Вава - спікер

Вівторок, 28 травня 2002, 20:08
"Ми не виграли, але і не програли. Сумно, боляче, але це не поразка", - такими словами зустрів журналістів біля одного з виходів із сесійного залу лідер фракції "Наша Україна" Віктор Ющенко. Він досить різко висловився відносно тих членів фракції, які підтримали пакет на чолі з Литвином.

"Це - зрада. Тому перше моє доручення було - зібрати фракцію, і протягом декількох хвилин виключити тих, хто зрадив позицію фракції", - жорстко сказав Ющенко. За його даними, з його фракції 6 членів "точно" віддали свої голоси за Литвина, з приводу ще одного представника фракції потрібно з'ясувати ситуацію. Не минуло і 20 хвилин після проголошення цієї промови Ющенка, як стало відомо, що з фракції "Наша Україна" виключені 7 членів.

Семеро депутатів із фракції "Наша Україна" під час голосування по пакету Литвин-Васильєв-Зінченко взяли бюлетені для голосування, хоча перед цим Ющенко заявляв, що його фракція голосувати за даний пакет не буде. Володимир Щербань, Ернест Галієв, Дмитро Сандлер, Олексій Ярославський, Олександр Буряк, Сергій Бондарчук і Тарас Довгий не приховують, що проголосували за Литвина. Володимир Щербань, зокрема заявив, що "йшов до парламенту" не для того, щоб "воювати з владою".

Так само песимістично Ющенко оцінює значення виборів Литвина спікером для майбутнього України. "Я впевнений, що цей варіант не може дати відповідь ні на економічні, ні на політичні, ні на соціальні питання. Ми виходимо з того, що ця політична група не може нічого дати політичній стабільності Україні".

Цікаві оцінки Ющенко дав і голосуванню, що відбулося у вівторок. "Те, що сталося сьогодні, не схоже на вибори. Той тиск, якого зазнали депутати, принижує і честь, і гідність, і статус народного депутата. Відбулося призначення голови Верховної Ради", - переконаний Ющенко.

Він не зміг визначено сказати, що ж тепер у такій ситуації буде робити "Наша Україна". Журналісти нагадали Ющенку його обіцянку перейти в опозицію у випадку, якщо Литвин прийде до влади в парламенті. Відповідь "месії" була досить розпливчата: "Я впевнений, що ми оберемо шлях, як консолідувати демократичні сили… Я впевнений, що нас більшість. Це голосування - один з елементів зради української демократії. Але я думаю, що ми вийдемо з цієї ситуації сильнішими".

На думку Ющенка, конфігурація політичних сил у парламенті після обрання нинішнього керівництва парламенту, не буде сприяти стабілізації ситуації у країні. Така конфігурація "створена під тиском і не є стратегічною", підкреслив лідер "Нашої України".

Він зауважив, що не вважає результати голосування поразкою демократії. Ті політичні сили, які "залишилися за рамками керівництва Верховної Ради" знайдуть у ході переговорів "формулу, як краще реалізувати себе в ім'я підтримки принципів демократії", сказав Ющенко. Голосування по "пакету" керівництва парламенту "ще раз показує, скільки стоїть демократичний, прозорий, чесний вибір". "Ми були присутніми на шоу, на яке потім будуть продавати квитки", - усміхнувся Ющенко.

"Найбільшою трагедією є те, що демократія залишилася за межами парламенту", - сказав він.

Іронічно поблажливим стосовно Литвина виявився колишній спікер парламенту, лідер Соціалістичної партії України Олександр Мороз. Назвавши спільність депутатів, яка утворилася, "ефемерною більшістю", він дав таке влучне визначення обранню Литвина - "це піррова перемога організації, яка називається "Єдина Україна".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування