Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

"Аллах акбар"

П'ятниця, 18 травня 2001, 18:48
У Сімферополі 15 тисяч кримських татар вийшли на траурний мітинг присвячений 57-й річниці депортації. Вони зажадали від влади України і Криму розв'язання питання ефективного представництва депортованих в органах влади автономії, гарантованого права на отримання землі, а також на використання кримськотатарської мови в офіційному житті півострова.

Люди, які вийшли на мітинг тримали кримськотатарську національну знамена, а також державні прапори України, перев'язані траурними стрічками. Кореспондент Інтерфакс-Україна повідомляє, що мітинг відкрився молебнем і виконанням державного гімну України, а також національного кримськотатарського гімну.

У рядах учасників акції були лозунги і плакати: "Розв'язання кримськотатарської проблеми - гарантія стабільності в Криму", "Кримськотатарській мові - статус державної", "Захистити права корінного народу Криму", "Розпаювання землі в Криму - чергове пограбування кримськотатарського народу", "Вимагаємо гарантованого представництва кримських татар у всіх органах влади Автономної Республіки Крим".

У мітингу взяли участь голова меджелісу кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джамільов і його заступник, народний депутат Рефат Чубаров, а також кримський прем'єр Сергій Куніцин, представник президента України в Криму Анатолій Корнейчук.

По закінченні мітингу частина учасників, близько 400 чоловік, попрямувала до Верховної Ради Криму і провела його пікетування. Вони скандували: "Комуністи - геть з Криму", "Геть Грача", "Аллах акбар".

Минулого року мітинги в Криму також пройшли під антикомуністичними лозунгами. Найбільш поширені лозунги татар в 2000 році нарівні з антикомуністичними - "Україна! Звернися обличчям до кримськотатарського народу", "Розв'язання кримськотатарської проблеми - гарантія стабільності в Криму", "Криму - пряме президентське правління", "Розпустити Верховну Раду Автономної Республіки Крим - джерело кримськотатарської істерії!".

Цього року за день до траурної дати стався скандал пов'язаний з одіозної фігурою кримського спікера Леоніда Грача.

В четвер під час траурного засідання, присвяченого річниці депортації народів Криму в сімферопольському Українському музичному драматичному театрі, стався конфлікт, внаслідок якого кримський спікер Леонід Грач вимушений був залишити засідання.

Перед початком засідання група кримських татар встановила на балконі зали лозунг "Грач - роздмухувач міжнаціональної ворожнечі".

У президії засідання знаходилися віце-прем'єр України Микола Жулинський, кримський спікер Леонід Грач, кримський прем'єр Сергій Куніцин, представник президента України в Криму Анатолій Корнейчук. Вів засідання віце-прем'єр уряду автономії Сергій Віліжанський.

Засідання почалося спокійно, присутні стоячи прослухали гімн України. Під час звучання гімну Криму частина кримських татар почали свистіти, кричати, вимагаючи, щоб Грач залишив президію, частина присутніх в залі демонстративно сіли на місця.

Потім зазвучав кримськотатарський національний гімн. Після його закінчення близько 20 кримських татар спробували пройти на сцену, однак охорона Грача, Куніцина та Корнейчука перегородила їм дорогу. Сталася бійка.

Чотирьом кримським татарам з цієї групи все-таки вдалося прорватися на сцену. Вони мовчки сіли прямо перед столом президії.

Внаслідок короткої наради, яка відбулася в президії, Леонід Грач встав і пішов.
Після цього траурне засідання проходило в спокійній обстановці до самого закінчення.

Сам Леонід Грач вважає цей інцидент "хуліганською витівкою" націонал-радикалів. Про це йдеться у його заяві розміщеній на офіційному сайті.

За словами Грача "націоналістичні молодчики під вивіскою меджлісу кричуще хуліганство". Він заявляє, що "одним з організаторів цього був заступник глави райдержадміністрації Бахчисарайського району такий собі Ільмі Умеров".

"Я не йшов на зустріч з меджлісом і ніколи не піду на зустріч ні з ким з націонал-радикалів. Я йшов як глава парламенту на траурне засідання, організоване, до речі, Верховною Радою і Радою міністрів Криму. Я знаю, що є сили, що стоять за націонал-радикалами, в тому числі і зі слов'ян, які це готували. Я був про це інформований. Але я прийшов принципово, щоб показати своє людське, громадське, посадове ставлення до всіх кримських татар, до всіх депортованих. А те, що було зроблено хуліганську витівку з гаслами і відповідними діями, ще і ще раз нагадує нам про ту біду, яку може принести націонал-радикалізм", - йдеться у заяві.

У свою чергу заступник голови меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров переконаний, що спікер кримського парламенту, лідер кримських комуністів Леонід Граx свідомо пішов на провокацію, прийшовши в четвер на траурне засідання.

За його словами, кримські татари завжди сприймали і сьогодні пов'язують причини своєї депортації із злочинним комуністичним режимом колишнього СРСР. Він переконаний, що кримські татари не переносили б це сприйняття на сьогоднішню Україну, якби Компартія України публічно відмовилася від спадщини КПРС, а також засудила злочинні діяння, скоєні Компартією СРСР відносно багатьох народів, в тому числі, проти кримських татар.

Однак, підкреслив Чубаров, лідер кримських комуністів Леонід Грач замість того, щоб згладжувати "біль людей", своїми діями, своїми словами, особливо останнім часом, намагається "розпалювати протистояння" між людьми за релігійною і національною ознакою. "Я переконаний, що Грач учора спеціально прийшов, заздалегідь знаючи, що кримські татари не зможуть змиритися з тим, що він хоче бути присутнім на траурних заходах, і що його обов'язково попросять вийти з цієї зали", - заявив він.

На думку Чубарова, Грач робив це для того, щоб в умовах передвиборної кампанії, що практично почалася, відкрити тему про ніби загрозу кримськотатарського і українського екстремізму для російського населенню Криму. На підтвердження своїх слів депутат зазначив, що напередодні в інтерв'ю одному з кримських телеканалів Леонід Грач підтвердив, що був поінформований про те, що його прихід на траурне засідання може викликати ексцеси, однак сказав, що свідомо пішов це засідання.

Дивіться також:

Офіційний сайт Леоніда Грача

Матеріал УП про трагедію кримськотатарського народу

56 років тому в Криму сталося злодіяння, якому майже немає аналогів в історії людства. 18 травня 1944 року відповідно до рішення Державного комітету оборони СРСР, всі кримські татари були вислані з території півострова. Чоловіків, дітей і жінок звинуватили у "зраді Батьківщини", "дезертирстві із частин Червоної армії", "участі у німецьких каральних загонах", участі "в організації насильницького загнання радянських громадян у німецьке рабство". Наказ "всіх татар виселити з території Криму і поселити на постійне місце проживання як спецпоселенців у районах Узбецької РСР"* підписав особисто Йосиф Сталін…

Читайте матеріали УП про 56 річницю депортації кримських татар:

Кримські татари нагадують владі про своє існування. 56 років тому їх вивезли з Криму

"Комуністи - геть з Криму". Татарам землю

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування