Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Уперше з часів касетного скандалу до Києва їде західний лідер. І лише на 9 годин

Четвер, 6 грудня 2001, 10:13
У четвер до Києва має приїхати німецький канцлер Герхард Шредер. Українсько-німецькі міжурядові консультації на найвищому рівні мали відбутися ще у вересні в Ялті. Планувалося, що вони триватимуть два дні. Але теракти в США перекреслили всі попередні наміри. Тепер канцлер Німеччини Герхард Шредер все ж таки прибуває до України, цього разу до Києва, і лише на дев'ять годин.

Боротьба з тероризмом стане однією з головних тем переговорів між канцлером Німеччини Герхардом Шредером та президентом України Леонідом Кучмою. Довгий час серед колишніх радянських республік Україну трактували на Заході, як важливого стратегічного партнера, але після подій одинадцятого вересня, вона дедалі більше опиняється в затінку тепер вже таких країн, як Таджикістан та Узбекистан, що межують з Афганістаном.

До того ж, на думку німецьких оглядачів, зменшується стратегічне значення України як буферної держави по мірі того, як президент Росії Володимир Путін робить кроки в напрямку Заходу.

Але не лише зовнішньополітичні фактори стали причиною такого зменшення ваги України. Проблеми зі свободою преси, наприклад, зовсім не сприяють покращенню її іміджу. Вбивство журналіста Георгія Гонгадзе і досі залишається нерозкритим.

Питання свободи преси завжди є надзвичайно важливим. Але тепер, напередодні парламентських виборів, воно стало ще актуальнішим. З огляду на це, внутрішньополітичною ситуацією в Україні цікавитиметься також і канцлер Німеччини Герхард Шредер під час свого перебування в Києві. Очікується, що глава уряду ФРН зустрінеться також з представниками критично налаштованої української інтелігенції - журналістами, профспілковими лідерами, політиками.

Перебування Герхарда Шредера в столиці України стане цього року першим і, можливо, єдиним візитом глави уряду західної країни до Києва. Сумнівно, чи такий розвиток подій є справді розчаруванням для українського керівництва. Останнім часом можна було помітити зближення Києва з Москвою, де, до речі, мало хто ставить неприємні запитання про свободу слова та дотримання прав людини в Україні. Водночас уповноважений ОБСЄ з питань преси Фраймут Дуве висловив сумнів, що Україна однозначно повернулася спиною до Заходу.

"Україна знає, що вона може відігравати важливу стратегічно-економічну роль в регіоні. Крім того, вона може допомогти у вирішенні різних складних проблем, які нам доводиться розв'язувати на континенті. Мені здається, що Україна все ж таки спробує посісти місце як європейська держава в політичній архітектурі безпеки, що нині створюється. Водночас темпи зближення України з Європою, є дуже повільними, і складається враження, що ця держава у будь-який момент може зупинитися".

Щорічні українсько-німецькі міжурядові консультації є важливим механізмом для того, щоб підтримати подальше просування України до Заходу. Адже Україна й надалі розглядає Німеччину як свого важливого стратегічного партнера в Європі. І тому непогано, що канцлер приїде до Києва не з порожніми руками: очікують на перегляд умов страхування угод німецьких компаній, які діють в Україні, в рамках державного страхового товариства "Гермес". На думку оглядачів, це може сприяти збільшенню прямих німецьких інвестицій в українську економіку.

Українська служба радіо "Німецька хвиля"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування