Що чекає Кінаха?

Четвер, 4 квітня 2002, 16:42
Поки що всіх цікавить, яким чином буде створено більшість, і хто до неї увійде. Але не менш цікава доля уряду і прем'єра. Чи залишиться Кінах, чи уряд очолить нова людина? Навіть недивлячись на чисто номінальні повноваження глави виконавчої влади за нинішнього президента, персона прем'єра і склад уряду як і раніше хвилює багатьох.

Зрозуміло, що доля Кабінету міністрів залежить передусім від гарного настрою президента, якому, як відомо, навіть не обов'язково консультуватися з прем'єром, щоб ухвалити кадрове рішення.

Припустимо, що Кучма зараз зайнятий виключно власною персоною і формуванням більшості, тому різких рухів в уряді від нього чекати не доводиться.

В даний момент життя уряду залежить від парламенту. Як вдалося дізнатися, намір партій, що перемогли на виборах, щодо Кінаха і його уряду такий – стратити не можна помилувати. Причому прихильників тих чи інших пунктуаційних пріоритетів у новому парламенті майже порівну.

Стратити не можна, помилувати

Імовірно на підтримку Кінаха на посаді прем'єра виступлять – "Єда" і СДПУ(О).

 
 
Блок "За єдУ". Очевидно, що члени блоку навряд чи з'їдять власного другого номера - поки Кінах, на думку багатьох спостерігачів, влаштовує більшість провладних сил.

Нещодавно Тігіпко заявляв, що Кінах може залишитися прем'єр-міністром, хоча уряд "якісно зміниться". "Ми можемо продовжувати працювати з нинішнім прем'єром, якщо на те буде воля президента і парламентської більшості".

Не виключено, що представникам більш близьких до президента партій, наприклад, тій же Трудовій, вдасться переконати Кучму у необхідності кадрових змін. Кінах іноді дратує Кучму надто самостійними незалежними думками. Як і всім іншим прем'єрам (може за винятком Пустовойтенка) президент не довіряє. Але чи має сенс міняти прем'єра, коли в економіці все не так погано?

 
 
Окрім численного блоку "Єди" у парламенті в Кінаха ще один союзник – есдеки. "Уряд Кінаха працював ефективно і в більшості випадків більш ефективно і краще, ніж уряд Ющенка. Тому підстав для того, щоб відправляти Кінаха у відставку немає", заявив в інтерв'ю "Українській правді" один з лідерів СДПУ(О) Леонід Кравчук.

"Якщо ж керуватися амбіціями, або власними інтересами – мати свого прем'єра, то і янгола можуть відправити у відставку. Ми не будемо голосувати проти уряду Кінаха", стверджує він.

Стратити, не можна помилувати

За зміну складу уряду виступають "Наша Україна", "Батьківщина" і Соцпартія.

 
 
Позиція блоку "Наша Україна" була озвучена в інтерв'ю "Українській правді" Петром Порошенком: "Стабільна більшість у парламенті можлива тільки за умов цементуючого чинника - уряду. Тому ми чекаємо певних змін у складі уряду."

"Якщо ми сформуємо більшість, зрозуміло, що ця більшість формуватиме уряд", згоден з представником "Нашої України" представник блоку Тимошенко Олександр Турчинов. "Якщо ж буде інша більшість – за такого розкладу фігура прем'єра номінальна і не має жодного значення - буде це Кінах, або, наприклад, Тігіпко – це все умовності. Той, хто керував країною до цього, той і буде продовжувати це робити".

 
 
Секретар політради СПУ Юрій Луценко нагадав положення Конституції, згідно з яким уряд не зобов'язаний йти у відставку з обранням нового парламенту, і йде тільки після обрання нового президента.

"З іншого боку, з моральної та етичної точки зору ми вважаємо, що уряд, який очевидно програв, прем'єр-міністр, який, очолюючи блок, не набрав і близько голосів більшості населення, повинен з моральних і політичних міркувань подати у відставку", говорить Луценко.

До речі, пан Томенко у четвер зізнався, що "Наша Україна" висуватиме Ющенка на посаду прем'єра.

 
 
Стратити не можна помилувати, але, швидше за все, стратити

Єдиний, хто поки що не дав точної відповіді на запитання про майбутнє голосування щодо долі уряду – лідер комуністів Петро Симоненко. Комуністи, щоправда, ніколи особливо не підтримували Кабінет Кінаха, але з нього так і не вдалося вичавити "так" у відповідь на запитання, чи буде фракція КПУ голосувати за відставку прем'єра.

"Можливі 2 варіанти – внесення програми для розгляду і затвердження Верховною Радою. І другий варіант – внесення пропозиції про відповідальність уряду за політику, що проводиться. Питання це може бути розглянуто за підсумками півріччя, коли буде зрозумілою основна динаміка. Після цього комуністи будуть готові ухвалити те чи інше рішення", повідомив Симоненко "Українській правді".

Слово відповідачу

Журналісти в Раді довго питали Кінаха – чи збирається він до парламенту, чи залишається на посаді прем'єра? Однозначну відповідь витягнути не вдалося. Переказати Кінаха теж неможливо, оскільки за будь-якої інтерпретації можуть виникати сумніви в тому, що його не правильно зрозуміли. Тому ми вирішили залишити практично без змін діалог Кінаха і журналістів про майбутнє його уряду.

 
 
<і>"Ви вже вирішили куди йдете – до парламенту або залишаєтеся в уряді?"

"Головне завдання – зрозуміти в Україні немає запасу часу, запасу економічної і політичної міцності, щоб зволікати з вирішенням питання формування дієздатної влади, створення умов конструктивної професійної системи співпраці влади. Я буду виходити з того, що ці питання – першочергові перед іншими, у тому числі, посадовими. І робитиму все, щоб знайти своє місце у цій конфігурації, і робити максимум для України і свого народу".

<і>"Як ви вважаєте, чи чекає нас зміна уряду у зв'язку з новим розкладом політичних сил у парламенті?"

"Йдеться не про суб'єктивний підхід. Йдеться про необхідність підвищення політичної відповідальності уряду і парламенту за результати соціально-економічного розвитку країни. Тому я б хотів, щоб ми зробили крок до політичної структуризації суспільства і парламенту, сформували більшість, ухвалили закони, які визначають статус опозиції…

Якщо знову буде використаний алгоритм формування більшості через розподіл парламентських і урядових портфелів, то така більшість і коаліція, на мій погляд, буде нестабільною і не зможе вирішувати питання, які зачіпають загальнонаціональні інтереси.

Залишиться уряд чи ні – не можна, щоб розподіл портфелів був самоціллю. Необхідно формувати систему відповідальності. Щоб в парламенті існувала більшість, на підставі якої можна було б формувати уряд…" І т.д. і т.п.

P.S. Кінах ще не вирішив, що йому робити. Як не вирішили міністри його уряду, які стали депутатами. За словами прем'єра, рішення буде ухвалене протягом квітня. І правильно – за цей місяць багато чого може відбутися. Може трапитися так, що в Кінаха не буде іншого вибору, як тільки перейти на депутатську роботу до парламенту. Згідно Конституції (читай коментар Луценка).

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування