Україна готова визнати провину за Ту-154

Середа, 10 жовтня 2001, 14:09
Клієнт готовий. Кучма своєю поведінкою, неперевершеним фірмовим стилем дає зрозуміти, що готовий визнати провину України в катастрофі Ту-154. "Гарант", свідомо чи ні, виказує себе сам: коли слідство після місяців спростувань підтвердило смерть Гонгадзе, Кучма закликав не впадати в істерику, тому що журналістів щодня в світі вбивають ледь не батальйонами. Коли опозиція стала вимагати правди про причини загибелі журналіста, Кучма пригадав про загадку смерті Джона Кеннеді і Улафа Пальме. Зараз Кучма закликає не загострювати ситуацію навколо можливої причетності України до катастрофи російського літака. "Подивіться на Європу: що ми – перші чи останні?", - сказав "гарант" у середу вранці. І додав: "Є трагедії і більшого масштабу".

Кучма, як на замовлення опозиції, показує різницю між західними лідерами і нашим Верховним головнокомандуючим. У них президент сказав би, що відчуває в своєму серці біль за кожного загиблого, байдуже, один такий чи мільйон. Тому що людина в їх суспільстві – це головна цінність. Наш же, дитятко радянської епохи, все ще вірить, що служити треба "державі", втіленням якої, в уяві "гаранта", є він сам, Леонід Данилович Кучма. Тому і депутати повинні не критикувати Україну на Заході в різних там ПАРЄ, а навпаки, співати гімн про те, як гарно все ж-таки живеться в країні неляканих ракет класу "Точка-У" і С-200.

Цинічні слова Кучми про те, що "є трагедії і більшого масштабу" – не єдиний сигнал про те, що Україна готується визнати провину. У середу "гарант" заявив, що погодиться з результатами сочинської комісії з розслідування катастрофи літака Ту-154, "якими б вони не були". "Що спільна робоча група підпише, з тим я і погоджуся", - заявив Кучма журналістам в середу. А вже учора експерти, серед яких виявився навіть один від України, почали заявляти, що причиною краху російського літака стала українська ракета. Однак Кучма не став коментувати ці новини, зазначивши, що необхідно дочекатися результатів роботи комісії.

Не став Кучма відповідати і на питання про те, чи буде звільнено міністра оборони України Олександра Кузьмука, якщо буде доведена версія про причетність української ракети до загибелі Ту-154. "Попереду батька в пекло [не лізь] – прислів'я таке є", - сказав Кучма. Він назвав Кузьмука "людиною дуже високих моральних якостей", передає Інтерфакс-Україна.

Якщо ж провина України буде доведена, то Київ, крім принизливих вибачень за брехливі заяви про неможливість збити літак, чекають судові позови.

Як пояснили російській газеті "Ведомости" в страховій компанії "АФЕС", де була застрахована відповідальність за загиблий літак, у разі підтвердження української версії родичі кожного із загиблих пасажирів отримають від страхової компанії за договором про страхування третіх осіб не більше $20 000, а авіакомпанія "Сибір" - близько 7 мільйонів рублів за страховим договором "Каско". Але родичі загиблих і сама авіакомпанія можуть подати позови на уряд України і спробувати відсудити додаткові суми збитку.

На думку глави російського фонду "Політика" Вячеслава Ніконова, "якщо провина України буде доведена, то вона, найімовірніше, визнає свою провину і принесе свої вибачення російській стороні, а наша сторона ці вибачення прийме. Після цього почнеться процес узгодження по лінії військових відомств питань координації діяльності наших ППО і протиповітряної оборони".

На думку наукового співробітника Інституту Європи РАН Аркадія Мошеса, якщо факт провини України підтвердиться, це не позначиться на відносинах України і з Ізраїлем: "Адже ідеться про трагічну випадковість, а не про злий намір, і це всім буде зрозуміло".

Читайте також:

У виявлених фрагментах Ту-154 є частини, "дуже схожі" на складові ракети С-200 – Шапошников

Україна знайде ракету, яка не уразила ціль, щоб довести непричетність до загибелі Ту-154

Комплекс наведення ракети, яка збила Ту-154, переплутав цілі, вважає розробник системи наведення С-200

Американські ЗМІ мають докази того, що Ту-154 був збитий українською ракетою

Москва сподівається, що Україна ухвалить правильне рішення - візьме на себе відповідальність за катастрофу Ту-154

Росія знайшла підтвердження причетності української ракети до катастрофи Ту-154

Кузьмук запевняє депутатів, що ракета впала в морі за 2 хвилини до катастрофи Ту-154

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News