Військові подають у відставку
Указу Кучми все ще немає

Субота, 13 жовтня 2001, 13:10
Рапорти про відставку в зв'язку із загибеллю російського літака ТУ-154 подали міністр оборони України Олександр Кузьмук, командуючий військами ППО Володимир Ткачов і його заступник, керівник навчань ППО Дяков. Про те, що Україна винна в катастрофі лайнера, військові знали ще 10 жовтня.

У суботу вдень в Будинку офіцерів була заявлена лише прес-конференція начальника військ ППО. Поява Кузьмука, крові якого почали активно прагнути протягом останніх кількох днів, не планувалася. "Я приношу свої вибачення близьким і рідним трагічно загиблих, президенту, уряду, Верховній Раді і українському народу за спричинені збитки авторитету держави", - заявив міністр. "Ми сьогодні не знаємо причин трагедії. Ми знаємо, що ми до неї причетні. Ми не намагалися ввести в оману суспільство. … Збройні сили – складний механізм. Ми досконально розберемося в причинах трагедії, але я не можу сказати, де їх шукати. Однак вони не будуть поховані на дні Чорного моря". Кузьмук також зазначив, що армія керована – управління військами "у нас не втрачене" і висловив жаль в зв'язку з тим, що довіру народу, яку "збирали по крупицях, треба відновлювати заново".

Міністр був одягнутий у військову форму, виступав він усього декілька хвилин, його голос був традиційно командним, хоч він здавався пригніченим. Після проголошення заяви встав і вийшов із зали, не відповівши на запитання журналістів. Деякий час він ще оговтувався в сусідній кімнаті – сидів на стільці. "Для нього це все - великий удар", - пояснив журналістам колишній прес-секретар Кузьмука, а нині керівник прес-служби уряду Сергій Нагорянський.

Потім до преси ще раз вийшов Володимир Ткачов. Після неодноразових спроб з'ясувати дату заяви про відставку, командуючий військами ППО знехотя повідомив, що подав рапорт разом з міністром оборони ще 10 жовтня. Рішення Кучми з цього приводу невідоме. У четвер він заявив, що не прийме відставки, хоча обмовився: "Якщо підтвердиться, що є вина бойового розрахунку, я умовно говорю – це інша справа. Відповідати комусь за це доведеться". Тоді ще не були оприлюднені результати експертизи російської комісії. Чи вистачає тепер Кучмі доказів, щоб погодитися з проханням трьох військових керівників, невідомо – в прес-службі президента в суботу телефонну трубку не підіймали.

Виходячи із слів Сергія Нагорянського, головне завдання сьогодні залишається все те ж – військові намагаються "розібратися в причинах" трагедії. Публічно називати їх відмовляються всі – Ткачов навіть дав слово офіцера, що розкаже журналістам "свою особисту версію", але не тепер: "У мене недосить даних". С-200 - "складний комплекс, дуже розумний, який передбачає техніку безпеки", сказав Ткачов і послався на людський чинник. У той же час він зазначив, що на території колишнього СРСР важко знайти місце для навчань ППО, яке "абсолютно відповідає безпеці". Однак саме таким був полігон на мисі Опук.

Майже полярно різняться погляди жителів української столиці на останні події за участю людей у військовій формі. Відставку Кузьмука підтримують 40,9% киян, проти неї виступають 31,3%, показують результати опитування, проведеного в середу-четвер Центром політичних і економічних досліджень імені Разумкова за замовленням "Дзеркала тижня".

У той же час, за даними опитування, отриманими УП, для більшості киян (майже абсолютної) поки неприйнятні норми західного суспільства. 49,8% виступають проти цивільного міністра оборони. У той же час дану ідею підтримує майже кожний третій - 28,7%.


Читайте інші статті про те, як українські військові поступово змінювали свою точку зору

Міноборони зізнається у скоєному

ТУ-154 дійсно загинув від зенітної ракети – висновок експертів

Росіяни сумніваються в психічному здоров'ї українського президента

Марчук бліднув і мовчав. Йому показували уламки Ту-154

Кучма в кутку

На Заході шоковані реакцією Кучми

Кучма не прийняв відставки Кузьмука

"Куди попало?". Екіпаж Ту-154 знав, що їх збили ракетою

Медведчук хоче відставки Кузьмука. Під підозрою Гліб Павловський

Україна готова визнати провину за Ту-154

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування