", "Дамо рішучу відсіч антиукраїнським силам", "Президент, ти з урядом або з кланами?".

Один з ініціаторів мітингу, лідер Українського Народного Руху Юрій Костенко заявив, що "масштабна акція олігархів і комуністів з дискредитації уряду Ющенка все більше набуває ознак антидержавного перевороту". Ставити на розгляд парламенту звіт про відповідальність уряду за відсутності в країні президента, прем'єра і глави парламенту - так діють тільки злочинці, антидержавні, недемократичні люди, підкреслив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування