ГОЛОДУВАННЯ ДЕПУТАТІВ. День другий

Середа, 25 вересня 2002, 00:00
13:36
МЕДВЕДЧУК ДЕПУТАТІВ В АДМІНІСТРАЦІЇ НЕ КРИВДИВ


Голова адміністрації президента України Віктор Медведчук заявляє, що до народних депутатів, які знаходилися всю ніч у будинку адміністрації, не застосовувалися силові дії.

"Ніякого опору народним депутатам не чинилося", - сказав він в інтерв'ю журналістам у середу в Києві.

Відповідаючи на питання про те, як вчинять в адміністрації президента, якщо депутати знову спробують повторити подібну акцію, Медведчук сказав, що народні депутати мають вільний вхід у приміщення адміністрації.

Говорячи про те, що депутати не були допущені в кабінет глави держави у вівторок увечері, Медведчук відзначив, це абсолютно нормальна практика, що застосовується не тільки в Україні, але і в усіх цивілізованих країнах, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Він повідомив, що двічі зустрічався з народними депутатами у вівторок увечері, однак зустрітися з президентом було не можливо, оскільки Леонід Кучма приймав вірчі грамоти від послів, акредитованих в Україні.

Він підкреслив, що президент погодився на зустріч з депутатами у середу.

У ході зустрічі депутати передали президентові звернення учасників акції "Повстань, Україно!", прийняте на мітингу 16 вересня.

На питання депутатів, коли президент збирається залишити свою посаду, Кучма сказав, що він обраний президентом до 2004 року, і буде виконувати обов'язки "згідно з тим вибором, що зробив український народ у 1999 році", повідомив Медведчук.

"Мені здається, що життя продовжується у нормальному руслі, влада знаходиться на своєму місці, а вимоги опозиції - це прояв демократії, що повинні бути в нашому суспільстві", - сказав глава президентської адміністрації.

Разом з тим, "головне, щоб такі прояви демократії не порушували конституційний порядок, і найголовніше - права і законні інтереси наших громадян", підкреслив Медведчук.

11:34
ТИМОШЕНКО ОБІЦЯЄ ДАВИТИ НА КУЧМУ ПСИХОЛОГІЧНО


Лідер БЮТ Юлія Тимошенко заявляє, що акція "Повстань, Україно!" буде продовжуватися.

В інтерв'ю журналістам після виходу з адміністрації президента у середу вона заявила, що опозиція буде обговорювати, яким чином реалізувати рішення всеукраїнських зборів 16 вересня у Києві.

Тимошенко заявила, що "буде психологічний тиск на президента", щоб добитися виконання резолюції 16 вересня.

Вона також вважає, що "президент і його оточення настільки налякані ситуацією в країні й у світі навколо України, що сьогодні можна дожимати відставку Леоніда Кучми".

Лідер Соцпартії Олександр Мороз повідомив, що Кучма висловив бажання взяти участь у терміновому розгляді на засіданні парламенту питання про торгівлю зброєю Україною. При цьому Мороз підкреслив, що "потрібно зробити аналіз інформації, яка з'явилася, у тому числі, за межами України (про порушення Україною санкцій ООН по торгівлі зброєю), оскільки є небезпека прийняття санкцій щодо України".

Тимошенко, Мороз і Симоненко проінформували мітингуючих про результати зустрічі з Кучмою, після чого закликали людей відправитися до Верховної Ради. Приблизно 500 чоловік попрямували до стін парламенту, повідомляє Інтерфакс-Україна.

11:02
КУЧМА ВІДМОВИВСЯ ЙТИ У ВІДСТАВКУ, ДЕПУТАТИ ПІШЛИ


Президент України Леонід Кучма відмовився виконувати вимоги, викладені у резолюції мітингу опозиції 16 вересня, заявив лідер Компартії Петро Симоненко в інтерв'ю журналістам після виходу з адміністрації президента.

"Ми запропонували президенту декілька днів, щоб він дав чітку відповідь стосовно цих вимог народу, але він відразу ж дав категоричну відповідь - ні", - сказав Симоненко.

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко висловила думку, що Леонід Кучма "дуже наляканий".

Лідер Соцпартії Олександр Мороз повідомив, що глава держави погодився з тим, що питання про торгівлю України зброєю в обхід санкцій ООН повинне розглядатися у парламенті, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як повідомлялося, вранці у середу Кучма прийняв Симоненка, Мороза, Тимошенко і Юрія Оробця (блок "Наша Україна"). Вони представляли 47 депутатів від опозиції, які з вечора вівторка всю ніч знаходилися в адміністрації президента і домагалися зустрічі з главою держави.

16 вересня учасники акції "Повстань, Україно!", делеговані від усіх регіонів країни, прийняли резолюцію з вимогою відставки Леоніда Кучми і дострокових виборів президента.

Згідно з документом, Верховній Раді ставиться в обов'язок визначити, відповідно до Конституції, дату проведення позачергових президентських виборів; створити більшість на базі політичних сил, що отримали довіру народу на парламентських виборах 2002 року і сформувати уряд, здатний вирішити актуальні соціально-економічні проблеми країни.

Депутати, що зустрічалися з Кучмою, залишили адміністрацію президента.

10:48
ПАРЛАМЕНТ ПІДТРИМУЄ КОЛЕГ В АДМІНІСТРАЦІЇ КУЧМИ


Фракції, депутати яких знаходяться в адміністрації президента, вимагають оголосити у засіданні Верховної Ради перерву доти, поки президент не прийме їх, заявив із парламентської трибуни в середу член фракції Компартії Адам Мартинюк. На даний момент депутати блокують трибуну.

Він звернувся до спікера парламенту Володимира Литвина з таким проханням, додавши, що йому відомо, що Литвин "зробив усе", щоб така зустріч відбулася.

Мартинюк також попросив Литвина "продовжити миротворчу місію" і ще раз поговорити з президентом із приводу його зустрічі з усіма депутатами.

В той же час, чотири опозиційні фракції Верховної Ради вирішили залишити сесійну залу на знак солідарності з депутатами, що знаходяться в адміністрації президента, повідомив з парламентської трибуни в середу член фракції Соцпартії Станіслав Ніколаєнко.

З його слів, депутати фракцій КПУ, СПУ, БЮТ і "Нашої України" вирішили залишити зал і не повертатися доти, поки всі депутати, що знаходяться в адміністрації, не зустрінуться з президентом.

Тим часом під адміністрацією президента України поновилася акція протесту "Повстань, Україно!"

А у парламенті опозиційні фракції просять Литвина оголосити перерву доти, поки президент не прийме депутатів, що знаходяться в його адміністрації.


11:15
КУЧМА ПРИЙМАЄ ДЕЛЕГАЦІЮ ОПОЗИЦІОНЕРІВ


Президент Кучма відмінив свій візит до Закарпаття, запланований на середу. Як повідомив УП Юрій Луценко, щойно до групи депутатів підійшов Віктор Медведчук, який повідомив їм про згоду Кучми на зустріч із представниками фракцій.

Депутати сформували делегацію у складі 4 чоловік - Симоненка, Мороза, Тимошенко й Оробця. Депутати взяли з собою резолюції мітингу і відправилися на зустріч.

Інша частина депутатів усе ще знаходиться у залі засідань адміністрації президента.

Тим часом, Генпрокуратура порушила кримінальну справу стосовно депутатів, що знаходяться в адміністрації президента, за статтею 344 КК "Втручання в роботу державного діяча", повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на прес-службу АП.

Зранку в АП, де перебувають блоковані депутати, ситуація залишається спокійною. За минулу ніч міліцією не було здійснено жодних протиправних дій і не застосовано силових методів по витісненню їх з адміністрації. Нині депутати чекають на зустріч із Кучмою, яка повинна відбутися зранку.

8:34
Ніч для депутатів, блокованих в АП, пройшла спокійно


Зранку в АП, де перебувають блоковані депутати, ситуація залишається спокійною. За минулу ніч міліцією не було здійснено ніяких протиправних дій і не застосовано силових методів по витісненню їх з адміністрації. Як зазначив у коментарі УП Юрій Луценко, зранку було помітно якісь маневри спецназу та міліції, проте до конкретики справа не дійшла. За інформацією з неофіційних джерел Луценка, правоохоронці були готові виконати рішення по "евакуації" депутатів з АП, проте письмового наказу на це не було, а відповідальність взяти на себе за такі дії, міліцейські чиновники побоялися.

Нині депутати чекають на зустріч із Кучмою, який пообіцяв зустрітися з ними зранку. Проте гарант в ультимативній формі зазначив, що зустрінеться лише з декількома депутатами. Самі ж депутати іншої думки про склад своєї групи, і вважають, що Кучма повинен прийняти всіх народних обранців, що знаходяться в АП і які мають передати гаранту волевиявлення народу.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування