Шахтарі перекрили Хрещатик. Але не надовго

Четвер, 18 липня 2002, 12:21
Шахтарі, які перекрили рух транспорту по вул. Хрещатик вдень у четвер, звільнять автошлях лише після того, як до них вийде прем`єр-міністр України Анатолій Кінах. Про це УНІАН заявив голова Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України, народний депутат України Віктор Турманов.

За його словами, на Хрещатику зібралися 862 гірники - представники з усіх вугільних регіонів України. Турманов повідомив, що шахтарі, які перебувають у Києві з 16 липня, проживають у наметовому містечку на Трухановому острові.

Він наголосив, що гірники були вимушені вдатися до таких крайніх заходів. На сьогоднішній день, за його словами, заборгованість з поточної зарплати гірникам становить 150 млн. грн., а заборгованість за попередні роки - 1,2 млрд. грн. "Такої заборгованості немає у жодній іншій галузі", - підкреслив він.

Турманов повідомив, що 16 липня робоча група від шахтарів зустрілася з міністром палива та енергетики Віталієм Гайдуком і "обговорила питання, які стосуються міністерства". Однак, сказав депутат, питання заробітної плати вирішує не міністерство, а Кабмін, тому 17 липня шахтарі пікетували будинок уряду з вимогою зустрітися з прем`єр-міністром. Однак він до них не вийшов.

За словами Турманова, у четвер вранці шахтарі вже побували біля адміністрації президента, зустрілися з першим заступником глави адміністрації і передали звернення до президента України Леоніда Кучми.

Після цього вирішили провести страйк і перекрили рух на вул. Хрещатик. "Я приймав це рішення, ми маємо право так діяти у відповідь на ставлення до нас влади", - зазначив Турманов.

16 липня близько 900 шахтарів з усіх вугільних регіонів України (Донецький, Луганський, Дніпропетровський, Кіровоградський, Львівський і Волинський) прибули в Київ, де розпочали пікетування Міністерство палива й енергетики. Шахтарі, зокрема, вимагають: 100% розрахунку за вугілля; розрахунку за поточну заробітну плату в повному обсязі; визначення механізму потокового фінансування, погашення заборгованості із зарплати; збільшення пенсії працюючим шахтарям тощо.

У четвер гірники перекрили рух на вулиці Хрещатик поблизу Європейської площі. Вони сидять на проїжджій частині та б`ють порожніми пляшками і касками об асфальт. У руках вони мають транспаранти з вимогами повернути їм невиплачену заробітну плату.

УНІАН

За годину, після обіцянок, що з шахтарями зустрінеться прем'єр, гірники звільнили автодорогу.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування