Справа Гонгадзе – це головна претензія Європи до України

Понеділок, 30 вересня 2002, 12:02
"Основною проблемою у відносинах між Україною та Радою Європи є справа Гонгадзе". Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з євроінтеграції Борис Тарасюк, який на минулому тижні проводив зустрічі у Страсбурзі з "високими посадовими особами" та керівництвом Ради Європи та ПАРЄ.

"Очевидно, на прикладі цієї справи відзначають недоліки в діяльності правоохоронних органів, відсутність політичної волі в розв'язанні проблеми", - зазначив він.

За словами Тарасюка, "попри бажання української сторони припинити моніторинг, в Раді Європи превалює позиція, що цю процедуру треба зберегти". "В тому числі з огляду на внутрішньополітичну кризу в Україні", - зазначив він.

Колишній міністр закордонних справ зазначив, що у Ради Європи "залишаються проблеми з Україною", хоча "і відзначається прогрес, який досягла Україна за роки членства в Раді Європи".

Як раніше повідомляла УП, Рада Європи не припинятиме моніторинг України аж до наступних президентських виборів.

Тарасюк також піддав критиці позицію Гюнтера Ферхойгена, комісара ЄС з питань розширення, який на форумі в Зальцбурзі зазначив, що розвиток "Європейської перспективи" для України зовсім не обов'язково має означати "перспективу членства" в найближчі 10 або 20 років.

"Цей комісар має упереджене ставлення до України і перспектив її європейської ідентичності. Як можна заявляти: говорити про членство України в ЄС все одно що заявляти про членство Мексики в Сполучених Штатах Америки. Такі коментарі межують з образою на адресу цілої країни", - сказав Тарасюк.

"Як би шановні особи не ставилися до найвищої посадової особи України, не можна забувати, що вони можуть образити цілу країну", - додав також екс-керівник українського МЗС.

Водночас Тарасюк погоджується, що "така Україна, яка постала перед світом, не має жодних перспектив на вступ до ЄС". Хоча він і впевнений, що за 3-4 роки можуть виникнути підстави для асоційованого членства України в ЄС, якщо буде "політична воля і послідовність в діях уряду" із реформування економіки та політичної системи, забезпечення соціальних прав та безперешкодного функціонування демократичних інституцій.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування