Медведчук хоче відставки Кузьмука
Підозра на Гліба Павловського

Четвер, 11 жовтня 2001, 12:02
Рушниця, яка, за Станіславським, до кінця п'єси має вистрілити, вже з'явилася на сцені. На краху Ту-154 невеликий, але свій політичний капітал вирішив заробити Віктор Медведчук. Лідер СДПУ(О) взяв на себе роль першого, хто публічно зажадав відставки "найвищого військового керівництва держави, відповідального за катастрофу російського авіалайнера". Як пояснили УП в прес-службі СДПУ(О), Медведчук "висловив надію, що відповідальні за катастрофу літака високі посадові особи в погонах знайдуть у собі мужність за законами офіцерської честі заявити про свою відставку". Такою думкою перший віце-спікер поділився "на зустрічі з однопартійцями", після чого прес-служба розіслала ЗМІ коротеньке повідомлення.

Нічого б незвичайного, якби не обставина дивної оперативності, з якою цю новину розповсюдили видання Фонду ефективної політики російського політтехнолога Гліба Павловського. Прохання бути уважним. Інформацію розміром у два абзаци від об'єднаних соціал-демократів УП отримала об 11:07 за Київським часом. З точністю до хвилини, о 12:07 за Москвою, або об 11:07 за Києвом на сайтах Strana.Ru і Ukraine.Ru, які створені і підтримуються ФЕПом, вже з'явився матеріал "Віце-спікер парламенту України - про відставку військового керівництва".

Запідозривши недобре, УП кілька разів зв'язувалася з прес-службою СДПУ(О). Спершу секретарка розказала, що найперша розсилка електронною поштою інформаційного повідомлення, де Медведчук радить Кузьмуку піти у відставку, датована 11:02 по Києву. При цьому УП перепитала, чи правильно все зрозуміла – правильно. Але через кілька годин секретар "перевірила" – за її ж словами, перше повідомлення пішло з СДПУ(О) о 10:30. Отримати зрозумілу відповідь - а коли ж саме новина була відправлена у видання ФЕПу - не вдалося, тому доводиться розглядати два варіанти.

№1. Якщо передбачити, що лист в Strana.Ru і Ukraine.Ru пішов о 10:30, тоді у видань Павловського було півгодини (зовсім точно – 37 хвилин), щоб:
- відкрити повідомлення прес-служби СДПУ(О),
- перекласти його на російську мову (а повідомлення було лише українською, запевнили в прес-службі ес-деків),
- написати замітку на п'ять абзаців (зробити з двох речень дев'ять, з висновками і поясненнями: "Відставка Олександра Кузьмука з посади міністра оборони може лише посприяти збереженню репутації українських військових, яка неабияк похитнулася, і загалом - репутації України на світовій арені. Віктор Медведчук, будучи першим віце-спікером Верховної Ради, висловив думку депутатів і значної частини українського суспільства"),
- перевірити літредактором,
- повісити на двох сайтах.
При всій повазі до Strana.Ru і Ukraine.Ru навряд чи замість людей у виданнях працюють термінатори. Інтерфакс-Україна, де найголовнішим критерієм є оперативність, для підготовки сухого інформаційного повідомлення витратило годину – агентство дало новину о 12:03 за Києвом.

№2. Якщо включити на повні котушки фантазію і уявити, що в редакцію московських видань Strana.Ru і Ukraine.Ru матеріал прийшов в ту ж секунду, о 11:02 за Києвом, або о 12:02 за Москвою (що досить складно, оскільки в УП він прийшов через п'ять хвилин), то уже зовсім не віриться, що за п'ять хвилин, до моменту, коли замітка з'явилася на цих сайтах, названі ресурси встигли проробити всі перераховані операції.

Загальновизнано, що перше слово дорожче другого. А перше було якраз таким, що Strana.Ru і Ukraine.Ru уклалися в 300 секунд. І місце їм - у Книзі рекордів Гіннесса. Хоч підле почуття скептицизму чомусь твердить, що у видань ФЕП текст заяви Медведчука був раніше, ніж він став надбанням гласності – не об 11:02, і не о 10:30. І повісили його на сайти відразу, коли пішла відмашка з Києва – інформація запущена. І що автором заяви, яка була вкладена у вуста першого віце-спікера українського парламенту, є російський Фонд ефективної політики.

Про те, що з Медведчуком працює Фонд ефективної політики, відомо давно. Спершу про це написало "Дзеркало тижня", потім про плоди співпраці стало чути неозброєним вухом: то в "Епіцентрі" у Піховшека, для якого Медведчук - не остання людина, на прямій лінії з'явився сам великий і страшний Гліб Павловський, фундатор ФЕПу, то на сайті Ukraine.Ru проводять псевдо-чат з Медведчуком (народ надсилає питання, відповіді на які було обіцяно вмістити на сайті через декілька днів). Та й з вуст самого Медведчука почали злітати заяви космополітичного масштабу в стилі Павловського: "нам потрібна нова російська політика" і "Україна повинна стати посередником для організації всесвітнього діалогу між євроатлантичним світом і світом ісламу". Минулого тижня компетентні джерела УП підтвердили, що Фонд ефективної політики працює з СДПУ(О). Сам же "кремлівський ляльковод", як називають в Росії Павловського, скромно заявляє, що "консультує кілька українських партій і державних організацій".

Консультував би собі, то й питань би не було. Немає нічого нездорового і в тому, що українські соціал-демократи хочуть свого міністра оборони – СДПУ(О) - структура амбіційна. Тільки ось через цю дурну накладку з часом розсилки інформації по Кузьмуку в голові тепер прописалися всякі потворні думки – а раптом Павловський, крім того, що поради роздає, через ворота ес-деків ще й в українську державну політику втручається. А Павловський, для тих, хто не зрозумів, є синонімом слова "Кремль".

Відмовляючись вірити в злі наміри, УП зв'язалася з керівником інформаційно-аналітичної служби СДПУ(О) Сергієм Васильевим. Дізнатися про роль ФЕП в політиці ес-деків не вдалося – він тільки відповів, що "партія співпрацює з різними інформаційними службами". Уточнити, чи входить в цей список Фонд ефективної політики, він не захотів. Право робити висновки на підставі наведеного вище невеликого аналізу він залишив УП. А такий поки один: дійсну роль Павловського в діяльності СДПУ(О) і його перевтілення у суб'єкта української політики висвітлять найближчі 170 днів.

Читайте також:

Комуністи приєднуються до Медведчука з вимогою відставки Кузьмука

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування