Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Чисто український проект". Герої: Богословська, Хорошковський. Автори: Щедровицький, Островський

Понеділок, 29 жовтня 2001, 11:54
Україна ще не знає, якою вона вийде з передвиборної кампанії, зпрограмованої іноземними майстрами впливу на свідомість народних мас. Найближчі півроку свої таланти у нас будуть реалізовувати кити російської політтехнології. Поки інші приховують зв'язок з іноземними мозковими центрами, першою факт залучення "гастролерів" публічно визнала Інна Богословська, одна з двох заявлених лідерів коаліції під кодовою назвою НЛО. Вона підтвердила УП, що блок має намір підписати контракти з російськими фахівцями преміум-класу Петром Щедровицьким і Юхимом Островським.

"Ми плануємо, що це одні з технологів, які будуть законтрактовані в даний проект, - повідомила Богословська УП. - Контракт ми укладемо, і він обов'язково буде. Ці вибори без підтримки хороших якісних технологів не можуть бути якісними".

Богословська не бачить проблем із законодавством в діяльності іноземних політконсультантів. Вона також стверджує, що не боїться критики за те, що не підтримала вітчизняного виробника передвиборного продукту: "А краще буде, якщо ми пропаскудимо ці вибори, якщо наймемо поганих українських технологів? Знайдіть, покажіть мені хоч одних українських технологів, які за якістю зараз рівні хорошим європейським, американським або російським технологам".

У іншому Богословська на тему передвиборного проекту мовчить з партизанською упертістю: "Повне ембарго", чим породжує в голові підозри, що російські радники вже почали розумове підживлення клієнтів і поки забороняють їм поширюватися на тему проекту в пресі. Богословська тільки повідомила, що ці технологи бувають у Києві час від часу.


Названих добродіїв – Щедровицького і Островського – прийнято вважати головними авторами перемоги на виборах 1999 року в Держдуму РФ російського ліберального об'єднання "Союз правих сил", обличчями якого були Кірієнко, Нємцов і Хакамада. До фінішу СПС тоді прийшов четвертим, набравши 8,52% і несподівано випередивши конкурента – "Яблуко" Явлінського. Свою участь в цьому процесі Щедровицький називає скромно: "комплексне проектування і організаційний супровід кампанії "Союзу правих сил".

 
Петро Щедровицький
 
Сам Петро Щедровицький, син радянського філософа Георгія Щедровицького, називає себе "методологом" і "філософом". Його публічний титул звучить хитромудро – "голова Опікунської ради університетської корпорації Школа культурної політики".

"Я завжди говорю про те, що мене понад усе цікавить одне питання, ЧОМУ люди, будуть щось робити, при чому не важливо що. І якщо в якійсь програмі обговорюється, ЩО треба робити, але не обговорюється, чому раптом люди почнуть це робити, то для мене ця програма - хороший документ, але в жодному разі не орієнтир для дії", - поділився секретами Щедровицький в інтерв'ю газеті "Росбалт".

Крім тріумфального результату СПС, у портофоліо Щедровицького ще ряд гучних проектів, серед яких на друге місце прийнято ставити "розробку концепції і групи пілотних проектів реорганізації РАТ "ЄЕС Росії". Щедровицький працює радником Кірієнка, повноважного представника президента Путіна в Приволзькому федеральному окрузі. У той же час "філософа" цікавить й інший регіон – він є "науковим керівником Центру стратегічних розробок "Північний Захід".

Ця недержавна організація в середині 2001 презентувала "Доктрину розвитку Північного Заходу Росії", дозволивши собі при цьому покритикувати за короткозорість і вузьколобість колег з аналогічної організації вірного путінця міністра економічного розвитку Германа Грефа, які займаються стратегічним проектуванням всієї Росії. У той же час центр Грефа, як виявилося, є співзасновником центру Щедровицького. Щоправда, викладені на папері ідеї Щедровицького щодо розвитку регіону в умовах викликів глобалізації влада північного заходу Росії використала не за призначенням – для збору пилу на полицях.

Однак, крім інтересів до двох регіонів Росії, Щедровицький стурбований розвитком всієї неосяжної країни, що проявляється іноді у дуже дивних проектах. "Він пропонує своїм послідовникам містичну владу знаків і символів "Російський Шлях - Батьківщина і Розвиток: Російський Світ і Нове Покоління". Цей текст, що складається із 55 знаків і підписаного Кірієнком і Щедровицьким, був запропонований читачам "Коммерсанта" під рубрикою "реклама" рівно за 55 днів до нового тисячоліття. До цього було 77 знаків і інший текст за 77 днів до тієї ж дати", - писав в липні 2001 "Петровський кур'єр".

 
Юхим Островський
 
Юхим Островський, другий віртуоз, що приступає до вправляння мізків Україні, величає себе "практикуючим філософом" і "гуманітарним технологом". Островського названо "Російським журналом" "першим в Росії приватно-практикуючим радником в області управління кризами, насамперед, політичними". "Входить до десятки найбільш високооплачуваних фахівців у світі з питань управління політичними кризами і виборчими кампаніями".

"Я весь час культивував одну дуже важливу основу: ви повинні чесно (якщо хочете - самовіддано) служити клієнту", - це Островський про роботу. "Я – людина без вищої освіти, - не без гордості заявив одного разу Островський. - Я абсолютно не інтегрований в академічне середовище і все, що я роблю, я роблю неправильно, тому що я вважаю, що в країні склалися неправильні правила, і вони повинні бути змінені".

"Мені завжди було важливо довести здатність інтелекту бути партнером для великих грошей і влади в її фізичній сильній складовій", - ще одна репліка Островського. "Моделюй, або модельований будеш. Або ти будуєш правила, або правила управляють тобою, а хтось за допомогою цих правил здійснює управління і користується його плодами".

Юхим Островський – фундатор і керівник "Групи Островського" (ГОСТ), що об'єднує агентства і приватних фахівців, "які працюють в гуманітарно-технологічній парадигмі". "Основний робочий профіль ГОСТ - ідеологічне конструювання і мета-управління сенсами і мотиваціями поведінки", - повідомляє страшні речі той же "Російський журнал".

Крім "конструювання" перемоги СПС до відомих "ідеологічних програм ГОСТ" відносять кампанії "Будь росіянином - купуй російське" (з 1993 року) і "Будь росіянином – розмовляй російською" (з 1994 року).

У числі невдач Островського – кампанії виборів до Держдуми Олени Мавроді (дружини Сергія Мавроді, фундатора МММ), Івана Рибкіна (екс-секретар Ради безпеки Росії), губернаторська кампанія Валерія Зубова в Красноярському краї, яку він з тріском продув генералу Лебедю.

Також Островському приписується авторство прийому, що іменується в середовищі виборчих технологів "кільце Островського": у виборця купується винесений ним з дільниці незаповнений виборчий бюлетень, який заповнюється на користь потрібного кандидата, і видається іншому виборцеві, який кидає його в урну. Цей виборець, в свою чергу, віддає свій незаповнений бюлетень, який заповнюється "агітатором" і т.д. В той же час перевірити той факт, що даний трюк зародився ексклюзивно в голові Островського, практично неможливо, тим більше що він сам своє авторство спростовує.

Тепер переходимо до найцікавішого – багаторічного досвіду роботи в Україні згаданих електоральних менеджерів. Як виявилося, НЛО для них – далеко не перший проект, хоча, можливо, найкрупніший.

Насправді Петро Щедровицький і Юхим Островський вже встигли добре попрактикуватися на виборах в Україні. У 1998 році вони провели "комплексне проектування і організаційний супровід кампанії кандидата в депутати Верховної Ради України Валерія Хорошковського". Визначення проведених ними робіт аналогічне пакету послуг, отриманих СПС в 1999. А Хорошковський – це партнер Богословської в коаліції НЛО.

Інший дуже цікавий момент в трудовій біографії Островського наводить сайт Полит.Ру. Компанія найбільш відомих клієнтів політтехнолога за період 1993-1995 років виглядає так: Гальченко (заступник голови обласної Думи Московської області), Гончар (голова Комітету по бюджету Ради Федерації ), Коловай (депутат Міських Зборів Санкт-Петербургу), Семенов (мер Севастополя), Кучма (президент України), Мавроді (депутат Державної Думи).

Про те, що пара російських технологів давно і непомітно присутня в Україні, говорить ще один факт: в 1993 році Школу культурної політики Щедровицького закінчив такий собі Володимир Грановський, колишній директор Агентства гуманітарних технологій, а нині член Національної ради з телебачення і радіомовлення. Саме АГТ донедавна в Україні було прийнято пов'язувати з ім'ям того ж Хорошковського. Однак в липні після того, як в США політологу Томенку злили цікаву інформацію, стало відомо ім'я реального власника Агентства – Віктор Пінчук.

Були у Щедровицького з Островським й інші проекти в Україні. У 1993 перший з них займався "розробкою концепції розвитку банківської діяльності в Україні", повідомляє сайт Школи культурної політики. Зроблено це було на замовлення мертвого нині банку "Інко" спільно з тим же Грановським й іншим випускником ШКП Дмитром Куліковим (тим самим, що був головою правління компанії "Інтерпайп", створив "Вуличне телебачення", брав участь у переродженні каналу ICTV і під час касетного скандалу світився на помаранчовому каналі у компанії Кисельова і Княжицького). У біографії Островського ж зазначається, що крім всього іншого він є "повноважним представником міської ради-виконкому м.Севастополя в Російській Федерації".

Наступним етапом біографії технологів повинна стати перемога НЛО на виборах в парламент-2002. Амбіції у проекта дай Боже: Богословська відмовилася УП назвати цифру, на яку розраховує коаліція, сказавши тільки, що сподівається на "великий" результат". Тим часом перевірка Богословської на міцність показала неготовність проекту. Їй було задано відверто провокаційне питання про те, чи не бачить вона аналогій між кампаніями СПС-1999 і НЛО-2002 і присутністю Ірини Хакамади в списку СПС і себе в списку НЛО. Замість того, щоб красиво обіграти схожість технологій хоч би словами про "роль жінок-лідерів в сучасному суспільстві", вона з нервами у голосі кинула: "Я собі відводжу собі роль Інни Богословської в Україні зразка 2001-2002 року. Це український проект. Він буде повністю українським. Ніяких аналогій, будь ласка".

Тим часом, як виходить, з самим НЛО ясно ще далеко не все. У Києві Богословська пообіцяла УП, що "офіційна інформація про блок буде оприлюднена в середині листопада". У Харкові ж вона заявила, що про створення об'єднання буде оголошено у грудні. Перенесення появи НЛО вона пояснила зміною термінів передвиборної кампанії. Тим часом, за інформацією УП з поінформованих джерел, не тільки новий закон, але і недостатня домовленість заважають потенційним учасникам НЛО нарешті оформитися в політичну силу. Роботи у технологів непочатий край.


P.S. Участю Щедровицького і Островського присутність іноземних фахівців в Україні під час пристрасної боротьби за голоси виборців не обмежується. Відомо, що консультантом СДПУ(О) працює Фонд ефективної політики Гліба Павловського. Залучати іноземні мізки буде і інший пропрезидентський проект – ТУНДРА. "Ми плануємо всі заходи, які не суперечать чинному законодавству, в тому числі і запрошення експертів і консультантів, в тому числі з-за кордону", - повідомив УП лідер депутатської групи "Трудова Україна" Ігор Шаров. Не відкидає можливість залучення радників і "Наша Україна", правда, тільки якщо вони погодяться працювати безкоштовно, пояснив один з лідерів коаліції Юрій Костенко. "Віктор Андрійович вислухує всіх", - сказав УП глава УНР.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування