Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Вимагаємо знизити ціни до рівня радянських" - хроніка 7 жовтня

Середа, 7 листопада 2001, 15:47
Десятки тисяч людей, в тому числі і молодих, взяли участь в демонстраціях з нагоди дня Жовтневої революції. Марші і мітинги пройшли у всіх великих містах України, найчисленніші - на південному сході. Демонстранти вимагали дешевої ковбаси, відновлення свята 7 листопада, створення союзу з Росією і Білорусією.

Київ. В акції Компартії робітників і селян і Селянської партії України з нагоди 84-ї річниці Великої Жовтневої революції у Києві взяли участь близько 2 тисяч переважно молодих людей.

Колона з представників і прихильників КПРС і СелПУ пройшла вулицею Володимирською в сторону Європейської площі, поклавши квіти до пам'ятника Володимиру Леніну на бульварі Тараса Шевченка.

Учасники демонстрації несли червоні прапори і транспаранти: "Хай живе соціалістична революція!, "Пролетарі зруйнованого СРСР, об'єднуйтеся!, "Що віддали - все повернемо!, "Людино з рушницею, стань на захист свого народу!". Попереду колони рухалася машина з гучномовцем, що транслював пісні радянських часів.

Коли колона демонстрантів проходила повз Будинок вчителя, де в ці хвилини представники правих партій проводили засідання громадського суду над Компартією, з будинку вибігли члени молодіжної організації "Сурма" і вихопили у демонстрантів прапор. Від коментарів представники молодіжної організації відмовилися.

Представники КПРС і СелПУ збираються перед Українським домом провести мітинг.
За даними заступника начальника ГУ МВС у Києві Олександра Савченка порядок на маршруті маніфестантів забезпечують близько 400 міліціонерів. За його словами, ніяких інцидентів не зареєстровано.

Львів Близько 100 представників лівих сил пікетували в середу Львівську обладміністрацію з нагоди річниці Жовтневої революції.

Акція пройшла, незважаючи на рішення Галицького районного суду Львова заборонити проведення будь-яких масових акцій у центральній частині міста.

Спершу міліція не дозволила учасникам пікету пройти до скверу перед обласною адміністрацією, і частина мітингу відбулася прямо на вулиці.

Організатори заявили, що буде сформовано колону для проходження по центральній частині Львова. Однак, після переговорів було досягнуто домовленість про те, що пікет все ж відбудеться біля будівлі обладміністрації, і ніякого маршу не буде.

Під час мітингу оратори висували, передусім, економічні вимоги - збереження пільг ветеранам, зниження тарифів на житлово-комунальні послуги, повернення втрачених заощаджень.

Перший секретар львівського обкому КПУ, народний депутат України, Олександр Голуб заявив, що "рішення Галицького суду незаконне і ще раз продемонструвало, що справедливого суду на Львівщині немає". Це рішення він також назвав "політичним беспрєдєлом".

Мітинг тривав близько години. Жодних інцидентів за цей час зареєстровано не було. Правоохорону під час акції забезпечували близько 20 міліціонерів.

Симферополь. Близько 3 тисяч осіб взяли участь в мітингу і демонстрації з нагоди 84-ї річниці Великої Соціалістичної революції, яка пройшла в середу на площі Леніна у Симферополі.

Мітинг, організований Кримським рескомом і Симферопольським міськкомом Компартії України, пройшов під червоними прапорами колишнього СРСР і колишніх союзних республік.

Учасники акції тримали в руках портрети Володимира Леніна і Іосифа Сталіна, а також плакати і лозунги: "Слава Жовтню!, "Хай живе соціалістична революція!, "Комуністи, виконаємо свій обов'язок перед країною і народом!, "Геть антинародний режим Кучми", "Капіталісти, не доводьте народ до соціального вибуху", "Вимагаємо знизити ціни на продукти харчування до рівня радянських".

Мітингуючі висловили свій рішучий протест проти того, що Верховна Рада України відмінила святкування 7 листопада як державного свята.

Голова Верховної Ради Криму, перший секретар кримського рескому КПУ Леонід Грач повідомив мітингуючим, що керівники двох сімферопольських підприємств "Кримпродмаш" і "Кримавтогаз" за підтримки трудових колективів оголосили 7 листопада на своїх підприємствах неробочим днем для того, щоб їх співробітники змогли взяти участь в мітингу і демонстрації.

Грач запевнив, що на виборах-2002 Компартія збирається "вести боротьбу за владу парламентським і конституційним шляхом". "Ми отримаємо цю владу за прикладом наших братів молдаван і білорусів. У цьому може ніхто не сумніватися", - заявив він.

По закінченні мітингу, який завершився виконанням "Інтернаціоналу", його учасники пройшли центральними вулицями Симферополя у супроводі духового оркестру з червоними прапорами.

До початку мітингу, організованого комуністами, на площу Леніна прийшли близько 60 молодих людей, які представилися членами громадської організації "Молодь проти корупції". Під час мітингу комуністів вони влаштували пікет і тримали в руках плакати з текстами, спрямованими проти Грача, зокрема: "Геть буржуя з партбілетом", "Грачам - палаци, старим - смітники", "Льоня, де декларація про прибутки?, "Грачівська Конституція - комунізм для обраних".

Севастополь. Близько 3 тисяч севастопольців взяли участь в мітингу з нагоди річниці Жовтневої соціалістичної революції. Учасники акції закликали ухвалити рішення про офіційне святкування в Україні 7 листопада, припинити реалізацію Земельного кодексу і винести його на обговорення народу, почати реальну роботу з включення України до союзу Росії і Білорусії, надати російській мові статус державної, а також вимагали не допустити втягування України в НАТО.

Представник російської общини Севастополя закликав "почати боротьбу за повернення Севастополя до Росії". Потім учасники мітингу пройшли по міському кільцю. Рух транспорту по ньому було тимчасово припинено.

Одеса В Одесі пройшли нечисленні демонстрації, організовані обласним комітетом Компартії України, і хід протесту проти зростання цін.

На мітингу, який відбувся на Куликовому полі біля пам'ятника Володимиру Леніну, були присутні близько 300 чоловік. Його учасники пройшли також до будинку обладміністрації. Самі учасники акції пояснили невисоку активність лівих в Одесі тим, що з ранку в місті була злива.

Дніпропетровськ Акція протесту в місті була організована Комуністичною партією України. За даними КПУ, в акції взяли участь близько 1000 чоловік.
Демонстранти - люди переважно старшого віку - несли плакати з лозунгами: "Геть Кучму!, "Не продамо Батьківщину іноземному пану!, "Радянський Союз прийде обов'язково!, "Не віддамо США свій повітряний простір!, "а також портрети Леніна, Сталіна, Че Гевари.

Учасники демонстрації пройшли від площі Леніна до будинку Дніпропетровської обладміністрації, де почали скандувати: "Швець-боягуз!, "Швець-виходь!"(Микола Швець - глава Дніпропетровської обладміністрації).

В акції взяли участь також представники Прогресивної соцпартії, Комуністичної партії робітників і селян, партії "Справедливість", Всеукраїнського союзу робітників.

Правопорядок забезпечують посилені наряди міліції, що пов'язано з інцидентами, які відбулися у Дніпропетровську напередодні, коли в центрі міста були висаджені петарди.

За матеріалами репортерів Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування