Апеляційний суд Криму остаточно зняв Леоніда Грача з кримських виборів

П'ятниця, 29 березня 2002, 14:51
У п'ятницю колегія Судової палати Апеляційного суду АРК відхилила скаргу Леоніда Грача і залишила у силі рішення місцевого суду Центрального району Сімферополя про зняття його з виборів.

У визначенні Апеляційного суду, сказано: "За значенням загальних основ і принципів виборів у Верховну Раду АРК депутатами можуть бути обрані кандидати, які поважають і виконують закон, не здійснюють діянь, який можуть сформувати у виборця помилкова думка про їх чесність, порядність, економічної незалежності або майнової спроможності".

Апеляційний суд визнав, що суд першої інстанції правильно відзначив порушення при реєстрації Грача кандидатом у депутати. Зокрема, він не власноручно подав документи в окружну комісію, надав у декларації зведення, не відповідні дійсності, а також у момент подачі документів не подав заяву про зняття себе посадових повноважень на період виборчої кампанії.

Рішення апеляційного суду набрало чинності негайно. Тим мені менш адвокат Грача, Ірина Романова, вважає, що це рішення "незаконно і не має під собою ніяких основ". Вона також вважає, що апеляційний суд "спеціально підтяг (своє рішення - УП) під завісу". Адвокати Грача збираються тепер почати процедуру про визнання майбутніх виборів на о дільниці №25, де повинен був обиратися Грач, недійсними.

Грач на сьогоднішній день не може брати участь у виборах у парламент автономії. Він може оскаржити рішення у Верховному суді України. Тим часом, Грач балотується у депутати Верховної Ради України за списком Компартії (№11).

Сам Грач на засіданні не був присутній, оскільки 28 березня увечері був госпіталізований до кардіологічного відділення однієї з лікарень Сімферополя.

27 березня слухання в апеляційному суді Криму у справі про зняття з реєстрації кандидатом в депутати кримського парламенту спікера автономії Леоніда Грача було перенесено на 29 березня. Тоді з метою об'єктивного вивчення аргументів, представлених сторонами, суд вважав за необхідне явку на засідання самого Грача і довіреної особи кандидата в депутати Тетяни Красікової Інни Галкіної, за скаргою якої місцевий суд Центрального району ухвалив рішення зняти з реєстрації Грача. Крім того, суд ухвалив рішення заслухати довірену особу Грача Валерія Чумаченка і голову виборчкому Криму Івана Полякова.

Слухання в апеляційному суді Криму 27 березня тривали близько двох годин. При цьому сторона Грача попросила суд відмінити рішення Центрального місцевого суду Сімферополя про скасування його реєстрації кандидатом у депутати кримського парламенту, а сторона Красикової просила залишити це рішення без змін.

25 лютого Центральний місцевий суд Сімферополя ухвалив рішення про зняття Грача з реєстрації кандидатом у депутати кримського парламенту. При цьому згідно із законодавством, це рішення є остаточним, що і було вказано у рішенні суду.

У той же час 20 березня колегія суддів судової палати Криму задовольнила апеляційну скаргу Грача на визначення місцевого суду Центрального району Сімферополя, який відмовився приймати апеляцію Грача на рішення про зняття його з реєстрації. Після рішення апеляційного суду Криму буде остаточно ясно, чи залишиться кандидатура Грача в бюлетені або апеляційний суд підтвердить зняття спікера з реєстрації, повідомляє Інтерфакс-Україна-вибори.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування