Аварія на шахті - ще 20 жертв легковажності

Четвер, 1 серпня 2002, 11:11
За даними на 9.00 четверга, на поверхню були підняті тіла 16 шахтарів шахти імені Засядька, на якій увечері в середу стався вибух.

Мають бути підняті ще 4 тіла. Усього на аварійній ділянці знаходився 21 шахтар.

Одному гірнику вдалося вижити, лікарі кажуть, що він перебуває в стані середньої тяжкості. Усього в шахті знаходилося 759 шахтарів, їх вдалося вивести на поверхню.

Тим часом, Мінтопенерго вже з'ясувало, що в момент аварії на ділянці шахти імені Засядька метану не було. Вибух стався внаслідок буропідривних робіт, які велися на шахті.

У прес-релізі Мінтопенерго, поширеному у четвер, зазначається, що "під час ведення гірничих робіт по проведенню монтажного ходка 9-ї східної лави попередньо о 20.00 сталося газодінамічне явище. О 20.10 гірський диспетчер шахти викликав оперативний загін рятувальників".

За типом аварії це - "раптовий викид".

Проведення монтажного ходка проводилося буропідривним способом із застосуванням електродетонаторів і вибухових речовин, говориться в прес-релізі.

Згідно з даними Мінтопенерго, помічник начальника ділянки Захаренко робив виміри повітря монтажного ходка, які показали концентрацію метану 0%.

У гірських виробках метану, як стверджує Захаренко, не було.

О 19.00 помічник начальника ділянки подзвонив гірничому диспетчеру і попросив дозволу на зарядку забою вказаного ходка. Після цього зв'язок із забоєм був перерваний.

О 20.10 диспетчеру шахти надійшло повідомлення, що на 7-му східному конвеєрному штреку було чутно вихлоп і в 7-й лаві перервано струмінь повітря.

У ніч на шахті приступила до роботи урядова комісія на чолі з міністром палива і енергетики Віталієм Гайдуком.

У цьому році на вугільних підприємствах України загинуло 187 шахтарів. З початку року сталося 13 аварій з груповими нещасними випадками, внаслідок яких травмовано 151 особу, з них 77 смертельно.

Тільки в липні сталося три таких аварії. 7 липня 35 гірників загинули на шахті "Україна" у Донецькій області, де сталася пожежа. 21 липня жертвами вибуху метану на шахті "Ювілейна" у Первомайську Дніпропетровської області стало шість гірників. 31 липня на шахті ім. Засядька у Донецьку внаслідок вибуху загинули, за оперативним даними, 20 гірників.

В Україні нараховується 209 шахт, з яких 75% належать до 1-ї категорії з підвищеною небезпекою вибуху метану (надкатегорійні), і 35% - до небезпечних вибухами вугільного пилу.

За останні три роки під час двох великих аварій на шахті ім. Засядька у Донецькій області загинуло більше 100 осіб.

Остання велика аварія на шахті ім. Засядька сталася 19 серпня 2001 року. Тоді внаслідок вибуху метано-повітряної суміші загинуло 55 чоловік - 45 на місці, 10 померли у лікарні. 34 гірники пройшли лікування у лікарні. 10 осіб пропали без вісті.

24 травня 1999 року на шахті імені Засядька сталася одна з найбільших аварій в історії країни. Тоді загинуло 50 шахтарів, 40 були травмовані.

За останні 10 років при майже постійному зниженні обсягів видобутку вугілля в галузі сталося більше 20 великих аварій (з числом загиблих більше 5 осіб), внаслідок яких загинуло близько 500 шахтарів. Якщо у 1989 році число загиблих на 1 млн. тонн здобутого вугілля становило 1,54, то у 1999 році цей показник збільшився до 3,62, а у 2000 році – до 4,4.

Найбільша за всю історію незалежної України аварія сталася в березні 2000 року на шахті ім. Баракова в Луганській області. Внаслідок вибуху метану і вугільного пилу там загинуло 80 гірників.

У липні поточного року вибух на шахті ім. Засядька став вже третьою аварією на шахтах України. 7 липня 35 гірників загинули на шахті "Україна" в Донецькій області, де сталася пожежа. 21 липня жертвами вибуху метану на шахті "Ювілейна" у Первомайську Дніпропетровської області стало шість гірників.


Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування