16 ВЕРЕСНЯ КУЧМА ВТЕЧЕ В ЄВРОПУ

Четвер, 12 вересня 2002, 18:02
Президент України Леонід Кучма 15 вересня від'їде до Зальцбургу (Австрія), де візьме участь в Європейському економічному самміті.

Як повідомив у четвер на брифінгу у Києві заступник глави адміністрації президента, керівник головного управління з питань зовнішньої політики адміністрації глави держави Анатолій Орел, очікується, що Кучма виступить на самміті. Він висловить бачення України майбутнього Європейського союзу, а також перспективи стосунків України і ЄС.

Крім того, заплановано ряд зустрічей Кучми, зокрема, з президентами Німеччини, Фінляндії, Естонії, Болгарії, а також президентом Європейського банку реконструкції і розвитку.

У зв'язку з цим Орел повідомив, що у рамках самміту і двосторонніх зустрічей український президент збирається підняти питання про міжнародний консорціум із використання українських магістральних газопроводів, який Україна збирається створити спільно з Росією за участю європейських партнерів. "Це питання дуже важливе для нас", - сказав він.

За словами Орла, саміт триватиме до 17 вересня.

Як повідомив присутній на брифінгу радник президента, директор Національного інституту стратегічних досліджень Анатолій Гальчинський, на самміті й у ході двосторонніх зустрічей Кучма зверне увагу на економічний, політичний потенціал України та її прагнення інтегруватися до ЄС. "Леонід Кучма буде акцентувати увагу на тому, що ми йдемо в Європу не з простягнутою рукою", - підкреслив він.

Гальчинський також зазначив, що на самміті Україна збирається підняти питання "про прискорення розв'язання" проблеми створення зони вільної торгівлі в рамках ЄС, а також про вступ України у Світову організацію торгівлі.

Орел зазначив, що цей самміт, який проходить з 1996 року під егідою Давосського Всесвітнього економічного форуму, буде відрізнятися великою кількістю учасників і високим рівнем представництва.

За його словами, у форумі візьмуть участь глави держав, урядів, бізнесмени, банкіри, представники міжнародних фінансових організацій. Темою форуму стане "Європа трансформована. Пошук загального бачення".

Пріоритетними питаннями на самміті стануть розширення ЄС, роль Європи у сучасному світі, зміцнення стабільності і безпеки в Європі, підвищення конкурентноздатності економіки європейських країн в умовах глобалізації, а також розвиток економічної й підприємницької інфраструктури регіону.

Ключовою подією самміту, за словами Орла, стане сесія "Розширена Європа", в якій візьмуть участь глави держави й урядів, в тому числі Кучма. У ході сесії планується розглянути проблеми стратегічного розвитку ЄС після 2004 року, запобігання появі нових розділових ліній на європейському континенті, а також впливу нових членів на розвиток ЄС.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...