Депутати готові до виборчої схеми 50% на 50%

Вівторок, 4 вересня 2001, 17:09
В перший день сесії у залі Верховної Ради з'явилися два розкішних букети – троянди та гербери. Однак, це не депутати вітали один одного з початком роботи – просто у Суркіса був день народження. Нагромадження подарунків не спостерігалося – лише час від часу до головного футбольного лобіста країни підходили "олігархи" (Пінчук, Бродський), тихо цілували іменинника і починали щось обговорювати. В цей час Плющ окреслював головні завдання сесії – закони, закони, закони…

Однак, головного закону сесії можна навіть не називати уголос – всі депутати знають його назву, бо від нього залежить їх майбутнє. Закон про вибори стоїть у порядку денному наступного тижня – 13 вересня.

Правила майбутніх виборів – головне питання, з яким журналісти приставали до депутатів.

Олександр Волков, лідер фракції "Демократичний союз": "Багато партій, які дивляться на свій надутий рейтинг, вже думають, що вхопили Бога за бороду. Тому вони стоять на системі 70% на 30%, 75% на 25%. Це ускладнює проходження закону 50% на 50%. Цей закон є, хоч Конституційний суд вніс 15 поправок до нього, і їх треба прийняти. Я знаю позицію президента, голови Верховної Ради, і деякі фракції відстоюють цю пропорцію. Ми підтримуємо цю пропорцію. На погоджувальній раді вирішили виносити закон у жовтні місяці. Це маємо робити у вересні. Ну, будемо ще балакати, домовлятися".

Степан Гавриш, віце-спікер Верховної Ради: "Сьогодні треба якнайшвидше отримати закон про вибори, оскільки він визначає політику всієї держави, бо вибори до Верховної Ради – не просто вибори депутатів, а вибори стратегії розвитку держави. Думаю, компромісу буде досягнуто на моделі 50% на 50% зі скороченням термінів виборчої кампанії до 3 місяців. Це цивілізує виборчий процес. Це зобов'язує партії зосередитися не тільки на передвиборчій кампанії, але і на конструктивному прагматичному законотворенні".

Володимир Рибак, голова фракції "Регіони України": "Відношення до виборчого закону почало відволікати від основної діяльності. Тільки сьогодні уряд направив 100 законопроектів, у тому числі і соціальної спрямованості. Ми розглядали [питання закону про вибори] у фракції "Регіони України" і вважаємо: закон, що існує на даний момент, він може вдосконалюватися, і, може, цілий ряд пунктів там треба підправити у відповідності з вимогами ЦВК. Але принципово ми вважаємо, що треба дати можливість не тільки членам партій, не тільки партіям, але і всьому населенню взяти участь у виборах. Ми - прихильники схеми: 50% за партійними списками і 50% за одномандатними округами".

Олександр Мороз, лідер фракції соціалістів: "Пропорція 75% на 25%, 70% на 30% мене влаштовує. Те, що це не влаштовує президента, то він грамотних аргументів з цього приводу не привів – це просто небажання руйнувати вибудуваний ним адмінресурс. І для цього, щоб зламати цей адмінресурс, треба прийняти той закон, який був проголосований Верховною Радою [ветований Кучмою закон зі співвідношенням 335 депутатів за пропорційною схемою і 115 – за мажоритарною]. Зараз вже ведуться консультації з різними структурами парламенту, керівниками політичних партій – я, все-таки, не втрачаю надії на прийняття цього закону, подолання вето президента".

Михайло Бродський, співголова фракції "Яблуко": "Я думаю, що закон буде 50% на 50%. Я виступаю за любий нормальний компроміс. Компроміс з владою можливий такий: 50% на 50% - на вибори у Верховну Раду, і 50% на 50% - на місцеві вибори, щоб хоча б виконавчу владу у містах поставити на контроль громади, щоб громада могла контролювати розходування бюджету. І таким чином громадяни будуть впливати на ситуацію в своїх містах".

Валерій Мішура, представник фракції КПУ: "Наша фракція відстоює позицію пропорційної системи. Ми страшенно обурені, що президент декілька разів повертав прийняті закони з вето, ігноруючи рішення Конституційного суду про те, що визначення самої системи – це прерогатива, перш за все, Верховної Ради. Ми виступали і будемо виступати за пропорційну систему. Ми будемо підтверджувати 75% на 25% і прагнемо подолати вето. Але більшість, яка незаконним шляхом сформувалася минулого року, зможе протягнути закон 50% на 50"%.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування