Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Що думають кияни про "Україну, яка Повстала"?

Субота, 21 вересня 2002, 18:43
На прохання "ДТ", соціологічна служба Центру Разумкова 19 вересня 2002 р. провела телефонне опитування жителів столиці. За випадковою вибіркою було опитано 579 респондентів старше 18 років. Тема одна – ставлення громадян до акції протесту "Повстань, Україно!".

Наведені нижче цифри говорять самі за себе. Для одних - вони бальзам на душу, який незайво виплеснути і на загальнонаціональні телеканали. Для інших - це холодний душ, можливість скорегувати план дій. Для третіх - мотив інакше пояснити, що сталося з їх участю учора і що не станеться завтра.

Відзначимо, на питання анкети відповідали кияни, на очах яких відбувалися головні події акції протесту. Оцінка цих же подій жителями Харкова, Одеси чи Сімферополя, заломлена крізь призму УТ-1 (2,3), може бути іншою. Зауважимо також, що інтерв'юєри, що проводили чимало опитувань, у т.ч. у ході попередньої акції "Україна без Кучми", цього разу відзначили значно більший процент відмови громадян від інтерв'ю. Люди вважають за краще уникати розмов про акцію протесту, очевидно, не бажаючи тим самим ускладнювати собі життя. Деякі говорять про це відкрито.

 
 
Як виявилося, рішення про дострокову відставку президента Кучми, прийняте мітингуючими на Європейській площі столиці 16 вересня і підписане чотирма лідерами опозиції, підтримують 44% киян, не підтримують 31,8%, складно було відповісти 24,2%.

Нагадаємо, що у ході загальнонаціонального опитування, проведеного Центром Разумкова напередодні Дня незалежності, трохи більше - 52,4% громадян України підтримали ідею дострокового відсторонення Кучми від влади (при 71,7% бажаючих, щоб президент пішов у відставку добровільно). Очевидно, більш високий рівень життя киян, порівняно з жителями інших регіонів, робить їх більш толерантними у ставленні до влади.

 
 
Кияни не дуже вірять в об'єктивність Шевченківського суду, який запропонував їм виплеснути свої емоції за містом, на аеродромі "Чайка". Виходячи з отриманих результатів опитування, можна передбачити, що жителі столиці не дуже вірять й у страшилки, поширені через ЗМІ їх мером Олександром Омельченком - щодо неймовірних труднощів і незручностей, створених протестуючими. Цих незручностей не відчули 91% респондентів, а більше половини (51,6%) готові терпіти їх і в майбутньому.

 
 
У ході опитування трохи більше третини (36,1%) респондентів підтримали знищення наметового містечка, яке протестуючі розгорнули навколо будівлі президентської адміністрації, 44,6% не підтримали такі дії влади, кожний п'ятий (19,3%) не визначився з відповіддю.

 
 
У киян немає твердої думки стосовно мотивів, якими керувався Віктор Ющенко, підписуючи на площі вимогу про негайну відставку президента. Можна передбачити, що і сам Віктор Андрійович на питання інтерв'юєрів відповів би "мені складно відповісти". І все ж 26,1% твердо вірять у послідовність лідера "Нашої України", ще 25% вважають, що Ющенко цінує народну довіру. Люди посвячені стверджують, що праві ті 4,5%, які пояснюють несподівано рішучий крок Віктора Андрійовича вмілою тактикою інших лідерів опозиції, що зуміли створити для нього потрібну обстановку у потрібний час і у потрібному місці. Що ж, за все треба платити, у т.ч. за невміння передбачувати події.

Приділивши більшу увагу регіонам, лідери опозиції, очевидно, вважали, що Київ - на їх боці. Виявилося, що це не так. Майже половина (46,3%) киян у ході опитування погодилися з оцінкою президента і підконтрольних владі ЗМІ: лідерів різних за ідеологією політичних сил об'єднують прагнення до влади і відстоювання власних інтересів; лише 21,8% киян вірять в те, що Морозом, Тимошенко, Симоненком і Ющенком рухає бажання забезпечити демократичний розвиток країни і запобігти диктатурі (26,8% було складно відповісти, а 5,1% вказали інші причини об'єднання "четвірки").

 
 
Прогнозуючи подальші дії влади й опозиції, кияни, безумовно, висловлювали власні переваги, їм невідомі плани ні тих, ні інших. У запропонованих нижче відповідях звертають на себе увагу дві обставини. По-перше, і від влади, і від опозиції люди чекають кроків назустріч, причому влада, на думку опитаних, повинна пройти більший шлях (54,9% проти 45,3%).

Очевидно, люди інтуїтивно відчувають, що влада далеко відійшла від того грунту, на якому можливий чесний і продуктивний діалог. По-друге, значна частина киян не бачить іншого виходу з ситуації, що склалася, крім силового тиску (з боку влади 6,3%, з боку опозиції вчетверо більше - 25,9%). Як бачимо, жителі столиці набагато більше побоюються силових дій влади, ніж протестуючих.

24 вересня опозиція планує провести нові мітинги у рамках акції "Повстань, Україно!". Ми поцікавилися, якими за масштабом уявляються киянам ці акції. Чіткої відповіді немає: 27,4% вважають, що збереться менше людей, ніж 16 вересня, приблизно стільки ж - 26,3% упевнені у зворотному, ще 22,7% вважають, що масштаби акції 24 вересня будуть такі ж як і попередні, а 23,6% не можуть відповісти на це питання. Тобто, не можуть передбачити масштаби нових протестних акцій та їх організаторів. Але вони твердо вірять, що 16 вересня - лише початок…

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...