"Перепис" більшості розпочався. Перший в більшості - опозиціонер. А праві зібрали мільйон за Ющенка

Середа, 4 квітня 2001, 15:56
У Верховній Раді почалася перереєстрація парламентської більшості. У середу таке рішення протягли на засіданні Координаційної ради парламентської більшості, повідомив журналістам Олександр Волков.

За його даними, своє членство в більшості мають намір підтвердити всі фракції і групи, що входять зараз до складу більшості, крім фракції "Батьківщина". Зараз до складу парламентської більшості входять фракції Народного Руху України, Партії зелених, Народно-демократичної партії, Соціал-демократичної партії України (о), "Реформи-Конгрес", УНР, "Батьківщина", "Яблуко" і груп "Відродження регіонів", "Трудова Україна", "Солідарність" і "Регіони України" - всього 282 депутата.

Під документом вже підписалися всі члени групи "Трудової України" - ініціаторів "перепису". Лідер "трудовиків" Ігор Шаров повідомив, що все це відбувається шляхом збору підписів в окремому журналі, де "на першій сторінці містяться умови створення більшості, які були підписані в січні минулого року". За його словами, свій підпис в журналі має поставити кожний депутат, підтверджуючи своє бажання залишитися в складі більшості.

У четвер в журналі з'являться підписи членів групи "Відродження регіонів". На думку Шарова, перереєстрація більшості завершиться в кінці тижня.

Тим часом організатори ідеї можуть і не досягнути бажаного ефекту - очиститися від опозиційних елементів в рядах більшості. Як стало відомо, першим в журналі вже поставив свій підпис один з найактивніших членів Форуму національного порятунку Володимир Філенко, перетворюючи тим самим ідею олігархів на фарс.

Пояснюючи свій вчинок, Філенко сказав, що він, як і фракція "Реформи-Конгрес", виходить з того, що є "стара угода про створення більшості, підписана рік тому в "Українському домі".

Відповідаючи на запитання про те, яким чином буде поєднуватися той факт, що Філенко поставив свій підпис, з його роботою в Форумі, депутат сказав: "Нормально. Як робили, так і будемо робити".

Члени фракцій правих партій – Рухів Удовенка і Костенка, "Реформи-конгрес" – свої підписи під перереєстрацією більшості поставлять заради збереження уряду Ющенка. Геннадій Удовенко не приховував, що всі три фракції для досягнення цієї мети "готові підписати будь-який документ".

На думку лідера "реформістів" Віктора Пинзеника, розмови про необхідність перереєстрації більшості є лише приводом для відставки Кабінету міністрів. "Я впевнений, за цією вимогою будуть десятки інших, щоб відправити уряд Віктора Ющенка у відставку і вивести з-під контролю ситуацію в Україні", - підкреслив депутат.

Юрій Костенко спробував висунути щось на зразок ультиматуму "олігархічним" фракціям, які домагаються перереєстрації більшості. З його слів, якщо уряд відправлять у відставку, УНР вийде з парламентської більшості і відкличе своїх представників з Кабміну – міністра екології Івана Зайця і голову держкомітету інформполітики Івана Драча. Проте, ці слова тільки б обрадували олігархів – Волков сам зізнався, що його фракція хоче посаду міністра екології, а лідер фракції СДПУ (о) Зінченко восени 2000 публічно називав Драча дилетантом.

Однак перспектива звільненого Ющенка праві фракції не радує, і вони вже зібрали 1 мільйон підписів в ряді регіонів України. 17-19 квітня обидва Рухи, "Реформи і порядок" і Конгрес українських націоналістів збираються вивести своїх прихильників під стіни парламенту в підтримку діючого Кабінету міністрів Віктора Ющенка.

Таке ж рішення вже прийняла "Українська правиця", що спирається на Рух Костенка і "Батькивщину".

У четвер, зі слів Пинзеника, відбудуться консультації з Форумом національного порятунку з приводу його участі в цій акції.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування