Підтверджено автентичність записів Мельниченка, які свідчать про причетність Кучми до торгівлі зброєю

Четвер, 18 квітня 2002, 11:54
Розмова, записана колишнім майором держохорони Миколою Мельниченком між президентом України Леонідом Кучмою та директором "Укрспецекспорту" Валерієм Малєвим, "пройшла" експертизу американської фірми "Бек Тек", яка підтвердила, що запис є справжнім, немонтованим.

Про це заявив у четвер голова тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування обставин зникнення Георгія Гонгадзе та інших резонансних справ Олександр Жир.

Раніше він заявляв, що президент Кучма причетний до незаконної торгівлі зброєю. Він наголосив, що парламентська комісія одержала у своє розпорядження "записи, зроблені в кабінеті Президента, що стосуються продажу зброї в Ірак на 100 млн. дол., всупереч відповідним рішенням міжнародних організацій, всупереч резолюції №661 Ради Безпеки ООН від 1990 року. Ця резолюція забороняє постачання Іраку будь-якої військової техніки".

Жир заявив, що "президент Кучма особисто санкціонував це постачання і це задокументовано у розмові з Малєвим". За словами Жира, "десь за чотири дні до загибелі Малєва до президента була доведена інформація про те, що комісія, зокрема, її голова, володіє документальними матеріалами про розмову президента з Малєвим про постачання зброї в Ірак, і президент знав, що приховувати цю інформацію я не буду".

Депутат вважає "найбільш вірогідною, найбільш реальною версією, яка знайде своє підтвердження, версію невипадкової загибелі Малєва. Думаю, що це все ланки одного ланцюга".

Жир наголосив також, що стверджує про "однозначну причетність" Кучми до торгівлі зброєю, тому що "є прямі вказівки Президента, як це робити, як постачати, Президент говорить про конкретний вид озброєння". Депутат наголосив, що "досить багато бачив в житті, щоб робити необачні висновки з неоднозначних доказів".

Раніше експерти американської фірми "Бек Тек" підтвердили автентичність фрагментів плівок Мельниченка, що стосуються зникнення Гонгадзе та побиття народного депутата Олександра Єльяшкевича.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування