А міністр був не в курсі... "доносу" на Григоришина

П'ятниця, 18 жовтня 2002, 13:53
У п'ятницю депутати непрямо займалися справою Григоришина. До себе "на килим" вони викликали міністра внутрішніх справ України Юрія Смірнова і начальника головного управління з боротьби з організованою злочинністю МВС, заступника держсекретаря Миколу Джигу.

Приводом для депутатського гніву стало цинічне поводження міліції з депутатом Володимиром Сивковичем, якому в той пам'ятний вечір "пощастило" вечеряти з Григоришиним. Тоді для того, щоб одержати "доступ" до Григоришина, Сивковича просто винесли з машини, незважаючи на депутатське посвідчення.

Виявилося, що Смірнов не мав інформації про операцію по затримці Григоришина, що готувалася. Більш того, перед затримкою ані міністр, ані начальник ГУБОЗ Джига не були поінформовані про те, що до МВС надійшли дані про наявність у бізнесмена зброї. Принаймні, з їх слів.

"Рішення діяти відповідно до ситуації було прийняте на місці начальником відділу УБОЗ", сказав Смірнов. Він визнав, що не варто було проводити затримання у присутності народного депутата. Однак "екстремальні" обставини змусили діяти саме так, відзначив міністр.

Смірнов не заперечує факту твердження Григоришина про те, що зброя і наркотики були йому підкинуті. "Його доводи будуть досліджені", відзначив міністр. Приводом для затримки Григоришина, сказав Смірнов, стала інформація, про те, що в нього є вогнепальна зброя. Надійшла вона як раз 11 жовтня - тієї ж ночі бізнесмена пов'язали. Міністр повторив, що на місці затримки в Григоришина був вилучений пістолет, а також наркотичні речовини - кокаїн. З його слів, кокаїн знайшли також у офісі підприємця.

У відповідь на питання депутата, Микола Джига підтвердив, що на місці затримки велася оперативна зйомка. Касета з записом зараз знаходиться у слідчого, додав він. У відповідь на іронію депутатів, Джига заявив, що особисто йому не відомі факти підкидання зброї міліцією.

Уже зараз відомо, що не тільки депутатам не сподобалася активність підлеглих Смірнова і Джиги. Міністр був змушений повідомити, що Генпрокуратура порушила кримінальну справу за статтєю "перевищення повноважень" проти співробітників правоохоронних органів, що брали участь в інциденті. Хоча за даними Смірнова, працівники міліції заперечували застосування сили до народного депутата Сивковича.

Усі матеріали з цього інцидента і справи Григоришина надійшли до Генеральної прокуратури.

 
 
Міністр у черговий раз продемонстрував, що м'яко кажучи, слабенько розбирається у сучасних політичних реаліях. Він повідомив, що в нього немає інформації про те, що затримання Григоришина може бути пов'язане з перерозподілом власності. При цьому він ніяк не відреагував на заяву лідера КПУ Петра Симоненка, що замовник арешту Григоришина знаходиться в залі засідань та контролює виправдання міністра. Навіть коли депутати після цих слів озирнулися на Григорія Суркіса, що сидів на своєму депутатському місці з незворушним виразом обличчя.

Закінчилося все тим, що Смірнов та Джига вибачилися перед Сивковичем і запевнили, що особисто сприятимуть встановленню істини у ситуації з народним депутатом.

Сам нардеп Володимир Сивкович повідомив журналістам, що не відкликатиме свою заяву про призупинення членства в більшості до закінчення розслідування інциденту, який стався з ним при затриманні Костянтина Григоришина. Він також повідомив, що домагатиметься відставки начальника ГУБОЗ, заступника держсекретаря МВС Миколи Джиги.

За словами Сивковича, спецпідрозділ "Сокіл", який брав участь у затриманні Григоришина, залучається лише або за розпорядженням начальника ГУБОЗу, або його заступника. Команду "не втручатися" підрозділу "Титан", який охороняв Григоришина, міг дати тільки заступник міністра. Таким чином, випливає зі слів депутата, керівництво міліції не могло не бути поінформоване про підготовку операції. Водночас він сказав, що не вимагатиме відставки міністра Смірнова: "Він не винуватий, бо керує системою, яка є злочинною".

Повертаючись до теми призупинення членства в більшості, Сивкович сказав, що не пов'язує це рішення зі звітом силовиків, який відбувся в п’ятницю. "Це моя особиста проблема", зазначив він.

Водночас народний депутат зауважив, що, спостерігаючи за більшістю, розуміє, що вона потребує реформування для того, щоб її склад став конституційним.

Юрій Кармазин, голова парламентської комісії з розслідування цього інциденту, сказав, що у виступах керівництва міліції "наявна фальсифікація". "Міністру Смірнову не надали повної інформації. Можливо, хтось із його заступників грав власну гру".

На підтвердження цих слів Кармазін навів слова з рішення Печерського суду, яким на Григоришина було накладено штраф. У постанові суду цитується протокол затримання Григоришина, де жодного слова не сказано про знайдений у нього "браунінг".

Згідно з документом він був затриманий за таке: "Григоришин висловлювався нецензурною лайкою, на зауваження міліції не реагував, пройти в службовий автомобіль відмовлявся, впирався руками, ногами, хапався за формений одяг, чим вчинив злісну непокору законним вимогам працівників міліції".

Водночас, як повідомив Смірнов, операція щодо Григоришина була проведена в зв'язку з тим, що напередодні до міліції надійшла інформація про наявність у підприємця зброї.



Читайте також:

СУРКІС ХОЧЕ, ЩОБ ГРИГОРИШИН ВИЙШОВ ІЗ ТЮРМИ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:39
Держдеп: США не можуть відбивати атаки в небі над Україною, щоб не втягуватися в протистояння з Росією
00:14
ПСЖ в більшості розгромив "Барселону" та вийшов до півфіналу Ліги чемпіонів
00:09
футбол"Боруссія" в шаленому матчі здолала "Атлетико" на шляху в півфінал Ліги чемпіонів
23:45
Президентка Грузії терміново звернулась до Макрона та Мішеля через закон про "іноагентів"
23:43
З Донеччини евакуювали ще 49 мешканців на Рівненщину та Львівщину
23:24
Держдеп: Блінкен обговорить китайську військову допомогу Росії на зустрічі G7
23:05
Армія РФ обстріляла село на Донеччині: загинула жінка
22:51
Новини економіки 16 квітня: питання онлайн-казино розглянуть на РНБО, суд скасував арешт 20% акцій Lifecell
22:35
відеоНа протестах у Тбілісі правоохоронці почали затримання й застосували сльозогінний газ
22:14
Білий дім готовий розглянути законопроєкти про фінансування, зокрема для України
Усі новини...