У політичної цензури в Україні нове обличчя

Субота, 14 вересня 2002, 14:18
На сьогоднішній день в Україні існує "системна, організована, забезпечена у всіх регіонах політична цензура, здійснювана державними органами". Про це заявив керівник парламентського комітету з питань свободи слова Микола Томенко, виступаючи на круглому столі на Форумі демократичних сил у суботу.

За його словами до такого висновку він прийшов, проаналізувавши "достатню кількість прикладів", якими він володіє в результаті збору інформації про наявність цензури в ЗМІ. Як говорить Томенко, цензура в Україні останнім часом "зовсім змінилася". Якщо раніш цензура проводилася "толерантно", і органи влади в основному "працювали через власників ЗМІ", то зараз органи державної й місцевої влади "дають письмові вказівки через голови власників прямо редакторам і журналістам".

Томенко також заявив, що в Україні журналіст "знаходиться в стані заборони на професію", тому що, незважаючи на досить демократичне законодавство, журналіст не має можливості реалізувати свої права. Для відновлення функції знищеної свободи слова експерти радять почати боротьбу за відображення реальних тиражів ЗМІ. Наприклад, реальний тираж "Київських відомостей" складає 18,5 тисяч екземплярів при заявлених 180 тисячах. Остання цифра виставляється спеціально для рекламодавців. "Таким чином, ми даємо можливість вижити необ'єктивним ЗМІ", сказав Томенко.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування