Міліція побила до струсу мозку журналіста під час акції

Неділя, 13 жовтня 2002, 18:44
Один з тележурналістів госпіталізований з попереднім діагнозом "струс головного мозку і ушкодження м'яких тканин голови" після суботньої акції протесту опозиції, повідомили у неділю в центрі суспільних зв'язків МВС України.

За даними міліції, журналіст Першого національного телеканала, 1968 р.р., звернувся в другій половині дня суботи в лікарню швидкої допомоги. За його словами, під час збору матеріалів про проведення акції громадянської непокори невідомий ударив його ліктем у голову. Прізвище журналіста у повідомленні не називалося.

Проте пізніше вдалося з'ясувати, що постраждалим був Олег Завада, який вже 2 роки на Першому національному не працює.

Як повідомили УП колеги Завади, не зважаючи на статус міжнародного журналіста (Олег мешкає у Канаді і на деякий час прибув в Україну), його було побито людьми в цивільному під час суботньої акції.

Після ефіру програми "Епіцентр" до УП зателефонував сам Олег Завада, який зараз перебуває у відділі нейрохірургії лікарні швидкої допомоги. Він був обурений висвітленням телекомпанією інциденту за його участю. Олег Завада розповів, що не ламав камеру оперативникам і це можуть підтвердити свідки.

За словами журналіста, події у суботу розвивалися так: він рухався разом з колоною соціалістів і намагався зробити фотознімок. Через це він ішов спиною вперед і наштовхнувся на міліціонера у цивільному. Раптом, за його словами, він відчув, як його почали відтісняти від натовпу. "Представники міліції у брутальній формі сказали, щоб я не заважав їм працювати", - сказав журналіст. Він відповів, що працює так само, як і вони, на що міліціонери у цивільному застосували до нього силу. "Мені закрутили руку так, що головою вперся в асфальт. Потім був удар у лівий вісок".

Олег Завада наголосив, що не міг зламати камеру оперативників, оскільки її не було у людини, з якою він випадково зіштовхнувся. Те, що він не ламав камеру, можуть підтвердити численні свідки, в тому числі народний депутат Юрій Луценко.

Олег Завада через УП звернувся до тележурналістів, які фіксували цей інцидент, з тим, щоб вони надали йому це відео. Він також сказав, що встиг сфотографувати міліціонерів у цивільному.

Серед своїх подальших кроків Олег Завада називає намір подати до суду, а також проінформувати своїх колег за кордоном (він мешкає у Канаді) та звернутися до ІRЕХ за юридичною допомогою. За словами журналіста, він вже мав бесіду з головою парламентського комітету Миколою Томенком.

Олег Завада працював у Києві, отримавши волонтерське завдання віденського Міжнародного інституту преси (ІРІ) щодо моніторингу висвітлення українськими ЗМІ акцій протесту в Києві.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування