Кучма більше не хлопчик (Для биття)

Четвер, 5 квітня 2001, 14:16
"Лафа для уряду закінчилася", - заявив Кучма і пообіцяв, що більше ніколи-ніколи не буде використовувати право вето на економічні закони. Так "гарант" по-своєму помстився уряду. Зате Кучма попереджатиме будь-які спроби зробити Україну парламентсько-президентською республікою. І з такими пропозиціями всяким ФНП його років 50 краще взагалі не турбувати.

Ставити автографи під всіма без виключеннями економічними законами, прийнятими Верховною Радою, Кучма вирішив від ревнощів та злості на всіх і вся. Виступаючи в ході зустрічі з президією Федерації профспілок, він обурився практикою "використання президента": парламент приймає економічно необгрунтовані законопроекти, уряд просить застосувати право вето, а президент "робиться хлопчиком на побиття".

Тепер, звернувся Кучма до представника уряду, "я буду підписувати, ви – відповідати", будуючи правильні відносини з Верховною Радою. Змусила його на цей крок спрага на позитивні емоції в масі, бо, поміркував "гарант", де "добре" – там заслуга Кабміну, де "погано" – там провина президента.

Адже уряд, вважає Кучма, це "інструмент" для реалізації політики, визначеної його передвиборною програмою. А результатами роботи Кабміну він все ще не задоволений – протягом 10 років в Україні "змінами і структурними реформами не займалися" і зростання було досягнуто за рахунок "сировинної і напівсировинної сфери". І взагалі, країна "повинна навчитися жити без Міжнародного валютного фонду" – щоправда, не відразу, а "коли повністю станемо на ноги".

Однак після самовідмежування від економіки в сфері політичних законів про такий подарунок можна навіть не мріяти. Кучма в енний раз висловловився категорично проти введення парламентсько-президентської форми правління в Україні і одну тільки таку можливість назвав "трагедією". (Зараз в Конституційному суді на експертизі знаходиться законопроект про перерозподіл повноважень від президента у бік Верховної Ради і Кабміну.)

"Ми бачимо склад парламенту, ми бачимо різношерстність політичних сил". "Вони ніколи не домовляться", вважає Кучма, і "парламентські кризи будуть постійними". Однак він все ж таки залишив примарну надію Форуму нацпорятунку, який висуває створення парламентсько-президентської форми правління основною вимогою. "Можливо, через двадцять-п'ятдесят років нам це буде потрібне", - чи то знущаючись, чи то серйозно, заявив Кучма.

Аргументуючи свою позицію, Кучма навів досвід інших країн, де вихід з кризи здійснювався "за допомогою сильної виконавчої влади". Звідки випливає, що криза в Україні в уявленні Кучми триватиме до 2020 року. Або 2050.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування