Кузьмук запевнює депутатів, що ракета впала у море за 2 хвилини до катастрофи Ту-154

Вівторок, 9 жовтня 2001, 11:54
Міністр оборони України Олександр Кузьмук, виступаючи у вівторок в парламенті країни, заявив, що дані об'єктивного контролю за стрільбами в ході вчень 4 жовтня на мисі Опук в Криму свідчать про те, що на маршруті польоту російського літака Ту-154 в момент катастрофи ракет не було.

Як повідомив головуючий на сесії перший заступник голови парламенту Віктор Медведчук, інформацію Міноборони Кузьмук надає на прохання ряду народних депутатів і профільних комітетів.

Міністр зазначив, що в ході вчень були в повному обсязі забезпечені всі заходи безпеки, в тому числі і закриття повітряного і морських районів. Об'єктивний контроль, з його слів, здійснювався 22 пунктами радіолокаційного, радіотехнічного і тактичного спостереження.

Кузьмук повідомив, що після інформації про катастрофу літака він негайно поставив завдання провести селекцію пусків ракет, оскільки на час катастрофи стрільба вже практично завершилася. Крім цього, він дав розпорядження про проведення додаткової перевірки результатів радіолокаційного контролю.

Зі слів міністра, перевірка даних об'єктивного контролю результатів бойових стрільб, отриманих українською і російською сторонами, свідчить про те, що стрільба комплексом С-200 здійснювалася "в напрямі азимута, який був перетнутий літаком Ту-154 за 8-10 хвилин до моменту його зникнення з екранів". "Іншими словами, літак не міг бути захоплений підсвічуючим променем локатора, і ракета на нього наводитися не могла", - зазначив Кузьмук.

З його слів, ракета за всіма розрахунками впала в море в межах полігону о 12.42 за київським часом - за 2 хвилини до моменту зникнення літака з екранів радара. Крім цього, зазначив міністр, відстань між літаком і пусковою установкою С-200 складала близько 270 км, що перевищує максимальну дальність польоту ракети, особливо при стрільбі в ближній зоні.

Локатор, що підсвічує цілі, зі слів Кузьмука, був вимкнений о 12.42, без чого наведення ракети на ціль неможлива, і вона самоліквідується. Він повідомив, що після зникнення ракети на локаторах контролю продовжували спостерігатися літаки Ту-154 Російської Федерації і Ан-24 Вірменії.

Міністр зазначив, що військове відомство України продовжує роботу із з'ясування причин аварії. Він нагадав, що, згідно з домовленістю президентів України і Росії Леоніда Кучми і Володимира Путіна, військові експерти і вчені двох країн в понеділок зустрілися з ізраїльськими колегами, і сьогодні вранці вони приступили до глибокого вивчення причин катастрофи.

Кузьмук також зазначив, що Міноборони буде регулярно інформувати Верховну Раду про хід розслідування інциденту.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування