Чверть депутатів України хоче союзу з Росією і Білорусією

П'ятниця, 8 червня 2001, 17:45
113 народних депутатів Верховної Ради увійшли до створеного днями міжпарламентського об'єднання "ЗУБР" – "За Союз України, Білорусії і Росії". Про це повідомив на прес-конференції в п'ятницю координатор новоствореного об'єднання від України, комуніст Павло Баулін. (До речі, на часі фракція КПУ, найчисленніша в парламенті, нараховує також 113 депутатів.)

До координаційної ради міжпарламентського об'єднання з української сторони увійшли секретар ЦК Компартії України Петро Цибенко, голова Селянської партії Сергій Довгань, лідер Прогресивної соціалістичної партії України Наталія Вітренко, депутати Володимир Алексеєв (фракція "Батьківщина"), Олександр Ткаченко (фракція КПУ).

Як стверджує Ткаченко, в Україні зараз 72-76% населення виступають за союз України, Росії і Білорусії. Він повідомив, що це соцопитування було проведене у 2001 році членами КПУ у всіх регіонах України. Лідер ПСПУ Вітренко заявила, що Україна має обумовлену історичними зв'язками потребу вступу до союзу з Росією і Білорусією і висловила невдоволення тим, що деякі українські ЗМІ спотворюють досвід Білорусії.

4 червня в Гродно (Білорусія), де відбулися установчі збори об'єднання, був прийнятий акт його заснування. Цілі "Зубра", зазначені у акті, такі:

- сприяння єдності російського, українського і білоруського народів;
- розвиток міжпарламентських зв'язків трьох країн;
- створення єдиної системи колективної безпеки;
- відновлення і зміцнення духовних, культурних, релігійних, наукових і економічних зв'язків;
- розширення економічного простору.

Для реалізації цих цілей об'єднання має намір звернутися до президентів і урядів, релігійних і громадських організацій, народів своїх країн із заявами, а також апелювати до міжнародних організацій, організовувати парламентські зустрічі і конференції, проводити спеціальні телерадіопрограми і забезпечувати публікації в ЗМІ.

У Гродно також була прийнята заява, в якій представники трьох країн звернулися до парламентаріїв і урядів всіх держав, міжнародних правозахисних організацій із закликом підтримати "справедливу боротьбу югославського народу за територіальну цілісність і звільнення визнаного лідера Югославії Слободана Мілошевича".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування