Міська рада Львова серйозно зашкодила україно-польським стосункам

Неділя, 19 травня 2002, 15:33
Керівництво Львівської обласної держадміністрації виступило із заявою з приводу ситуації, що склалася навколо польських військових поховань у Львові.

"Залишивши без змін своє рішення відносно польських військових поховань на Личаківському кладовищі у Львові, Львівська міськрада фактично зірвала візит до Львова президентів України і Польщі і завдала значного збитку україно-польським міждержавним відносинам", - йдеться у заяві, підписаній главою Львівської обладміністрації Мироном Янківим.

У заяві підкреслюється, що обладміністрація зробила те, що все від неї залежить, щоб цей візит відбувся. Керівництво області підтримує тривогу з приводу цієї ситуації президента України Леоніда Кучми, зазначаючи, що "кулуарні інтереси окремих політичних сил одного міста не повинні завдавати збитку загальнодержавній політиці України, яка інтегрується в європейську і світову спільноту".

У керівництві Львівської області також зазначають, що з розумінням ставляться до позиції президента Польщі Олександра Квасьнєвського, який останнім часом активно підтримував Україну на міжнародній арені. Однак в обладміністрації переконані, що "потенціал для розуміння і пошуку компромісу у цьому питанні між обома сторонами зовсім не вичерпаний": Україна і Польща є стратегічними партнерами, "а стратегічне партнерство неможливо знищити рішенням однієї міськради".

Керівництво області також закликало органи місцевого самоврядування Львова продовжити пошук прийнятного для обох сторін варіанту зняття розходжень, висловивши надію, що компроміс буде знайдений, і у майбутньому поховання будуть відкриті "з достоїнством і відповідно до норм християнської моралі".

Як повідомлялося, 16 травня депутати Львівської міськради ухвалили рішення відкрити 21 травня польські військові поховання на Личаківському кладовищі, постановивши у той же час не вносити жодних змін у своє рішення про ці поховання від 4 вересня 2000 року. Фактично це рішення йде врозріз з протоколом, підписаним представниками польської і української сторін у грудні 2001 року. Зокрема, напис на братській могилі кладовища залишається в такому вигляді: "Невідомим польським солдатам, які полягли за Польщу у 1918-1920 роках" - без слова "героїчно", на якому наполягала польська сторона.

У зв'язку з цим Квасьнєвський відмінив свій візит у Львів 21 травня на зустріч з Кучмою, яка була присвячена відкриттю цвинтаря і 5-річчу підписання польсько-української декларації про примирення. Відкриття кладовища було перенесене на більш пізніший термін. У свою чергу, Кучма висловив жаль з приводу перенесення відкриття кладовища, а також переконання, що у цій ситуації буде знайдене "зважене рішення". Президенти обговорили цю ситуацію телефоном, і Кучма вибачився "перед Польщею, Квасьнєевським за те, що не вдалося довести до кінця цей захід у визначений термін".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...