Генерал-губернатор і премія олігархам
Балогу зняли заслужено, вважає Медведчук

Субота, 2 червня 2001, 17:52
Зміна влади на Закарпатті поки стала найгучнішим кадровим переділом у зв'язку зі зміною уряду, що може поставити жирний знак питання на іміджі "незаангажованого" Кінаха. У суботу стало відомо, що на зміну Віктору Балозі, який був в теплих відносинах з Ющенком і одна згадка прізвища якого викликало алергію у керівництва СДПУ(о), прийшов силовик – 100%-на людина Кучми Геннадій Москаль, який останній рік керував Дніпропетровським управлінням МВС.

Указ про призначення 50-літнього генерал-лейтенанта Москаля главою Закарпатської обладміністрації був підписаний в п'ятницю, в суботу нового губернатора в Ужгороді представляв прем'єр Кінах. До дніпропетровського етапу Москаль був заступником міністра внутрішніх справ України - начальником управління МВС у Криму (з жовтня 1997 року). А в 1995-1997 роках він очолював управління МВС у Закарпатській області.

У напутньому слові Кінах висловив побажання, щоб новий губернатор ефективно вирішував економічні питання, підтримував зв'язок з Кабінетом міністрів і забезпечував "спадкоємність" роботи керівництва області. При цьому попередник Москаля Балога на церемонії представлення нового шефа області не був присутній. Кінах на презентації Москаля активу області заявив, що "зробить все", щоб екс-керівник регіону міг і далі працювати в органах виконавчої влади, якщо у нього буде таке бажання.

У зачитаному Кінахом указі Кучми зазначалося, що Балога звільнений в зв'язку з поданою ним заявою. Сам Балога в п'ятницю в інтерв'ю журналістам не приховував, що причиною такої заяви є зміна уряду. При цьому він дав зрозуміти, що сам взагалі-то звільнятися він не хотів, а заяву писав під тиском обставин: "Вочевидь, глава Закарпатської обласної адміністрації став заручником політичних домовленостей між парламентом і новим главою уряду". "Я пішов сам, тому що було прийняте рішення, що тут повинна працювати інша людина. Президенту видніше, кому працювати на Закарпатті".

Нагадаємо, що звільнення Балоги було ледь не основною кадровою вимогою СДПУ(о) до уряду Ющенка, про що неодноразово заявляв лідер партії Віктор Медведчук (однією з головних претензій виставлялася незадовільна робота щодо ліквідації наслідків стихійного лиха на Закарпатті). Протистояння Балоги і об'єднаних соціал-демократів почалася після того, як губернатор, який був членом СДПУ(о), близько року тому вийшов з партії. Після цього в регіоні була проведена тотальна зміна керівництва районних адміністрацій – по суті, у веденні СДПУ(о) залишився ледь не один-єдиний район. А любов об'єдинаної соціал-демократії до Закарпаття пояснюється тим, що області була відведена роль ілюстрацією талантів суперамбіційої СДПУ(о) – адже саме по Закарпаттю Медведчук і Суркіс по два рази обиралися в депутатами у парламент. Ющенко ж уже після відставки крім зрозумілих аргументів про небажання підкорятися диктату навів ще один, через який він не погодився звільнити Балогу. З його слів, в регіоні в 2000 році спостерігався найвищий показник економічного зростання в країні.

Новому губернатору Москалю в першому ж інтерв'ю на новій посаді довелося виправдовуватися. Він заявив, що "не є ставлеником будь-якої політичної сили". "Просто вибір президента і прем'єра пав на мене", - пояснив він. І при цьому підкреслив, що у нього немає якихсь власних або приватних інтересів у Закарпатті, а, працюючи на посаді голови області, буде захищати інтереси мешканців цього регіону і української держави загалом.

"Передусім, я настроєний на конструктивну співпрацю зі всіма політичними силами, які працюють в рамках Конституції. Я думаю, що протистояння сьогодні абсолютне нічого не дало Закарпаттю". На питання про можливі кадрові перестановки в керівництві області Москаль заявив: "Я не буду робити якихсь поспішних висновків. Зараз важко сказати, треба розібратися". Разом з тим заяви про відставку разом з Балогою також написали 5 з 6-ти його заступників.

Ще Москаль зазначив, що адміністративний ресурс, який знаходиться в його підпорядкуванні, не повинен допомагати політичним партіям в передвиборній кампанії 2002 року: "Я думаю, що всі політичні сили повинні завойовувати довіру виборців".

Відповідаючи на питання агентства Інтерфакс-Україна про його взаємовідносини з колишнім главою Закарпатської обладміністрації, Москаль повідомив, що у нього до Балоги, а також у Балоги до нього не повинно бути будь-яких "претензій". "Рішення президента і прем'єр-міністра про зміну керівництва області не підлягає обговоренню", - підкреслив він. Так само не підлягає обговорення, що програма-мінімум відносно керівництва Закарпаття у СДПУ (о) виконана. Програму-максимум провалено – складно уявити, що перевірений боєць Москаль буде іграшкою у руках ес-деків. Кучма ж укотре, як і у випадках відставки Ющенка та формування нового уряду, продемонстрував твердий намір шукати компроміс між інтересами кланів і власними гарантіями. І віддавати перевагу останньому.

Пряма мова:

Віктор Медведчук: "Ну подав у відставку, задовольнили цю відставку. Ви що, не знаєте вимогу нашої фракції і партії про те, що він повинен був це зробити давно. Ми на цій позиції стояли. І сьогодні, як ви говорите, він змушений був подати у відставку. Іншими словами, просто знятий з посади.

І через абсолютно заслужені причини. Людина, яка довела область до певного рівня політичного протистояння, конфлікту, як в питаннях підприємницької сфери, так і по загальних питаннях управління областю, безумовно, не може займати цю посаду. Тому він зміщений президентом".
(Голова СДПУ(о) Віктор Медведчук, відповідаючи на запитання журналістів у Миколаєві після проведення звітно-виборної конференції обласної організації СДПУ (о), 1.06.2001)

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
21:40
Фонд підтримки енергетики України зібрав близько 410 мільйонів євро – Шмигаль
21:35
Підозра на пів мільярда: чому детективи НАБУ прийшли до аграрного міністра Сольського. Деталі справи
21:31
Лідер республіканців закликав Сенат підтримати пакет із допомогою Україні
21:15
ПриватБанк відстояв право власності на один з найбільших ТЦ у Дніпрі: намагались відсудити ексвласники
21:10
В Україні реорганізують ще два університети
20:57
баскетбол"Київ-Баскет" повторно переграв "Черкаські Мавпи" та став бронзовим призером Суперліги
20:43
Енергорегулятор виявив схему продажу електрики бізнесу за цінами для населення
20:41
В Україні створять мережу "Стартап-школа – інкубатор-акселератор": що це означає
20:41
Понад 400 млн євро виділяє Данія на відбудову та енергетику України
20:34
відеоЗеленський обговорив з Сирським посилення фронту на Донеччині
Усі новини...