ПАРЛАМЕНТ УХВАЛИВ ЗАКОН ПРО ВИБОРИ БЕЗ КОМУНІСТІВ. ВИБОРЧА КАМПАНІЯ ПОЧНЕТЬСЯ 20 ЖОВТНЯ

Четвер, 13 вересня 2001, 11:47
Депутати затвердили нову редакцію закону про вибори, яка передбачає існуючу зараз схему обрання кандидатів - половина депутатів обиратимуться по мажоритарних округах, друга половина - від партій.

Нова редакція відрізняється від старої тільки зміною термінів виборчої кампанії. Початок виборчої кампанії відлічується за 170 днів до дня виборів, значить, кампанія почнеться не 1, а 20 жовтня.

За ухвалення закону проголосували 230, проти - 113, утрималися - 6, не голосували - 66 з 415 депутатів. У голосуванні не брала участь фракція Компартії.

До цього парламент не зміг подолати вето президента на закон про вибори (242 депутати проголосували "за"). Навіть не дивлячись на те, що спочатку підтримали пропозицію лідера соціалістів Олександра Мороза про подолання вето президента на закон в непоіменному режимі.

Раніше парламент в законі про вибори пропонував провести їх за схемою 75 на 25 (335 депутатів – за партійними списками, 115 - в одномандатних округах).

Закон про вибори в новій редакції, як і раніше, передбачає можливість висунення кандидатів в одномандатних округах від політичних партій, їх блоків, а також шляхом самовисування.

Як і раніше, партія для отримання депутатських мандатів має подолати 4%-ий бар'єр.

Згідно із законом, територіальні виборчі комісії формуються Центрвиборчкомом, а дільничі - територіальними.

При цьому всі виборчі комісії повинні формуватися за поданнями партій або їх блоків, які беруть участь у виборах. У формуванні окружних комісій можуть брати участь тільки ті партії, які подолали 4%-ий бар'єр на попередніх парламентських виборах.

Закон також передбачає можливість висунення кандидатів в депутати партією в одномандатних округах не тільки за рішенням з'їзду партії, але і на конференції республіканській в Криму, обласній, міській - у Києві і Севастополі, осередку партії.

Центрвиборчком реєструє кандидатів в депутати, внесених до партійного списку, зокрема, за умов наявності підписних листів з не менш ніж 500 тис. підписів виборців на підтримку виборчого списку партії або блоку, в тому числі, не менш ніж по 17 тис. підписів виборців в кожному з 2/3 регіонів України.

Згідно із законом, участь більшості виборців в голосуванні не потрібна.

Разом з тим, в ході постатейного розгляду парламент не підтримав запропонованої членами профільного комітету з питань держбудівництва і місцевого самоврядування зміни механізму голосування. Члени комітету пропонували, щоб голосування проводилося шляхом проставлення у виборчому бюлетені штампу навпроти назви партії чи блоку, або кандидата в одномандатному округу.

Згідно із законом, загальні списки виборців повинні бути складені до 15 січня 2002 року.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування