Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна стала "післякризовою". Час приватизувати трубу

Вівторок, 19 червня 2001, 20:27
Щорічні збори іноземних бізнесменів, які офіційно називаються засіданням консультативної ради з питань іноземних інвестицій в Україні, принесли дві новини. У вівторок Україна дізналася, яку назву має даний етап її історії. Непомітно криза закінчилася, і, виявляється, тепер, як стверджує Кучма, держава живе у "післякризовому етапі розвитку". Після цього "гарант" неофіційно назвав форму, в якій він бачить майбутнє головного державного надбання – українських газопроводів. На думку Кучми, трубу треба приватизувати – проти цього варіанту свого часу категорично виступав Ющенко.

Представникам західних компаній, які входять до консультативного органу, - серед них топ-менеджери "Бі-Пі Амоко", "ФІАТ", "Боїнг", "Креді Суїс Верст Бостон" тощо – Кучма пообіцяв "і надалі послідовно й наполегливо нарощувати зусилля у поліпшенні інвестиційного клімату". Але і зараз йому вже є чим пишатися, адже нині "істотно поліпшені можливості для вигідного вкладання інвестицій в економіку держави". У своєму виступі Кучма як міг агітував давати гроші в Україну – пообіцяв не тільки підтримувати іноземних інвесторів, але й "захищати їхні інтереси".

Західні бізнесмени почули від Кучми і "найголовніші пріоритети" цього самого "післякризового етапу розвитку": "здійснення радикальної податкової реформи, макроекономічна стабілізація, зниження інфляції та забезпечення стабільності валютного курсу гривні, зміцнення і розвиток банківської системи, прозорість та інтенсивність у приватизаційних процесах, поглиблення земельної реформи".

Ще один масив обіцянок іноземним фірмачам: "Керівництво держави не послаблюватиме уваги до питань забезпечення політичної стабільності та порозуміння у суспільстві, розвитку і поглиблення демократичних процесів, підвищення ефективності державної влади та управління, стабілізації законодавства, детінізації економіки, боротьби з корупцією та злочинністю". Всі ці реформи відбуватимуться під акорди "курса на європейську інтеграцію, розвитку відносин стратегічного партнерства з Російською Федерацією і Сполученими Штатами".

Але головним подарунком, підготовленим Україною для західних підприємців, була не палка промова Кучми, а його публічна пропозиція взяти участь в приватизації вітчизняного газопроводу.

Варто нагадати, що восени 2000, коли активно обговорювалася проблема майбутнього української системи, розглядалися два варіанти: приватизація і концесія. Законопроект, що передбачає перший варіант, був підготовлений депутатами. Ющенко виступав тільки за концесію – з його слів, за трубу в нинішньому стані не можна було отримати бажану суму. Кучма в цій дискусії активної участі не приймав. Тепер же він сказав своє слово "гаранта".

З його слів, в обговоренні питання про приватизацію газотранспортної системи країни повинні брати участь "Україна, через яку йдуть газопроводи, Європейський Союз, умовно кажучи, і Росія як головний постачальник газу, інтереси якого ми повинні враховувати". "Давайте хоч завтра, умовно кажучи, сідати за стіл переговорів і вирішувати це питання".

Кучма зазначив, що при приватизації української газотранспортної системи Росія хотіла б мати в своїй власності 51% українських газових комунікацій. Однак Україні "хочеться мати три рівноправні сторони" в цьому процесі. "Тоді ми будемо правильно рахувати тарифи", а гроші при рівноправній приватизації можна було б використати для реконструкції і підвищення потужності трубопровода. Насамперед, необхідно міняти компресорні насоси, щоб підняти коефіціен корисної дії газотранспортної системи. "Ми багато витрачаємо газу на перекачку газу", - сказав Кучма. У той же час більшість трубопроводів в Україні "побудовані сучасними методами". А "де треба було замінити труби, їх замінили".

Кучма зазначив, що експлуатація української газотранспортної системи "в інтересах всіх". "Про це знають в Європейському Союзі, я підіймаю це питання в Росії".

У той же час, на думку Кучми, трубопровід в обхід України "нічого не вирішить", тому що головне не труба, а вся існуюча інфраструктура, насамперед, сховища, які в Україні вже стоять на кордоні з Європою. Якщо ж газ піде через територію Білорусії, сховища доведеться будувати: "Якщо полічити ціни за ці сховища, то я не знаю, чи захочеться цього газу Європі".

Кучма також закликав враховувати відчуження земель, яке відбудеться при спорудженні газотранспортної системи в обхід України. З його слів, "Білорусія може задарма дати" землі, якими піде газопровід, в той час як в Європі, зокрема, Польщі, Словаччині або Чехії "треба платити сьогодні дуже великі гроші".

Хоч після цього Кучма заявив, що не проти будівництва газопроводу в обхід України і "не боїться" цього, тому що українська магістраль може збільшити об'єми перекачки "на 50% або навіть більше". "Думаю, цей процес [питання транзиту газу з Росії в Європу] треба вести навколо української труби", - ще раз сказав Кучма.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування