Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ГУУАМ оформився і завершився

Четвер, 7 червня 2001, 21:09
ГУУАМ став організацією. Причому дуже популярною. Президенти, які брали участь в самміті в Ялті, навперебій називали можливих претендентів на вступ - від Китаю і Пакистана до Бразілії.

Президенти країн-учасниць ГУУАМ заявляють, що не збираються створювати військово-політичне утворення в рамках об'єднання, і стверджують, що воно не направлене проти інших країн, зокрема, Росії.

"Ми не ставимо метою створити навіть в перспективі військово-політичне утворення. Це виключено. Ми не маємо намір працювати проти Росії, це наш стратегічний партнер", - заявив президент Кучма за підсумками Ялтинського самміту ГУУАМ.

З окремої позиції виступав новий президент Молдови Володимир Воронін. Він заявив, що не хотів би, щоб між ГУУАМ і СНД існували протиріччя, зазначивши, що Молдова "дуже серйозно" працює із Співдружністю.

Президенти підписали підсумкову Хартію, яка визначає мету співпраці в рамках ГУУАМ - сприяння соціально-економічному розвитку, зміцненню і розширенню торгово-економічних зв'язків, розвитку і ефективному використанню в інтересах країн ГУУАМ транспортно-комунікаційних магістралей і відповідної інфраструктури, розташованої на їх території.

Цілями об'єднання є зміцнення регіональної безпеки у всіх сферах діяльності, розвиток відносин в області науки, культури і гуманітарній сфері, взаємодія в рамках міжнародних організацій, боротьба з міжнародним тероризмом, організованою злочинністю і наркобізнесом.

Головними напрямамками співпраці в рамках ГУУАМ є економіка, наука, технології і навколишнє середовище; інфраструктура транспорту, енергетики, телекомунікацій; спільні інвестиційні і фінансові проекти. Серед напрямків співпраці також гуманітарна сфера, культура, освіта, засоби масової інформації, туризм, а також інші напрямки, що представляють взаємний інтерес.

Об'єднання ГУУАМ, як вказано в Хартії, відкрите для нових учасників, які в повній мірі підтверджують свою прихильність цілям і принципам об'єднання.

Хартією закріплено, що рішення в рамках ГУУАМ приймаються консенсусом. Робочими мовами ГУУАМ є росіїська та англійська.

За матеріалами Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування