Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Претенденів залишилось двоє. Кінаха намагаються зробити фаворитом

П'ятниця, 18 травня 2001, 13:17
Кінах і Тігіпко – на думку Кучми, це два основних кандидати на посаду прем'єра, які визначилися в ході консультацій з парламентом. Про це він заявив в Маріїнському палаці після офіційної церемонії підписання україно-молдавських документів. Однак "гарант" все ж не виключає появи нових кандидатур.

 
 
На всяк випадок Кучма також зазначив, що ніколи не відмовлявся і не відмовиться "від свого права пропонувати кандидатуру" і при цьому він не має намір використати "закулісні методи", а прагне йти "цивілізованим шляхом".

Кучма також повідомив, що збирається формувати уряд з участю парламентських фракцій і груп, але водночас і не даючи "на відкуп цей процес".

Ще Кучма повідомив, що Медведчук попросив не пропонувати його кандидатуру, оскільки напередодні виборів хоче зосередитися на роботі в партії. "Тай і посада першого віце-спікера - не остання в країні", - додав Кучма.

А тим часом допомогти виплутатися з конфлікту інтересів учасникам процесу узгодження нового прем'єра вирішили спостерігачі, що не володіють "золотою акцією" при прийнятті остаточного рішення.

Федерація профспілок України – найчисельніше профспілкове об'єднання країни – написала спеціального листа Кучмі, де підтримала кандидатуру Кінаха. Лідер ФПУ Олександр Стоян окремо просить врахувати думку профспілок при визначенні кандидатури для призначення на посаду глави уряду.

Дружній порив професійних союзів можна пояснити багаторічною співпрацею УСПП, очолюваного Кінахом, із захисниками прав робочого класу. Щорічно в помпезній обстановці Союз промисловців і підприємців і створена на його базі Конфедерація роботодавців підписують генеральну угоду з профспілками, а потім звітують про благополучне виконання програми.

Другим пасивним гравцем, що виступив на підтримку Кінаха, стала фракція "Яблуко", яка з 15 депутатами є передостанньою за чисельністю в парламенті і останньою в "новій більшості".

"Яблучники" пояснюють це рішення усвідомленням того, "президент не має наміру на даному етапі вносити запропоновану "Яблуком" кандидатуру Віктора Суслова".

"Анатолій Кінах – людина, яка не має відношення до жодного з так званих кланів. Це є його вельми серйозною перевагою, такою ж як і у Суслова", - заявив лідер "Яблука" Михайло Бродський. "Пан Кінах запевнив мене про свою готовність взяти на себе політичні зобов'язання з поліпшення життя українського народу, закладені в програмі "Яблука", а саме: підвищення пенсій і зарплат, зниження безробіття. Для цього через зниження податків необхідно поліпшити підприємницький клімат в країні, стимулювати ділову активність і створювати нові робочі місця". Аргументи цікаві – напевно, інший кандидат на посаді прем'єра навпаки, обіцяв би зменшити пенсії і підвищити податки.

Цьому кроку також можна знайти пояснення – Кінах поступився кріслом голови комітету парламенту з питань промисловій політиці саме Бродському. Трапилося це під час торішньої "оксамитової революції" в парламенті.

Що ж до "позаклановості" Кинаха, то з цим твердженням можна як мінімум посперечатися, бо президент УСПП входить до клану Кучми. Підтвердження тому – в одному показовому факті. Минулого року відбувся черговий з'їзд УСПП. До складу правління організації були включені дві дуже показових людини – Олександр Волков від фонду "Соціальний захист" і Григорій Суркис від АТ "ФК "Динамо" (Київ)". Ці прізвища були внесені в робочі документи з'їзду за день до початку його роботи.

Читайте також матеріали стрічки новин:

ДЕПУТАТИ НЕ ЗМОГЛИ ВИЗНАЧИТИСЬ З ЄДИНИМ КАНДИДАТОМ НА ПОСАДУ ПРЕМ'ЄРА

Спікер ВР Іван Плющ сподівається, що президент назве кандидата на прем'єра вже у вівторок

Андрій Деркач сумнівається, що кандидатура нового прем'єра буде названа до 24 травня

Зелені хочуть три портфелі – міністрів екології, юстиції і транспорту


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування