Медведчук–глава АП: готуйся до війни?

Четвер, 13 червня 2002, 00:00
Читайте думки політологів про призначення Віктора Медведчука головою адміністрації президента тут

Призначення Медведчука викликало "складні відчуття" у лідера "Нашої України" Віктора Ющенка. "Багато питань, і ще менше відповідей", - сказав він в інтерв'ю "Українській правді".

"Україні бракує того, щоб політика була спрямована в конструктивне русло. І призначення Медведчука не йде в даному контексті", - зазначив він.

Виглядав Ющенко дещо розгублено. Він додав, що "це є рішення президента". "Я сподіваюся, що він керувався тими обставинами, які, може, не всім відомі, але які виводять політичну ситуацію не на протистояння, а на конструктив", - сказав лідер "Нашої України".

Відповідаючи на питання про нинішні відносини з Медведчуком, Ющенко зазначив: "Ви їх знаєте, і я не можу нічого додати".

Народний депутат, член "Нашої України" Сергій Терьохін вважає, що не варто перебільшувати "значимість цього призначення для долі України". "Кучма отримав доброго помічника. А щодо ситуації, яка була в Росії з обранням Путіна наступником Єльцина, то виростити з Медведчука нового президента не вдастся. І останні опитування про це говорять".

"Призначення Медведчука довело остаточно одну річ – президент діє за принципом дитячої гойдалки - одних уверх, інших вниз. Як тільки політик здобуває хоч якийсь вплив, він однозначно має бути понижений. Хтось, хто був принижений, має бути піднятий", - вважає член фракції "Наша Україна" Тарас Чорновіл.

"З цього можна зробити два висновки. Перший – невтішний. Президент вирішив махнути рукою на парламент та ігнорувати представницьку гілку влади. Він реально показав, що "Єдина Україна" його більше не цікавить – не тільки тому, що він призначив главу адміністрації не з них, а й тому, що сам благословив розкол фракції.

Друге – ми можемо сподіватися на неприємну новину – третій строк Кучми. Якщо брати до уваги його принцип гойдалки, він до останнього не допустить появи коло себе впливового політика. Тобто до 2004 команда президента не буде мати впливового, харизматичного політика". Так думає Тарас Чорновіл.

Рішення Леоніда Кучми призначити главою адміністрації президента Віктора Медведчука є "системною відповіддю на пропозиції "Нашої України" щодо реформування політичної системи", вважає постійний представник президента у Верховній Раді Олександр Задорожний.

Як заявив Задорожній в інтерв'ю "Українській правді", зараз країна перебуває напередодні реформування державної системи. "Пропозиції, які отримали "Єдина Україна" та президент від "Нашої України", є системними. І призначення Медведчука – це системна відповідь на це".

Задорожний також наголосив: важливим є те, що новий глава адміністрації юрист. Тобто "президент підкреслив, що гратиме в правовому полі".

Ще одним позитивним моментом постійний представник президента назвав те, що новим главою АП став народний депутат. "Це – людина, яка не гратиме проти Верховної Ради". Задорожний підкреслив, що такий варіант краще, ніж призначити керівником АП когось із губернаторів.

Задорожний також зазначив, що рішення зупинити вибір на Медведчукові є "небеззаперечним", але "правильним".

Представник конкуруючої з есдеками політичної групи, перший заступник глави Партії регіонів Андрій Клюєв також назвав призначення Медведчука "правильним рішенням". "Він [Медведчук] сильний керівник, тому я думаю, що адміністрація президента буде нормально працювати".

"Коли приходить сильний керівник, він може і знає багатьох людей, знає економіку, то, безперечно, це буде позитивно відбиватися на нашій державі", -зазначив Клюєв.

На припущення журналістів про те, що призначення Медведчука посилить міжкланове протистояння, Клюєв сказав просто: "Це некоректне питання".

Юрій Луценко, член фракції СПУ, вважає, що призначення Медведчука "це та ціна, яку Кучма сплачує за перемогу у спікеріаді. Медведчук переміг у ході виборів спікера".

"Яким він буде? Адміністрація президента – це не конституційний орган, у зв'язку з цим кожен керівник робив її під себе: хтось спав, хтось писав документи, хтось виносив нічні горщики. А пан Медведчук влаштує економічний та політичний перерозподіл країни. Точка зору Кучми буде ставати дедалі менш вагомою", - вважає Луценко.

У свою чергу один з лідерів комуністів Адам Мартинюк назвав Медведчука "не найвдаліший вибором" на посаду глави АП.

"Для такого публічного політика, яким був Медведчук, зміна амплуа є рокируванням у політичному житті. Глава адміністрації має бути главою адміністрації, а не політиком. Президенту багато політиків біля себе не треба. Тому Медведчук має зробити вибір щодо свого майбутнього – буде він політиком або главою адміністрації. І якщо він на цій посаді й далі залишиться публічним політиком, то на користь державі це не піде", - вважає Мартинюк.

Він також не став драматизувати ситуацію, зазначивши, що "майбутнє України незначною мірою залежить від посади глави адміністрації". Однак, на думку Мартинюка, призначення Медведчука "безпосередньо пов'язано з наступними президентськими виборами". "Ті, хто здобув цю посаду, будуть використовувати її для свого зміцнення, інші – для дискредитації сил, які здобули посаду. Фактично цим указом дано старт президентській передвиборчій кампанії", - припустив Мартинюк.

Спікер Верховної Ради України Володимир Литвин назвав призначення на свою минулу посаду Віктора Медведчука оптимальним рішенням. "Президент не оптимальних рішень не приймає", - сказав він.

Він висловив думку, що з призначенням Медведчука на цю посаду "робота адміністрації президента буде більш ефективною". "У нього є великий досвід, відповідні знання і, що також важливо для роботи главою адміністрації, можливість домовлятися з депутатським корпусом, порозумітися з Кабінетом міністрів - від цього залежить результативність роботи загалом ", - сказав він.

Литвин зазначив, що якщо Медведчук буде мостом між парламентом і президентом, це "буде нормально". "Буде узгодженість позицій парламенту і президента, що піде на користь справи", - сказав він.

Ще цілий ряд народних депутатів і політиків України позитивно відгукуються про призначення Віктора Медведчука главою адміністрації президента країни.

Так, народний депутат України, екс-глава адміністрації президента (1994-1996 роки) Дмитро Табачник називає це призначення "вдалим вибором".

"З точки зору парламенту це людина, яка має хороші стосунки з депутатами Верховної Ради. У цьому відношенні це вдалий вибір", - сказав він.

Він назвав Медведчука "кваліфікованим юристом з досвідом парламентської діяльності". "Будемо сподіватися, що його здібності юриста знайдуть застосування на цій посаді", - підкреслив Табачник.

Народний депутат, екс-віце-спікер Степан Гавриш вважає, що главою адміністрації президента став "системний політик". "Ми сподіваємося, що це приведе до нових політичних сюжетів, які ще побачимо", - сказав він.

Гавриш зазначив, що у цьому призначенні "немає нічого дивного". "Композиція політичних сил в Україні така, що призначення Медведчука цілком відповідає політичним реаліям", - сказав він.

Народний депутат, член Компартії Георгій Крючков також зазначив, що це призначення "не було несподіваним", тому що питання обговорювалося у кулуарах парламенту. "Медведчук досить підготовлений для виконання цих функцій, ну а як він буде їх виконувати - питання інше: людина він крута, жорстка, чудово знає закон, хоч може піти і всупереч закону", - сказав він.

Депутат назвав призначення "реалізацією обіцянки президента про те, що на цю посаду буде призначений політик".

Народний депутат, перший заступник голови комітету правової політики Микола Онищук назвав призначення "сильним кроком президента". "За рівнем професійної підготовки і досвіду Медведчук - сильна фігура", - підкреслив він.

Міністр юстиції України Олександр Лавринович висловив думку, що дане призначення буде сприяти "високому рівню спілкування з високоосвіченим юристом високого рівня, який має досвід політичної і організаційної роботи у парламенті".

Глава Харківської обладміністрації Євген Кушнарьов (глава адміністрації президента України у 1996-1998 роках), коментуючи призначення, сказав: "Президент хотів бачити на цій посаді політика, і іншого коментаря бути не може".

Він назвав Медвечука "одним із найдосвідченіших і яскравих політиків України, який цілком готовий до виконання цих відповідальних обов'язків".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...