СОЦІАЛІСТИ І "НАША УКРАЇНА" ВТРАТИЛИ 2-ОХ НОВООБРАНИХ ДЕПУТАТІВ

Четвер, 25 квітня 2002, 17:52
Центрвиборчком визнав недійсними вибори в окрузі №201 (Черкаська область), де попередньо був визнаний обраним Микола Булатецький (Блок "Наша Україна").

Це рішення було прийняте в четвер на засіданні ЦВК на основі скарги кандидата в народні депутати по цьому округу Олексія Марченка (депутат минулого скликання, член фракції "Демсоюзу").

Як повідомив член ЦВК Олександр Гашицький, для з'ясування цієї ситуації Центрвиборчком створив робочу групу з кількох осіб. Робоча група встановила, що 30 березня на основі судового рішення окружна комісія №201 ухвалила рішення про зняття з реєстрації кандидата в народні депутати за округом Володимира Косміни. Суд встановив, що цей кандидат використав для ведення агітації кошти не з виборчого фонду.

Однак через кілька годин окружком ухвалив ще одне рішення, яким відмінив попередню постанову про зняття Косміни з реєстрації. У той же день Марченко оскаржив це рішення в апеляційному суді Черкаської області, і суд відмінив рішення окружкому про відновлення реєстрації Косміни.

Рішення суду надійшло до окружкому о 2 години ночі 31 березня, однак окружна комісія не дала вказівок дільничим комісіям викреслити прізвище Косміни з бюлетенів. У результаті за нього віддали свої голоси 19,5 тис. виборців, за Марченко - 19,9 тис., за Булатецького - 21 тис.

3 квітня окружком №201 визнав обраним народним депутатом Булатецького, однак апеляційний суд Черкаської області відмінив цю постанову. Окружком повторно визнав обраним Булатецького, і 24 квітня обласний апеляційний суд знову відмінив це рішення.

Як заявив Гашицький, в зв'язку з тим, що прізвище Косміни не було викреслене з бюлетенів, стався "дефект волевиявлення виборців".

Враховуючи рішення апеляційного суду, ЦВК вважає, що в цьому випадку є підстави для визнання недійсними виборів в окрузі №201, оскільки при порушеннях, що мали місце, немає можливості встановити достовірне волевиявлення виборців.

Сам Микола Булатецький заявив після засідання ЦВК, що збирається оскаржити у Верховному суді рішення Центрвиборчкому про визнання недійсними виборів у його одномандатному окрузі.

Таким чином, на 25 квітня ЦВК офіційно оприлюднив результати виборів у 222-х одномандатних округах і визнав недійсними вибори в округах №№ 18, 35 і 201.

***

Центрвиборчком також визнав недійсним вибори в одномандатному округу №18 (Вінницька область), де була обрана народним депутатом член Соцпартії Світлана Мельник.

Як повідомила член ЦВК Марина Ставнійчук, на засіданні Центрвиборчкому в четвер до ЦВК надійшло подання цієї окружної комісії про визнання виборів недійсними. Крім того, існує рішення Апеляційного суду Вінницької області, що встановив, що на 48-ми дільницях цього округу мали місце порушення при підрахунку голосів, які не дозволяють з достовірністю визначити результати виборів.

Ставнійчук зазначила, що подання окружкому №18 і рішення апеляційного суду є підставою для Центрвиборчкому для визнання виборів в окрузі №18 недійсними.

На засіданні у четвер ЦВК також оголосив офіційні результати виборів народних депутатів в округах №72 і 82, де обрані відповідно Іштван Гайдош (СДПУ(О) і Олег Олексенко (Наша Україна).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:56
Прем’єр Британії розкрив деталі рекордного пакета військової допомоги для України
17:51
Азербайджан та Вірменія встановили перший прикордонний стовп
17:48
Tesla скоротить 400 співробітників на своєму єдиному європейському заводі
17:30
Посол пояснила, як Сенат США голосуватиме за нову допомогу Україні
17:26
Рада підтримала законопроєкт, який пропонує не розділяти хлопців і дівчат на предметі "Захист України"
17:20
У квітні в Україні різко зріс попит на перереєстрацію авто – дані МВС
17:11
Латвія поступово відмовиться від російської у школах як другої іноземної
17:10
Єврокомісія розпочала друге розслідування щодо TikTok через можливе порушення законодавства ЄС
17:08
Україна та НАТО обговорили деталі створення спільного центру в Бидгощі
17:02
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш": головні інсайди заходу "Відбудова України"
Усі новини...