Кучма "влаштував Саддаму радар"

Субота, 13 квітня 2002, 16:01
Президент України Леонід Кучма безпосередньо причетний до планування поставки до Іраку високотехнологічних радарних систем вартістю $100 млн., розповів один з колишніх охоронців президента американському федеральному Великому Журі в Сан-Франциско.

Микола Мельниченко, який в минулому році отримав політичний притулок в США, розказав в п'ятницю "Німецькій хвилі", що його свідчення на закритому слуханні Великого Журі переважним чином стосувалися записів (зроблених, як він стверджує, ним самим) розмови Кучми з шефом українського офіційного експортера зброї Валерієм Малєвим, які обговорювали постачання радарної системи "Кольчуга" в Ірак.

Крім того, Мельниченко заявив, що під час слухань Великого Журі також виступив представник ЦРУ, який повідомив, що уряд США знайшов в Іраку радари "Кольчуга".

"Кольчуга" - це високотехнологічна пасивна радарна установка, яка постає в особливій нагоді при виявленні та ураженні так званих літаків "стелс".

Отримати незалежне підтвердження того, що відбувалося під час слухання, яке є частиною розслідування, що веде Марта Борщ (Martha Boersch), заступник генерального прокурора штату Каліфорнія, неможливо (пані Борщ, до речі, є прокурором у справі Павла Лазаренка - УП).

Люди, які чули записи, кажуть, що на них Кучма детально пояснює Малєву, як влаштувати поставку, зокрема, йшлося про вказівки замаскувати радар під запчастини від вантажівок та видати фальшиві паспорти технікам, які мали встановити системи.

Кучма рішуче відкидає всі обвинувачення. Він та інші високопосадовці наполягають, що Україна завзято дотримується заборони ООН на продаж військового обладнання в Ірак. Коли на прес-конференції минулого місяця Кучму спитали, чи не міг український радар допомогти Іраку збити американський безпілотний літак-шпигун в серпні минулого року, він гнівно відповів, що ці припущення є "чушь собача (dog shit)".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...