Україну повинні прийняти до НАТО за те, що вона бере участь у миротворчих операціях - Кучма

П'ятниця, 7 червня 2002, 21:07
"Реальний час", який потрібен Україні для вступу у НАТО, буде "набагато коротшим". Таку думку висловив президент України Леонід Кучма в ексклюзивній розмові з кореспондентом чеського видання "Господаржске новини".

На думку Леоніда Кучми, Україна не встановлювала ще жодного конкретного терміну вступу до НАТО, хоча пройдений нею шлях про такі наміри свідчить. Зокрема, президент назвав реформування політичної системи, економіки та, передусім, – армії, котра нині є зовсім іншою, ніж була радянська, і в організації, в озброєнні, в інших справах. Леонід Кучма відзначив також співпрацю армії України з НАТО, зокрема її участь у миротворчих операціях, "а через те я гадаю, - наголосив президент, - що реальний час, потрібний для нашого вступу до НАТО буде набагато коротшим".

На запитання кореспондента газети, чи не є заявка України вступити до НАТО реакцією України на активне зближення Росії з Альянсом, і чи не є Росія зразком для України, Леонід Кучма заявив, що позиція й ставлення російських політиків до України змінились. Раніше українське спрямування до НАТОвських структур сприймалось Москвою як образа.

А сьогодні, "це не так. Президент Путін та інші російські політики визнають, що Україна має право обрати власний шлях, яким прямуватиме далі".

І щодо вступу до Європейського Союзу, на думку президента, Україна також жодних термінів не має, вона тільки означила стратегічну мету - до 10 років досягнути європейського рівня, що дозволить розпочати переговори про вступ. Нині йдеться, вважає український президент, про статус асоціативного члена, і в цій важливій справі Україну вже підтримали Німеччина, Італія, Польща, інші країни – члени ЄС. Леонід Кучма висловив надію, що свою підтримку Україні надасть і Чеська Республіка, котра незабаром має стати членом ЄС.

За оцінкою Леоніда Кучми, українсько-чеська співпраця в останні роки значно активізувалась. Ухвалено 26 економічних договорів, ще 20 готується до підписання. Головною проблемою є український борг Чехії, але й тут, вважає президент, експерти знайдуть варіанти, прийнятні для Києва та Праги.

Українська служба Радіо Свобода

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:09
Ціни на нафту зросли через збільшення економіки Китаю та напруженість на Близькому Сході
10:07
Держдеп США продовжує непокоїтись через грузинський закон "про іноагентів"
10:04
Катували в окупації електричним струмом: українець уперше подав позов до суду Аргентини
09:56
Експрем'єрка Британії хоче бачити Трампа президентом США
09:29
На протестах у Тбілісі проти закону про "іноагентів" затримали більше десятка осіб
09:20
"Нафтогаз" у першому кварталі сплатив податків на понад 18 мільярдів
09:15
Туск і прем'єрка Данії поговорили про створення "залізного купола" для Європи
09:12
"Що скажуть люди" і "треба бути як усі": 6 поширених установок родом з СРСР
09:02
Терор повинен програти скрізь: захист Штатами неба Ізраїлю викликає заздрість та іронію в Україні − WSJ
08:49
ЗМІ: Канцлери Німеччини та Австрії вступили у суперечку з Боррелем на останньому саміті ЄС
Усі новини...