Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рухи почали об'єднуватися
"Всюди фарс", - думає Кучма

Субота, 9 червня 2001, 14:59
Формування правого блоку, очолити який буде запропоновано Ющенку, стало помітним неозброєному оку. У суботу на з'їзді Українського народного Руху було підписано декларацію про об'єднання УНР і НРУ.

Згідно з документом, УНР і НРУ оголошують про початок об'єднання в єдиний виборчий блок у складі широкого виборчого об'єднання національно-демократичних сил на парламентських і місцевих виборах 2002 року. Також партії повідомили в декларації про рішення об'єднатися в єдиний Рух після закінчення цих виборів.

Рухи вирішили "координувати дії фракцій у виборах до всіх представницьких органів влади в рамках міжфракційних об'єднань". Крім спільного списку партії будуть підтримувати єдиного кандидата на кожному виборчому окрузі. Найближчим часом буде готовий текст угоди про спільні дії в ході виборчої кампанії 2002 року.

Підписання декларації було освячене главою Української православної церкви Київського патріархату Філаретом в присутності екс-прем'єр-міністра Віктора Ющенка, якого Костенко назвав "українським прем'єром", передає Інтерфакс-Україна.

Підписання декларації було зустрінуте бурхливими оплесками в залі і вигуками "Слава!". На з'їзді були присутні делегації Народного Руху України і партії "Реформи і порядок", а також Конгресу українських націоналістів на чолі з їх лідерами Геннадієм Удовенком, Віктором Пинзеником і Славою Стецько.

 
 
Оригінально прокоментував рішення Рухів об'єднатися Кучма. Декларацію УНР і НРУ про створення єдиного передвиборного блоку "гарант" назвав "фарсом". "Вони називають це історичною подією. Яка ця подія, коли вони самі його зруйнували", - пригадав Кучма історію поділу Рухів. "Всюди гра, всюди фарс і прикриття високими лозунгами", - сказав він. Таку думку журналісти почули від Кучми в суботу на шляху в Київ з Італії.

Екс-прем'єр Ющенко, виступаючи на з'їзді УНР, назвав підписання декларації про об'єднання Рухів вчинком, якого чекали кілька років мільйони українців. "Ми отримали аргумент на користь консолідації демократичних сил України, і я упевнений, що це дуже важливо для майбутнього процесу консолідації політичних сил, початку великої і щасливої дороги", - додав він. Суботня подія – це "прекрасний сильний сигнал для консолідації демократичних сил". Ще Ющенко сподівається, що цей крок буде належно оцінений не тільки серед центристських партій, але і серед лівоцентристських.

Ющенко поздоровив Рухи з об'єднанням і назвав найбільшим досягненням за 10 років незалежності України становлення нової генерації політиків, яким довіряє суспільство, які здатні відстоювати інтереси народу. "Ця генерація довела, що здатна стати творцем єдиної історії і майбутнього нашої країни. За 10 років незалежності український народ заслужив чесну владу. Ми повинні повернути довіру українського суспільства до влади. Це основна задача для мене, як для політика", - заявив Ющенко.

Сьогодні зрозуміло, зазначив екс-прем'єр, що "без згоди всього суспільства ми не зможемо рухатися далі в економічних реформах". Він також підкреслив, що Україна зараз знаходиться "у часі, коли треба збирати каміння".

Ющенко не дав прямої відповіді на питання журналістів про те, чи збирається він очолити широке об'єднання національно-демократичних сил. "Мова йде про те, щоб почати процес консолідації, де я буду працювати в його фарватері, робити ті кроки, які забезпечать процес консолідації демократичних сил. А питання, хто очолить - це вже питання довіри", - сказав екс-прем'єр.

Лідер НРУ Удовенко, виступаючи після підписання декларації, назвав цю подію видатною в житті двох партій. "Це перший крок до об'єднання наших партій, створення могутньої національно-демократичної партії державницької спрямованості, до якої, - висловив надію лідер НРУ, - приєднається партія "Реформи і Порядок". Він також висловив вдячність колегам по блоку НРУ-ПРП-КУН за підтримку Народного Руху в об'єднувальному процесі.

Прислухався до заповітів Ющенка і лідер УНР Юрій Костенко – він вважає головним завданням партії активну участь у формуванні виборчого блоку національно-демократичних сил на виборах у парламент навесні 2002 року. Крім рішення йти в одному блоці з НРУ, УНР підписав декларацію "Української правиці", яка об'єднала близько 30 партій і громадських організацій, що вирішили сформувати єдиний передвиборний список на 2002 рік. Інтеграційну активність Костенко пояснює тим, що "тільки так ми зможемо протидіяти намірам усунути нас з політики, і будемо мати реальну можливість боротися за владу в Україні".

Більш чітко конфігурацію об'єднання спробував окреслити Костенко на прес-конференції в перерві з'їзду УНР. Він не виключив приєднання партії "Батьківщина" до коаліції демократичних сил, але сказав категоричне "ні" переговорам з соціалістами: "Ми не вели, не ведемо і не будемо вести переговорів з Соціалістичною партією".

Однак "Батьківщина", яка разом з УНР була серед засновників "Української правиці", свого лідера на з'їзд Руху не делегувала. "Я особисто запрошував Юлію Тимошенко на з'їзд, і здивований, чому вона відсутня", - сказав Костенко. З його слів, Тимошенко вітала об'єднання Рухів, назвавши цю подію початком виборчого об'єднання демократичних сил, які можуть перемогти на парламентських виборах.

А на парламентські вибори 2002 року Костенко покладає супернадії – він навіть заявив, що, незалежно від посади Кучми, якщо націонал-демократи отримають більшість, то саме це буде обумовлювати подальший розвиток України.

Ще Костенко відкидає можливість того, що Ющенко не погодиться стати лідером демократичної коаліції. Але в будь-якому випадку, якщо блок буде сформований, то хто б його не очолив, об'єднання отримає якщо не повну перемогу на наступних парламентських виборах, то істотно посилить позицію національно-демократичних сил в українській владі. Костенко упевнений, що об'єднання двох Рухов дасть більш високий результат на виборах-2002 у порівнянні з досягнутим Народним Рухом України на парламентських виборах 1998 року.

У виступі на з'їзді Костенко особливо підкреслив, що Рух не був опозиційною силою в Україні на протязі всіх років незалежності. "Ми в своїй державі працювали на демократію і реформи, а вчорашня компартноменклатура, що залишилася у владних кріслах, прикрившись нашими демократичними гаслами, була в опозиції до незалежності, до демократії, до реформ, до європейського вибору, до національної ідеї", - зазначив він.

Зараз, зі слів Костенка, влада в Україні все більше набуває ознак старої політичної системи, і все менш перебуває під демократичним контролем. З його слів, в державі так і не сформовано дійового механізму політичної і юридичної відповідальності влади перед громадськістю за результатами її діяльності. Саме це, зазначив він, і стало основною причиною формування в Україні тіньової політики і нав'язаної нею тіньової економіки.

Ще Костенко заявив, що в Україні відсутні демократичні реформи і відповідальний перед суспільством парламент, а можливе це тільки при виборах на партійній основі.

Костенко підкреслив, що в Україні не існує незалежного суду, а прокуратура, як і в комуністичний час, продовжує, в основному, виконувати каральні функції.

Він зазначив, що тривала відсутність закону "Про Кабінет міністрів" робить уряд повністю залежним тільки від президента, і назвав негативним той факт, що Верховна Рада не бере участі в формуванні Кабміну.

З його слів, не існує врегульованого законодавства, механізму розпуску парламенту у разі його недієздатності і легітимної процедури імпічменту президента, крім цього, Верховна Рада не несе юридичної відповідальності у разі непідписання президентом закону, щодо якого парламент подолав вето. Не несе юридичної відповідальності і президент. "Загалом його [президента] владні повноваження стали практично необмеженими", - заявив Костенко.

Ще лідер УНР сипав статистикою: з грудня 1991 по липень 2000 року Україна взяла участь в 26 засіданнях глав держав і 34 засіданнях глав урядів країн СНД, підписавши 730 з 1085 прийнятих на них документів. У той же час, президент України взяв участь тільки в двох з'їздах НАТО на найвищому рівні і трьох саммітах Україна-Європейський Союз, де Україна підписала тільки декілька документів. "Складається враження, що останнім часом, і особливо після так званої "справи Гонгадзе" та "касетного скандалу", інтеграція України в Європу повністю замінена тільки російським братанням", - заявив Костенко.

Враховуючи вищесказане, Костенко сказав, що в новій програмі, яку планується прийняти на нинішньому з'їзді, Рух ставить перед собою наступні основні цілі: домогтися остаточного затвердження державного суверенітету і незалежності України; побудувати в Україні демократичний устрій європейського типу, соціально орієнтовану ринкову економіку; сформувати українську політичну націю; відродити українську мову і культуру; сприяти становленню єдиної Православної церкви в Україні; домагатися повноправного членства України в Європейському Союзі і НАТО.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:32
Ціни на нафту зросли на тлі побоювань ескалації конфлікту на Близькому Сході
09:30
Європарламент вважає, що Угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
08:43
Навіщо на фронті потрібні засоби РЕБ, чому їх критично не вистачає, чим це загрожує військовим
08:38
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба на війні, і вже заповнює склади − міністр оборони Німеччини
Усі новини...